joomla templates
dec.22

Chile


Időzóna: GMT-4
Főváros: Santiago
Terület: 756.950 km2
Népesség: 15.153.797 fő
Népsűrűség: 19,8 fő/km2
Népcsoportok: mesztic (60%), fehér (28%), indián (7%)
Államforma: köztársaság
Közigazgatási beosztás: 12 körzet és a fővárosi körzet
Fekvés: Dél-Amerika déli partvidékén fekszik, délről az Atlanti-, nyugatról a Csendes-óceán határolja.
Országhívószám: 56
Autójelzés: RCH
Elektromosság: 220 V, 50 Hz
Hivatalos nyelv: spanyol
Vallások: katolikus (89%), protestáns (11%)
Hivatalos pénz: 1 chilei peso = 100 centavo
Legfontosabb iparágak: vaskohászat, acélgyártás, rézkohászat, gépkocsi-összeszerelés, vasúti járműgyártás, híradástechnikai ipar, cementipar, vegyipar, fa- és papíripar,textilipar, bőr- és cipőipar, cukoripar, húsipar
Vasúthálózat hossza: 6.782 km
Úthálózat hossza: 79.800 km

 

Bevezető:

Turisták hada keresi fel évről-évre Chilét. A dél-amerikai ország bővelkedik látnivalókban. Csodálatos az ország Csendes-óceán felőli partszakasza és az Andok vonulata. Habár Dél-Amerikában itt él a legnagyobb európai közösség, ősi kultúrája túlélte ezt is és évszázadok idegen uralmát is, és Napjainkban az ország egyik legnagyobb vonzerejének tartják. A kalandvágyó turisták sem unatkozhatnak, az Andok és az óceán remek adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy a különleges sportokat kedvelő emberek hódolhassanak veszélyes szenvedélyeiknek. Aki az élővilágot akarja jobban megismerni, annak Dél-Amerika legszebb nemzeti parkjait kell felkeresni.

 

Környezet, éghajlat:

4300 kilométeren keresztül húzódik a keskeny ország Dél-Amerika nyugati felén, nyugatról a Csendes-óceán, keleten az Andok biztosít természetes határvonalat. Mindössze Argentínával, Peruval és Bolíviával határos. Szélessége csak 200 kilométer, de ezalatt a 200 kilométer alatt a tengerszintről 6000 méter magasságig lehet eljutni. Hihetetlen eltérések vannak a domborzatban és ezáltal az éghajlatban is. Patagónia szinte állandóan fagyos tundra, a tengerpartján fantasztikus strandok találhatók, a hegyek egész évben hóval borítottak, ugyanakkor van az országnak olyan része is, ahol még sohasem mértek csapadékot. Az ország középső területein mediterrán éghajlat uralkodik.

 

Látnivalók:

Santiago


Santiago az ország fővárosa, egy kicsit koszos, de rengeteg látnivalóját érdemes megtekinteni. A várost hegyek veszik körül, a Cerro San Cristobal 860 méter magas csúcsáról néz le a városra Szűz Mária csodálatos szobra. A leghíresebb látnivalók a Mercado Central, a Plaza de Armas, a Paseo Ahumada sétálóutca és a Palacio de la Moneda. Szép múzeumai közül a legnevezetesebb a Museo de Santiago és a Palacio de Bellas Artes.
 


Valparaiso


Valparaiso Chile legnagyobb kikötője és második legnagyobb városa. A város fekvése magában megér egy utazást, de emellett még számos érdekes múzeumot és egy rendkívül látványos piacot, a Muelle Prat-ot, is talál itt az utazó.


Vina del Mar


Vina del Mar csillogó tengerparti üdülőhely. Szubtrópusi növényei, lovasfogatai és a századfordulón épített kiskastélyai varázslatos hátteret nyújtanak a fehér homokos tengerparthoz. A városban található a chilei Nemzeti Botanikus Kert, amely 61 hektáros területen mutatja be az egzotikus növényeket. La Serena a Kolumbusz utáni kor legrégebbi települése.


 

Gasztronómia:

Csakúgy, mint minden ebben a fantasztikus országban, a konyhaművészet is óriási eltéréseket mutat Chilében. A legfontosabb alapanyagok a tenger gyümölcsei, a marhahús, a friss gyümölcsök és a zöldségek. A leghíresebb étel a lomo a lo pobre, amely egy óriási marhaszelet két tojással és chipsel a tetején. A parillada sem könnyű étel, de hihetetlenül finom, grillezett belsőségekből és véres hurkából áll. A curanto a harmadik chilei híresség, halszeletekből, csirkéből, bárányból, sertésből, marhából és burgonyából készítik. A chilei borok fantasztikusak, de finom a pisco sour is, amely brandyből, citromléből, tojásfehérjéből és porcukorból készült koktél.
 


Ünnepek, rendezvények:

A Húsvét és a Karácsony a legnagyobb ünnep az országban, de azért még más látványos rendezvények is vannak, a legnagyobbak ezek közül a Fiesta Patrias, a Nemzeti Függetlenség Napja, a Fegyveres Erők Napja és a Fiesta de la Virgin del Rosario.
 


Magyarország helyi képviselete:

Santiago de Chile Nagykövetség
Cím: Los Leones 2279 Providencia Santiago de Chile
Előhívó: (56)(2)
Telefon: 274-22-10, 204-79-77, 204-93-68
Ügyelet: 204-93-68
Fax: 234-12-27
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Magyarországi képviselet:

Budapest Nagykövetség
Cím: 1023 Budapest, Vérhalom u. 12-16. III.35.
Telefon: 326-3054, 326-3055
Fax: 326-3056
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Honlap: www.chile.hu