joomla templates
dec.22

Ausztrália


Időzóna: Keleti part: GMT+10
Az ország középső része: GMT+9,5
Nyugati part: GMT+8
Főváros: Canberra
Terület: 7.686.850 km2
Népesség: 19.169.083 fő
Népsűrűség: 2,1 fő/km2
Népcsoportok: kakázusi (92%), ázsiai (7%), őslakos és egyéb (1%)
Közigazgatási beosztás: 6 szövetségi állam, 2 szövetségi terület
Fekvés: A kontinens az Indiai-óceán és a Csendes-óceán déli része között található.
Országhívószám: 61
Autójelzés: AUS
Elektromosság: 220 - 240 V
Államforma: államszövetség
Hivatalos nyelv: angol
Beszélt idegen nyelvek: angol
Vallások: anglikán (26,1%), római katolikus (26%), egyéb keresztény (24,3%), nem keresztény (11%)
Hivatalos pénz: 1 ausztrál dollár = 100 cent
Legfontosabb iparágak: vas-, alumínium-, színesfémkohászat, gépgyártás, elektrotechnikai ipar, autógyártás, vegyipar, textilipar, ruházati ipar, élelmiszeripar, bőripar, hűtőipar, fa-és papíripar
Vasúthálózat hossza: 33.819 km
Úthálózat hossza: 913.000 km

Bevezető:

A világ hatodik legnagyobb országa. Csodálatos élményekkel várja az utazót természeti kincseivel és kulturális sokszínűségével. Ugyanakkor a látogatónak szem előtt kell tartania az ország méretéből adódó távolságokat, így aki egyik nap egy operára kíváncsi Sydney-ben, másnap pedig Crocodile Dundee-val akar találkozni, az jobb, ha előveszi a térképet, és újratervezi az itt eltöltött napokat.

Környezet, éghajlat:

A hatalamas szigetország Indonéziától és Pápua Új-Guineától délre a Csendes-óceán és az Indiai-óceán között található. A Föld hatodik legnagyobb országa. Területének nagy része sík, kopár és rendkívül ritkán lakott. A népesség nagy része a keleti és a délkeleti partok mentén él. Egyedülálló növény- és állatvilága ámulatba ejti az idelátogatót. 500 nemzeti parkja van, amelyekben találunk esőerdőket, sivatagokat, hegyvidékeket és partmenti dűnéket. Éghajlat: Mivel a déli félteken található, a nyár és az ősz pont fordítva jelenik meg. Decemberben kezdődik a nyár, márciusban az ősz, júniusban a tél és szeptemberben a tavasz. A hegyvidékek kivételével egész évben szinte nem csökken a hőmérséklet 0°C alá.

Történelem:

Ausztrália eredeti őslakosai, akik ausztrál Aborigin néven ismertek, rendelkeznek a világ leghosszabb folyamatos kulturális örökségével, amelynek eredete az utolsó Jégkorig nyúlik vissza. Noha a titokzatosság és az ismeretlenség lengi körül az ausztrál történelem sok időszakát, általánosan elfogadott, hogy az első emberek a tengeren keresztül Indonéziából érkeztek ide kb. 70.000 évvel ezelőtt. Az első látogatókat, melyeket "robusztusoknak" neveznek a régészek az erős felépítésük miatt, 20.000 évvel később a sokkal törékenyebb fajú "törékenyek" követték, akik az ausztrál Aborigin ősei voltak. Az európaiak a 16. században kezdték felfedezni Ausztráliát. A portugál hajósokat a holland kalandozók követték. James Cook kapitány 1770-ben végighajózta a keleti partot, megállva a Botany-öbölben. Cape York körbehajózása után a kontinenst angol területnek nyilvánította és az Új Dél-Wales nevet adta neki. 1779-ben, Joseph Banks (egy botanikus Cook kapitány útjáról) azt javasolta, hogy Anglia oldja meg a börtönök túlzsúfoltságát az áldozatoknak az Új Dél-Wales területére való elszállításával.

1787-ben az Első Flotta lehorgonyzott a Botany-öbölben Arthur Philip kapitány parancsnoksága alatt, aki a kolónia első kormányzója lett. A flotta 11 hajóból, 750 férfi és női elitéltből, négy tengeri századból és két évi ellátmányból állt. Philip 1788 január 26-án érkezett a Botany-öbölbe, de rövidesen továbbhajózott Sydney Cove területére, ahol jobb volt a föld és a víz. Az új érkezők számára Új Dél-Wales zord és borzasztó hely volt, mert az éhezés veszélye fenyegette a kolóniát legalább 16 éven át. A szabad bevándorlókat a következő évtizedekben vonzotta Ausztrália, de az 1850-es évek aranyláza volt az, amely megváltoztatta a kolónia arcát. A bevándorlók nagy serege és a hatalmas földkincsek fellendítették a gazdaságot és visszavonhatatlanul megváltoztatták a kolónia társadalmi szerkezetét. Az őslakosokat elűzték az ősi földjeikről, amikor az új telepesek földeket foglaltak el a mezőgazdaság vagy a bányászat számára. Az angliai Ipari Forradalom sok nyersanyagot igényelt, és Ausztrália mezőgazdasága és ásványkincsei nagyot segítettek az igények kielégítésére.

 Ausztrália akkor vált nemzetté, amikor létrejött a különböző kolóniák föderációja 1901. január 1-jén (noha sok törvényi és kulturális kapcsolat megmaradt Angliával). Az ausztráliai csapatok végigharcolták az angolokkal a Búr Háborúkat, az I. és II. Világháborút. Azonban az USA szerepe, hogy megvédje Ausztráliát a Japán inváziótól a II. Világháborúban, jelzi a fordulatot a szövetséges személyét illetően. Ausztrália emiatt követte az USA-t mind a koreai és a vietnami háborúban. A II. Világháború után megindult az európai kivándorlók serege, melyek közül sok nem angol volt. A kivándorlók jelentősen hozzájárultak a ország fejlődéséhez, kibővítve a kultúráját és kitágítva a küldetését. Az 1980-as években nagyszámú ázsiai menekültet fogadtak, főleg Vietnamból. Társadalmilag és gazdaságilag Ausztrália még mindig keresi a szerepét Ázsiában. A napi kérdések magukba foglalják a republikánizmust, az 1993-ban elfogadott Őslakos Törvényt és egy rasszista jobb-oldali párt, az Egy Nemzet, riasztó előretörését. Sajnos sok őslakos továbbra is szörnyű körülmények között él.

Látnivalók:

Sydney


Sydney a gazdasági, politikai és kulturális központ az első település a kontinensen, amelyet fegyencek alapítottak. Port Jackson partján épült, és elmondhatjuk, hogy kevés város található ilyen gyönyörű környezetben. Legfontosabb látnivalója az operaház, melynek dán építészét a kikötőben látott vitorlák, valamint a mexikói maja és azték templomok ihlették.

Melbourne


Melbourne az ellentmondások és rejtett báj városa. Általában vásárolni, szórakozni, vagy a sporteseményeket megnézni jönnek ide a látogatók.

Great Barrier Reef


Great Barrier Reef: Ausztrália egyik legnagyobb vonzereje a Queensland partjai mentén található Nagy Korallzátony, amely a Föld legnagyobb kiterjedésű korallzátonya, és egyben a leghatalmasabb élőlény alkotta "építmény". Darwin közelebb van Jakartához, mint Sydney-hez és Szingapúrhoz, és Melbourne-höz, így nem csoda, hogy az itt élők életvitele és a város hangulata ázsiai jelleget ölt.

Uluru Nemzeti Park


Uluru Nemzeti Park: itt található az Ayer's Rock, amelynek törzsi nevéről kapta nevét a nemzeti park is, és amelyet 600 millió évesre becsülnek. A 348 m magas szikla barlangjaiban bennszülöttek falfestményei találhatók, mivel ez az őslakók szent helye évezredek óta.

Canberra


Canberra Ausztrália nemzeti történelmének, büszkeségének és önállóságának megtestesítője ez a XX. században épült város és Bonnhoz, vagy Washingtonhoz hasonlóan a kormányzat székhelye.

Ünnepek, rendezvények:

Decemberben és januárban van az iskolai szünidő, ekkor minden szálláshely foglalt. Január 26-án ünneplik Ausztrália napját. Ez az a nap, amelyen 1787-ben az első bevándorló kolóniák megjelentek Botany Bay-ben. Az Anzac Day (április 25.) az ausztrál és új-zélandi csapatok 1915-ös gallipoli partraszállásának állít emléket.

Magyarország helyi képviselete:

Canberra Nagykövetség
Cím: 17 Beale Crescent DEAKIN, ACT 2600
Előhívó: (61)(2)
Telefon: 6282-2555,  6282-2555,  6282-2642         
Ügyelet: 438-556-504
Fax: 6285-3012
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Honlap: www.matra.com.au/~hungemb

Sydney Főkonzulátus
Cím: Suite 405, Edgecliff Centre,
203-233 New South Head Road,
P.O.Box 130, Edgecliff NSW 2027 SY
Előhívó: (61)
Telefon: (02) 9328-7859, 9328-7860     9328-7860     
Ügyelet: 417-299-016
Fax: 9327-1829
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Honlap: www.hunconsydney.com

Magyarországi képviselet:

Budapest Nagykövetség
Cím: 1126 Budapest, Királyhágó tér 8-9. IV. em.
Telefon 457-9777
Fax: 201-9792
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Honlap: www.australia.hu