joomla templates
dec.22

Peru


 

Magyarország helyi képviselete:

Lima Nagykövetség
Cím: Calle Alfredo Roldán 124
San Isidro, Lima 18
Előhívó: (51-1)
Telefon: 422-3069, 222-9383
Ügyelet: 979-17 792
Nagykövet: Dr. Kosárka József
Fax: 422-3093
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Tiszteletbeli konzulátus
Cím: Lima 27 Javier Prado Este, No. 1520
Előhívó: (51)(1)
Telefon: 225-0973,
224-1780(17-es mellék)
Tiszteletbeli konzul: Hajóssy István
Fax: 225-0974

Magyarországi Nagykövetség:

Cím: 1025 Budapest, Vérhalom u. 12-16. IV.épület 45.
Telefon: 326-0984, 335-1952
Fax: 326-1087
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Budapest Konzulátus
Cím: 1025 Budapest, Vérhalom u. 12-16. IV.épület 45.
Telefon: 326-0984, 355-1952
Fax: 326-1087
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Kereskedelmi osztály
Cím: 1025 Budapest, Vérhalom u. 12-16. IV.épület 45.
Telefon: 326-0984, 355-1952
Fax: 326-1087
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Budapest Konzuli Képviselet
Cím: 1025 Budapest, Verecke u. 91.
Telefon: 239-0506, 350-2055
Fax: 350-2056
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Tiszteletbeli konzul: Pálos Titusz Zoltán


Vízum:

Magyar állampolgár turizmus céljából 2003. október 9-től vízum nélkül, megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be Peruba. Turistaként beutazó állampolgárok úti okmányának a beutazás napján érvényesnek kell lennie, s 90 napos tartózkodásra van lehetőség.


A Magyar Külügyminisztérium tanácsai az ide utazóknak:

A külföldi turisták biztonsága szempontjából a helyzet jelenleg Peruban hasonló más latin-amerikai országokéhoz(Mexikó, Brazília). Főleg este nem ajánlott a biztonságos városrészektől és a fő turista útvonalaktól eltávolodni. Az öltözködés legyen egyszerű, a drágább ékszereket, repülőjegyet, dokumentumokat hagyják a szállodában. Pénzt akármelyik bankban be lehet váltani, nincs feketepiac. A Cuzco-ba és Machu Picchu-ba látogatók ottlétük alatt fogyasszanak könnyebb ételeket és ne végezzenek túlzottan aktív testmozgást, mert a magasság néha megárt. A bennszülöttek sokszor ajánlják a coca teát (mate de coca), hogy az ember szervezete rendbe jöjjön. Ez a tea a neve ellenére nem veszélyes és használ. A perui hatóságok nagyon szigorúan veszik a kokaincsempészést, ezért semmiképpen se fogadjanak el szállításra csomagokat ismeretlenektől. Az ételeket illetően ajánljuk, hogy lehetőleg ne fogyasszanak mosatlan zöldséget és semmi szín alatt ne igyanak csapvizet.

Időzóna: GMT/UTC –5
Terület: 1 285 215 km2
Népesség: 28 000 000 fő
Népsűrűség: 20
Népcsoportok: indián (54%), mesztic (32%), fehér
Közigazgatási beosztás: 24 megye, 1 alkotmányos tartomány
Fekvés: Délnyugat-Amerika. A Csendes-óceánnal határos, Chile és Ecuador között helyezkedik el.
Országhívószám: 51
Autójelzés: PE
Elektromosság: 220 V, 60 Hz
Államforma: köztársaság
Hivatalos nyelv: spanyol, kecsua
Beszélt idegen nyelvek: aymará


Nagyobb városok:

Arequipa, Callao, Trujillo, Chiclayo, Pigura, Cuzco, Chimbote, Iquitos
 

Legmagasabb pont:

Nevado Huascaran 6768 m
Legalacsonyabb pont: Csendes-óceán 0 m
Vallások: katolikus (93%), protestáns (5%)
Hivatalos pénz: új sol PEN
Legfontosabb iparágak: színesfémkohászat, textilipar, vas-és acélgyártás, koolaj-finomítás, élelmiszeripar, vegyipar, cementgyártás, faipar, halfeldolgozás
Legfontosabb kereskedelmi partnerek: USA, Japán, Nagy Britannia, Kína, Németország, Kolumbia, Venezuela, Chile
Vasúthálózat hossza: 3462 km
Úthálózat hossza: 72900 km
Repülőterek száma: 234
 


Fontosabb kikötők:

Callao, Chimbote, Ilo, Matarani, Paita, Puerto Maldonado, Salaverry, San Martin, Talara, Iquitos, Pucallpa, Yurimaguas
 


Nemzetközi repülőterek listája:

AQP - Arequipa, Peru - Rodriguez Ballon
CIX - Chiclayo, Peru - Cornel Ruiz
CUZ - Cuzco, Peru - Tte Velazco Astete
ILQ - Ilo, Moquegua, Peru - Ilo Airport
IQT - Iquitos, Peru - Cf Secada
JUL - Juliaca, Peru - Juliaca
LIM - Lima, Peru - Intl Jorge Chavez
PCL - Pucallpa, Peru - Captain Rolden
TBP - Tumbes, Peru - Tumbes
TPP - Tarapoto, Peru - Tarapoto
TRU - Trujillo, Peru – Trujillo


Bevezető:

Peru maga a történelem. Kevés olyan ország van a Földön, amely olyan történelemmel büszkélkedhet, mint ez a dél-amerikai ország. Az ősi korok emlékei, látnivalói jó állapotban maradtak fenn, így az utazók megcsodálhatják az inka fovárost Cuzcot, Machu Pichu fenséges romjait vagy éppen a spanyol hódítók korának építészeti remekműveit. Ezek önmagukban is elegendőek lennének, ahhoz hogy turisták ezreit vonzzák az országba, de ez még kiegészül a varázslatos tájakkal, és az egyedülálló élővilággal is, a világ egyik legizgalmasabb desztinációjává téve Perut. Az Andok itt a legcsodálatosabb, óriási szurdokok, tavak várják a turistákat. A területen élő indiánok őseik hagyománya szerint élnek, kultúrájukat megőrizték, nem hagyták elpusztulni, az ide érkező egy élő néprajzi múzeumba toppan be. Az Amazonas medencéje foglalja el az ország területének másik felét. Az esőerdők a világ egyik legváltozatosabb flóráját és faunáját rejtik magukba, sehol máshol a világon előforduló fajokkal ismerkedhetünk itt meg. A part menti területek a turisták körében nem annyira kedveltek, de ha van rá módunk, ne hagyjuk ki ezt a vidéket se. A sivatagok, homokdűnék, halászfalvak teszik teljessé a Peruról kialakult képet.Környezet, éghajlat:

Peru Chilével, Bolíviával, Brazíliával, Kolumbiával és Ecuadorral határos. Mint már írtuk, három nagy részre osztható területe: az Andokra, az Amazonas-medencére és a part menti keskeny övezetre. Az utóbbi terület sivatagos, ennek ellenére a nagy városok zöme, és a legnagyobb autópályák itt vannak. Az Andok legmagasabb perui csúcsa a Huascarán 6770 méter magas.
Éghajlatára a két évszak, a nedves és a száraz, jellemző. Ezen belül azonban jelentős eltérések tapasztalhatók, attól függően, hogy melyik országrészt tekintjük. A partvidéken és az Andok nyugati oldalán a nyár decembertől áprilisig tart, ilyenkor az idő nagyon kellemes. Az év többi hónapjában azonban leszáll a garúa a parti köd és a napot olykor hetekig nem lehet látni. Az Andok többi részén a száraz évszak májustól szeptemberig tart, az év fennmaradó felében viszont rengeteg csapadék hullik. Az Amazonasnál szinte minden nap trópusi esőkben kehet részünk.


Történelem:

Peru első őslakosai nomád vadász-gyűjtögető törzsek voltak, melyek Peru tengerparti részeinek barlangjaiban éltek. A legrégebbi település, a Pikimachay barlang, a Krisztus előtti 12.000-bol származik. 4000 körül ezek a törzsek már gyapotot, babot és chillit termesztettek; később az olyan fejlettebb törzsek, mint a Chavín, hozták be a szövést, a mezőgazdaságot és a vallást az országba. 300 körül Krisztus előtt a Chavín törzs megmagyarázhatatlan módon eltűnt, de évszázadokon keresztül más olyan kultúrák váltak helyi jelentőségűvé, mint a Salinar, a Nazca, a Paracas Necropolis és a Wari (Huari). A 15. század elejére az Inka birodalom az ország nagy részét meghódította, és kiterjesztette hatalmát Kolumbiába és Chilébe is.

1526-28 között a spanyol hódító, Francisco Pizarro, felfedezte Peru tengerparti térségeit, és elkábította az Inka birodalom gazdagsága. Spanyolországba visszatérvén pénzt szerzett és katonákat toborzott egy másik expedícióhoz. Visszatérvén bevonult a Cajamarca városba, Észak-Perúba, mielőtt elfogta, megsarcolta és kivégezte az inka uralkodót, Atahualpat, 1533-ban. Pizarro ezután létrehozta 1535-ben Lima fővárost, de nyolc évvel később meggyilkolták. Az utolsó inka vezér felkelése, Manco Inca, szégyenletes véget ért a lefejezésével 1572-ben.
A következő 200 év békésnek bizonyult, ahol Lima vált az Andokban elterülő legjelentősebb politikai, társadalmi és kereskedelmi központtá. Azonban a gyarmatosítók által kizsákmányolt indiánok elkeseredése 1780-ban felkeléssel ért véget az önálló inka uralkodó II. Tupac Amaru vezetésével. A felkelés rövid életű volt és a vezetők többségét elfogták és kivégezték. Peru továbbra is lojális maradt Spanyolországhoz 1824-ig, amikor az országot két kívülálló felszabadította: a venezuelai Simón Bolivár és az argentin José de San Martin. 1866-ban Peru rövid háborút vívott Spanyolországgal, de vereséget szenvedett Chilével a Csendes-óceáni Háborúban (1879-83), amely az északi Atacama Sivatagban a termékeny salétrom mezők elvesztését jelentette. Peru háborúba keveredett Equadórral az 1941-ben kitört határvitában. Az 1942-es Rio de Janeiro szerződés átengedte Perunak a Rio Maranon északi területét, de a döntést erőteljesen támadta Equádor.

A Kuba által inspirált Nemzeti Felszabadítási Hadsereg gerilla felkelése 1965-ben sikertelennek bizonyult, de a maoista Fénylő Ösvény (Sendero Luminoso) gerillák által előidézett országos felkeléssorozat politikai instabilitást eredményezett az 1980-as években. Egy másik gerilla csoport - a Tupac Amaru Forradalmi Mozgalom (MRTA) - is előtérbe került ezen időszak alatt. Azonban Alberto Fujimori 1990-as elnöki győzelmet aratott (hibásan El Chino névként ismert a japán szülei miatt) a perui író Mario Vargas Llosa ellenében. Az 1992-ben az MRTA és Sendero Luminoso vezetők sikeres elfogása azt a reményt keltik, hogy hosszú idejű lehet a béke. Sajnos jelenleg is az Equadorral régóta tartó határviták miatt külföldi megfigyelők ügyelik fel a problémás területet. A belső stabilitás fő fenyegetése a munkanélküliség és a szegénység maradt, Peru gyorsan növekvő gazdagsága ellenére. Fujimori elnök újból megválasztásra került 1995 áprilisában, jelentős mértékben felülmúlva a korábbi ENSZ fotitkárt Javier Perez de Cuellart.


Látnivalók:


Lima


Lima Peru fővárosa, meglehetősen zsúfolt, piszkos és az idő is elég barátságtalan az év nagy részében. Található azonban néhány igen érdekes látnivaló, ami miatt feltétlenül fel kell keresnünk a várost. Ezek közül is kiemelkedik a Museo de Oro del Peru, amely arany, ezüst és kőkincseiről, és a Museo Nacional de Antropologia y Arquelogia, amely a történelem előtti időszak kincseiről híres.

 

Arequipa


Arequipa a fehér város Peru egyik legszebb települése. Csodálatos hegyek ölelik körül, a hegyek köveiből épített épületek ragyogása miatt kapta ezt a becenevet. A Convento de Sanyta Catalina a legszebb középkori épület az országban. A várostól nem messze található a világ legmélyebb kanyonja, a Colca kanyon. A Titicaca tó a Föld legmagasabban fekvő, hajózható tava. Remek hajókirándulást tehetünk Puno kikötőjéből indulva.


Cuzco


Cuzco Dél-Amerika régészeti központja, a világ egyik legrégebb óta lakott települése. Az Inka Birodalom központja volt hosszú ideig, amely a városon még ma is érződik, nemcsak az épületeken, hanem az itt élőkön is. A székesegyház és a La Merced templom a spanyol építészet gyöngyszemei. Érdemes megnézni a Coriancha romokat, melyek valaha arannyal voltak befedve. A Régészeti Múzeum az itt fellelt emlékeket mutatja be. Cuzcotól nyugatra találhatjuk Machu Pichu világhírű romjait. Az inkák elveszett városáról felesleges bármit is írni, ezt látni kell!


Gasztronómia:

A perui ízek nagyszerűek és igen változatosak, attól függően, hogy éppen merre járunk. A tengerparton a tenger gyümölcseit készítik remekül, az Andok fennsíkjain pedig az inka sülteket érdemes megkóstolni. Ne hagyjuk ki a lomo saltadot (grillezett hagymás steak), a cebiche de corvinat (tengeri sügér chilivel, citrommal, hagymával pácolva) és a sopa a la criollat (fuszeres leves tojással, marhahússal és zöldségekkel) se.

 

Ünnepek, rendezvények:

Függetlenség Napja Július 28. A peruiak nagyon vallásosak, az összes jelentős római katolikus ünnepet megünneplik. Az ünnepek rendkívül látványosak, különösen az indiánok körében, akik általában ilyenkor tartják különböző mezőgazdasági ünnepeiket is. A legnagyobb ünnepek: a karnevál, az Inti Raymi, a leglátványosabb inka fesztivál, a Felszabadulás Napja, Mindenszentek és a Puno Nap.

 

Pénz és költségek:

Az ország hivatalos fizetőeszköze a perui nuevo sol.
Körülbelüli árak:
Étkezés:
Alapkategóriában: 2-5$
Középkategóriában: 5-10$
Luxuskategóriában: 10$ felett


Szállás:

Olcsóbb szálláshelyek: 5-25$
Középkategóriájú szálláshelyek: 25-45$
Luxusszállodák: 45$ felette

Az árak lényegesen alacsonyabbak, mint Európában, de valamivel drágábbak főleg Limában és Cuzcoban mint a környező országokban. Napi 50 dollárból nagyon kellemesen ki lehet jönni. A legkedveltebb valuta a dollár, más valutákat csak a nagyvárosokban, magas jutalék fejében váltanak át. A legegyszerűbben pénzt váltani a bankokban és a casas de cambiokban tudunk. A bankkártyák közül a Visa kártyák a legelfogadottabbak, de ha nem banki átutalásra használjuk, minden fizetésnél levonnak 8% jutalékot. Borravalót csak a színvonalasabb éttermekben várnak el. A piacokon az alku kötelező!


Mikor utazzunk:

A turisztikai főszezon június és augusztus között van, ilyenkor a legkellemesebb az éghajlat. Sajnos a legtöbb nagy ünnepet az esős évszakban tartják, így ha ezekre vagyunk kíváncsiak, sajnos fel kell készülnünk az esőre. A tengerpartot december és március között érdemes felkeresni. Be- és kiutazás: Magyarországról Lima csak többszöri átszállással, repülőgéppel érhető el.


Közlekedés az országon belül:

A nagy távolságok miatt a legkényelmesebb a belföldi légi járatokat igénybe venni. Ha ennél olcsóbban szeretnénk közlekedni, válasszuk a távolsági buszokat, melyek olcsók, sűrűn járnak és viszonylag kényelmesek. Buszon utazva mindig legyen nálunk az útlevelünk, mivel a rendőrség gyakran tart igazoltatást. A vonatok a tengerpartot kötik össze a fennsíkokkal kelet-nyugati és észak-déli irányban. A vonaton lehetoleg ne aludjunk el, mivel lehet, hogy teljesen kifosztva ébredünk fel. A városi közlekedést buszok segítik, de ezek nagyon zsúfoltak. A taxi kényelmesebb, nincs kötött ár, az ár a sofőr és a mi alkunktól függ.


Sportolási lehetőségek:

Május és szeptember között, a száraz évszakban, az Andok várja a túrázás és a hegymászás szerelmeseit. A legnépszerubb útvonal a Cuzcotól nem messze húzódó ún. inka út, amely 33 kilométer hosszú, három napos, meglehetősen kemény túra. Felszereléseket és túravezetőket méltányos áron bérelhetünk. A még keményebb terepre vágyók az ország legmagasabb hegyén, a Limától északra fekvő Huascara hegyen hódolhatnak szenvedélyüknek.
A dzsungeltúrák Iquitos városból indulnak. Itt szerezhetjük be a túrához elengedhetetlenül szükséges felszereléseket is.
Cuzcotól nem messze a Rio Urubambán a rafting szerelmesei találnak remek evező helyeket. A tengerparton különböző vizisportokat űzhetünk januártól márciusig.


Előforduló betegségek:

Malária, Filariasis, Bélfertőzések (kolera, bakteriális-, protozoon- és féregfertőzések), Leishmaniasis, Álomkór, Pestis, Veszettség, Egyéb vírusfertőzések (sárgaláz, Dengue, hepatitis, AIDS), Egyéb betegségek (Paragonimiasis, magaslati betegség), Mérges kígyók.