joomla templates
dec.22

Venezuela


Földrajzi adatok:

A Dél-Amerika északi részén fekvő ország mintegy 2800 km-es partszakaszon érintkezik a Karib-tengerrel és az Atlanti-óceánnal. Az ország déli részét a Guyanai-felföld esőerdővel borított, 2000 méter fölé emelkedő hegységei alkotják. A széttöredezett hegység révén a lépcsők között hatalmas vízesések találhatóak, mint a Canaima Nemzeti Parkban a közel 1000 méter magas Angel Falls (Salto Angel), amely a világ legmagasabb vízesése. Északon az Andok termékeny medencéket körülölelő láncai hálózzák be az országot. A két hegyvidék között terül el az Orinoco folyóvizek által feltöltött, szavannás síksága. Az északon fekvő Maracaibói-medence lagúnás partvidéke hatalmas kőolajkészletet rejt, amelyet főképp a főváros, Caracas környékén bányásznak.

Látnivalók:

IslaMargarita


IslaMargarita a szomszédos szigetekkel (Coche, Cubagu) külön megyét alkot Venezuelán belül, ezen térség neve Nueva Esparta. A sziget a Kis Antillák szigetcsoport tagja, területe mintegy 940 km2. Keleten Trinidad és Tobago, nyugaton a Holland Antillák – Curacao, Bonaire és Aruba szigetek találhatók, ezek a világ legszebb üdülőhelyei. A hőmérsékletingadozás igen csekély, az átlaghőmérséklet egész évben 30-31°C. Margarita szigete a karib-tengeri viszonyok tekintetében is rendkívül jó klímával és természeti adottságokkal rendelkezik, lassan mélyülő trópusi tengerpartjai felejthetetlen élményt nyújtanak és lassan az európai és észak-amerikai turisták egyik legkedveltebb úti céljává vált. A szigeten mindenhol varázslatos, pálmákkal szegélyezett, fehér homokos tengerparttal és luxusszállodák sorával találkozhatunk. Igazi paradicsom, nem is kell ennél több, ha valaki pihenésre és kikapcsolódásra vágyik.

PlayaEl Agua


PlayaEl Agua: Közkedvelt turistacélpont a sziget észak-keleti részen, ahol 5 km hosszú, kókuszpálmákkal szegélyezett, finomhomokos tengerpart található. Sok szálloda, üzlet és étterem is épült a part mentén. Transzfer a térségbe a reptértől: kb. 50 perc.

PlayaEl Tirano


PlayaEl Tirano: A szórakozni és vásárolni vágyó utasok számára kedvező hely Porlamartól, a sziget kereskedelmi központjától északra. A part mentén több kis szálloda és apartman komplexum található. Pár száz méterre a tengerparttól fekszik a sziget legnagyobb vízi parkja. Transzfer a térségbe a reptértől: kb. 40 perc.

PlayaPuerto Cruz – Puerto Viej


PlayaPuerto Cruz – Puerto Viejo: A sziget egyik legszebb tengerpartja, mely egy öbölben helyezkedik el, itt épültek a sziget legelegánsabb szállodái. A tengerpart finomhomokos, a szállodákat dűnék és az azúrkék Karib-tenger övezi. Juan Griego városka közelsége sok szép sétára ad lehetőséget. A környéken több szép taverna található. Transzfer a térségbe a reptértől: kb. 50 perc.

Történelem:

Ötszáz évvel ezelőtt több hónapos hajóút választotta el Európát az Újvilágtól, amikor az Atlanti-óceán veszélyességéhez képest kicsiny, törékeny hajó közelített az ismeretlen szárazföldhöz. A bátor európai tengerészek ekkor már negyedszer vették célba a távoli partokat, és amint a legénység megpillantotta a Guajira-félsziget indiánjainak vízre épült cölöpkunyhóit, a parancsnok, Amerigo Vespucci így kiáltott fel: Hiszen ez egy kis Velence! Venezuela! 1499-et írtak. Dél-Amerika legészakibb részén ekkor kezdődött a történelem. Az európaiakat a mesebeli arany-ország, a dzsungel mélyén fekvő legendás Eldorádó vonzotta leginkább, amelyet sosem találtak meg, de lehet, hogy ma is létezik. 1918-ban azonban találtak jelentős mennyiségű „aranyat”, ez azonban fekete volt. Az olajlelőhelyek egy csapásra kiemelték Venezuelát a

szegény országok sorából. Amikor 1973-ban az olajárak egy éjszaka leforgása alatt megduplázódtak, az ország 7 évig, meghaladva saját gazdasági viszonyait, valóságos mámorban élt. Caracas igazi amerikai metropolisszá nőtte ki magát, felhőkarcolókkal, többsávos autóutakkal, modern épületekkel büszkélkedhet. Az 1982-ben lezuhant olajárak következményeképp azonban az ország mindmáig nem képes talpraállni, a Dél-Amerikára jellemző hatalmas társadalmi különbségek itt is megmutatkoznak. Az utóbbi évtizedben Venezuela komoly lépésre szánta el magát, felismerte az idegenforgalomban lévő lehetőségeket, Isla Margarita szigetén pár év alatt trópusi paradicsomot teremtett.

Közlekedés:

Az utak minősége jó, és a benzin sokkal olcsóbb, mint Európában. Vannak taxi vállalatok, melyek csak bizonyos, rövidebb távon szállítják az utasokat. Ezek úti céljai a szélvédőn vannak feltüntetve. A magántaxik drágábbak, de bármilyen úti célra vállalnak szállítást. Itt különösen fontos az előzetes megállapodás a várható viteldíjra vonatkozóan. Az ország busz összeköttetése jónak mondható, az árak mérsékeltek.

Vásárlás:

Emléktárgyak vásárlásánál az árak megközelítően megegyeznek a boltokban és a piacokon, több darab megvásárlásával alkudhatunk is. Alapszabály azonban, hogy az utcán felkínált portékák hamisítványok, az eredeti darabokat kizárólag az üzletekben vehetik meg.

Fényképezés:

A fényképezésre, filmezésre vonatkozóan a helyi idegenvezető minden esetben pontos felvilágosítást ad a helyi előírásokról, szabályokról.

Borravaló:

A turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, kb. a szolgáltatás értékének 10 %-a az ajánlott borravaló.

Javaslataink:

Könnyű, kényelmes ruházat ajánlott. A napsütés szinte mindig erős, ezért napolajokkal, naptejekkel és hatékony fejfedővel védekezzenek az erős napfénytől. Palackozott víz fogyasztását ajánljuk, mert a városi csapvíz sok esetben hasmenést okoz. A gyomorbántalmakat általában nem a fertőzések okozzák, hanem a flórák különbözősége és a túlzott mennyiségű étel elfogyasztása. Felhívjuk Tisztelt Utasaink figyelmét, hogy telefonálás esetén vegyék figyelembe, hogy a mobiltelefonok csak helyi kártyával működnek.

Fakultatív kirándulások:

Ez a szolgáltatás a helyi utazási iroda szervezése, ezért a kirándulással kapcsolatos bármilyen reklamációt kizárólag a tartózkodás helyén lehet elintézni. Hazatérés után a fakultatív kirándulásokkal kapcsolatos reklamációt irodánk nem tud elfogadni. Javasoljuk továbbá, hogy a kirándulásokat a Kartago Tours képviselőjénél vásárolják meg.

Beutazási feltételek:

Utazási irodán keresztül utazó magyar turistáknak nem szükséges vízum, a belépéshez elegendő a visszaúttól számítva még 6 hónapig érvényes útlevél. Külföldi állampolgárok a Venezuelai Nagykövetségen válthatják ki a vízumot.
 

Időeltérés:

A közép-európai időszámításhoz képest, Magyarországhoz viszonyítva télen – 5 óra, nyáron – 6 óra az időeltérés.
 

Repülési idő:

Budapest-Prága: 1 óra, Prága-Porlamar: kb. 12 óra. Technikai leszállás Madridban (kb. 1 óra). Ez idő alatt a repülőgépet el kell hagyni, és a tranzit-váróban kell várakozni.
 

Hivatalos nyelv:

Spanyol, de a turisztikai központokban és szállodákban az angol, francia, olasz és német is használatos nyelv.
 

Diplomáciai képviselet
Venezuelai Bolivári Köztársaság Nagykövetsége
1023 Budapest, Vérhalom u. 12-16. I/14.
Tel: (06/1) 326-0460
Fax: (06/1) 326-0450
Magyar Köztársaság Tiszteletbeli Konzulátusa
PROQUIM C.A. Urb. Los Palos Grandes,
Avenida Francisco de Miranda, Centro Plaza
Torre B, Piso 17, 1060 Caracas
Fenjves János tiszteletbeli konzul
Tel.: (00 58 212) 209-3511,  (00 58 212) 209-3511     
Mobil: (00 58 414) 263-5387,  (00 58 414) 263-5387     
 

Időjárás:

Novembertől májusig az éghajlat meleg és száraz, ezért könnyű, kényelmes pamut ruházat ajánlott, de esténként a levegő kissé lehűlhet, ezért érdemes pár melegebb ruhát is csomagolni. Az átlagos páratartalom a 80 %-ot is meghaladhatja, amely az ország belsejében a hegyvidékek és a sok csapadék miatt lehet jelentős.

Elektromos áram:

110 V., 60 Hz. Az elektromos konnektorok lehetnek amerikai típusúak, lapos villájú dugósak, vagy európai típusúak, kerek villájú dugósak. A négy és öt csillagos szállodákban általában van 220 V-os konnektor is. Ajánlatos adapter beszerzése.
 

Hivatalos pénznem:

Venezuelai Bolivar (VEB). Váltópénze a centimo (1 bolivar = 100 centimo). Behozatala és kivitele tilos, ezért az USD-t javasoljuk, amellyel gyakran fizethetnek is. Árfolyam (2005 szeptember): 1 USD kb. = 2,147.30 (VEB). Bankautomaták korlátozottan állnak rendelkezésre. Elfogadott hitelkártyák: American Express, Visa, MasterCard. Ha kisebb városokba kíván utazni, ne feledjen előzetesen pénzt váltani.
 

Autóbérlés:

Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte, valamint néhol nemzetközi jogosítvány kiváltása és hitelkártya is szükséges. Az utak minősége jó, az éjjeli vezetéstől azonban óvakodni kell, parkoló autóban értéket hagyni pedig nem ajánlatos. A gépjármű átvételénél meg kell győződni arról, hogy pótkerékkel felszerelt-e és a benzin mennyiségét is érdemes ellenőrizni.
 

Közbiztonság:

A sziget és a kisebb városok általában biztonságosak. A kontinensen és a nagyvárosokban elővigyázatosabbnak kell lenni.
 

Egészségügyi ellátás:

Az orvosok megfelelően képzettek, de a gyógyszertárak ellátottsága nem egyezik a hazánkban megszokottal, ezért ajánlatos a naponta szedendő gyógyszereket magunkkal vinni. Irodánk a csapvíz fogyasztását nem javasolja, palackozott víz szinte mindenhol kapható. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez. Védőoltás: Az utazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de az általános oltások javasoltak, mint a tetanusz, diftéria, hepatitis A., B. Kérjük forduljon háziorvosához részletesebb tájékoztatás céljából.