joomla templates
dec.25

Tanzánia

tanzania


Időzóna: GMT +3
Terület: 945 087 km2
Népesség: 35 306 126,    35 306 126      
Népsűrűség: 35
Népcsoportok: bantu (60%), maszáj, szuahéli
Közigazgatási beosztás: 25 régió
Fekvés: Afrika keleti részén, az Indiai-óceánnal határosan, Kenya és Mozambik között.
Országhívószám: 255
Autójelzés: EAT
Elektromosság: 230 V
Államforma: szövetségi köztársaság
Hivatalos nyelv: szuahéli, angol
Beszélt idegen nyelvek: bantu, hamita dialektusok
Nagyobb városok: Mwzana, Tabora, Mbeya, Tanga, Zanzibar, Dodoma
Legmagasabb pont: Kilimanjaro 5,895 m
Legalacsonyabb pont: Indiai-óceán 0 m
Vallások: keresztény (45%), muszlim (35%), törzsi vallások
Hivatalos pénz: 1 tanzániai schilling = 100 cent
GDP: 23,3 milliárd USD (1999)
GDP/fő: 550 USD (1999)
Gazdasági növekedés: 4 % (1999)
Infláció: 8,8% (1999)
Legfontosabb iparágak: élelmiszer-, textil-, dohányipar, koprakészítés, fafeldolgozás, koolaj-finomítás, cementgyártás
Legfontosabb kereskedelmi partnerek: India, Németország, Japán, Ruanda, Malajzia, Hollandia, Dél-Afrika
Vasúthálózat hossza: 3,569 km
Úthálózat hossza: 88,200 km
Repülőterek száma: 129
Fontosabb kikötők: Bukoba, Dar es Salaam, Kigoma, Kilwa Masoko, Lindi, Mtwara, Mwanza, Pangani, Tanga, Wete, Zanzibár
Nemzetközi repülőterek listája:  DAR - Dar Es Salaam, Tanzania - International JRO - Kilimanjaro, Tanzania - Kilimanjaro TKQ - Kigoma, Tanzania ZNZ - Zanzibar, Tanzania – Kisauni


Magyarország helyi képviselete:

Nairobi, Ole Odume Road, P.O.B. 61146
Tel: 254-2-560-060. Fax: 254-2-560-114
Tóth András nagykövet

Magyarországi képviselet:
Bonn, Theaterplatz 26., D-53177
Tel: 49-228-35-80-51. Fax: 49-228-35-82-26
Andrew M. Daraja nagykövet

Vízum:

Magyar állampolgár vízum birtokában, megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be Tanzániába. Tanzánia Magyarországon akkreditált nagykövetsége Bonnban található.

Rendezvények:

Egyesítés napja (ápr. 26.). A legnagyobb évente megrendezésre kerülo esemény a kenyai határhoz közeli Serengeti Nemzeti Parkban zajlik, ahol ekkor hatalmas gnúcsapatok a zöldebb kenyai legelok felé indulnak meg. Áprilistól kezdve minden évben több, mint 2 millió ilyen állat vándorol át a Serengeti déli síkságain keresztül zebrákkal, antilopokkal, gazellákkal, oroszlánokkal és turistákkal együtt. A december 9-i Tanzániai Függetlenségi Nap valahogy elhalványul jelentoségét tekintve.

Pénz és költségek:

Pénznem: tanzániai shilling.
Körülbelüli árak:

Étkezés:

Alapkategória: 3-10 $
Középkategória: 10-15 $
Luxuskategória: 15 $ felett

Szállás:

Alapkategória: 10-15 $
Középkategória: 15-40 $
Luxuskategória: 40 $ felett

A szálláslehetoségek széles skálája a kis "egérlyukaktól" és bordélyházaktól egészen a grandiózus létesítményekig terjed. A nemzeti parkoktól eltekintve kevés a kempingezési lehetoség. Egy viszonylag kényelmes szállás napi 2O $-ért már elérheto. A szafarik ára nem ritkán 1OO $ egy napra. Elfogadható színvonalú szálláshelyen és étteremben a napi kiadás 3O-35 $-ra is visszaszorítható.

Mikor utazzunk:

A hagyományos turistaszezon januárban és februárban van, amikor a meleg és száraz idojárás kellemesnek mondható. A Serengetibol Kenyából nyaralni induló állatokat azonban a késobbi csapadékos idoszakban lehet megfigyelni. Ilyenkor - különösen a déli parton - rendkívül csúszósak az utak - óvatosan kell tehát vezetni.

Be- és kiutazás:

Olcsó és biztonságos repülojáratok közlekednek Nairobi és Dar es Salaam, valamint Mombasa és Zanzibár között. Számos szárazföldi összeköttetés is van Kenya és Tanzánia között. A távolsági buszok nem túl megbízhatóak, vasúton pedig hetente egyszer lehet eljutni Kenyából Tanzániába.

Közlekedés az országon belül:

Air Tanzania, a nemzeti légitársaság közlekedik a fo belföldi útvonalakon, bár a gépparkja nem a legmodernebb. A legtöbb útvonalon és a nemzeti parkokba magánlégitársaságok is járnak. A belföldi repülotéri illeték 1OOO TSH. Arushán kívül Tanzánia minden részét vasútvonal köti össze. A szárazföldi autókölcsönzés lehetséges, de drága. A buszközlekedés nem megbízható.

Sportolási lehetőségek:

A szafarin kívül érdemes még felmászni a Kilimanjaro csúcsára. A Serengeti felett lehetoség van holégballonozásra. Zanzibárhoz pedig hozzátartozik az úszkálás a delfinekkel. A Pemba és Mafia szigeteknél ajánlott a könnyubúvárkodás.

Tanzánia hatalmas, nyílt síkságain az ember nagyon-nagyon kicsinek érzi magát. Az országot vadállatok sokasága jellemzi: gnú, majom, antilop, oroszlán, gepárd, krokodil, gazella, flamingó - a fehér fosztogatók ezeket mind elejtették régen, ma azonban már inkább fényképezogépet visznek magukkal, nem puskákat. A gazdaságilag szegény Tanzánia a kontinens egyik legjobb helye a vadvilág megfigyelésére. Nemzeti parkok, kráterek, és az ország elengedhetetlen tartozéka, Zanzibár.

Környezet, éghajlat:

Síkságaival, tavaival, hegyeivel, keskeny, alacsonyan fekvo partszakaszával Tanzánia a legnagyobb kelet-afrikai országa. Az ország legnagyobb területe fennsík, a többi félsivatag és szavanna. A legmagasabb hegyek - a 4556 méteres Meru és az 5895 méteres Kilimanjaro - északkeleten, a kenyai határ mentén húzódnak.
Sehol máshol a Földön nem látható ennyi gnú, zebra és antilop - és a Tanzániára jellemzo síkságok megkönnyítik a vadvilág szemlélését. Elefánt-, bölény-, víziló- és csimpánz koncentrációja is a világ legnagyobbjai közé tartozik. Tanzánia változatos földrajzi jellemzoi változatos éghajlati feltételekkel párosulnak. A fennsíkokra a trópusi éghajlat a jellemzo, sok részén elég huvösek az éjszakák. Az Indiai-óceán partszakaszán forró, párás, trópusi klíma van, amelyet némelyest enyhítenek a tengeri fuvallatok. Az ország északkeleti hegyi lankáin azonban szinte egész évben mérsékelt éghajlat van. A március és május közötti hosszú esos idoszakban érdemes elkerülni Tanzániát. Egy másik, rövidebb esos idoszak pedig november és január közé esik.

Látnivalók:

Dar es Salaam


Dar es Salaam Tanzánia legfontosabb városa, másfél milliós lakossággal. Mint a legtöbb afrikai város esetén, itt is jelentos eltérést mutatnak a város különbözo részei. A forgalmas központi városrész a tarka Kariakoo piac körül található, a kormányzati negyedek pedig az északi részen. A Nemzeti Múzeum (fontos régészeti gyujtemények) a botanikus kert mellett van a városközpontban. Érdemes megtekinteni a központtól kb. 1O km-re a Falumúzeumot, ahol az ország különbözo részeibol származó hiteles lakások láthatók, hétvégeken pedig hagyományos táncokat mutatnak itt be.
Gondolni kell rá, hogy a városban nehéz szállást találni, mert mind az olcsó, mind a drága, mind pedig a ketto közötti szállodák általában tele vannak. Ez a város a fo érkezési pont a repülogéppel érkezoknek, városszerte sok légitársaságnak van irodája. A TAZARA vasútvonal Dar es Salaam és Kapiri Mposhi (Zambia) között muködik. Távolsági buszok a város több helyérol indulnak az ország legtöbb részébe. Nincsen központi buszpályaudvar.