joomla templates
dec.22

Kuba


Földrajzi adatok:

Kuba a karib-tengeri szigetvilág része, a Nagy-Antillák szigetcsoport legnagyobb tagja. A világ szigetei között 110.922 km2 –es területével a 15. előkelő helyet foglalja el, alig 170 km-re, délre fekszik a floridai Key West-től. Északon és keleten a Bahama-szigetek korall- zátonyai, keleten Hispaniola szigete Haitivel és a Dominikai-köztársasággal, délre, mintegy 150 km-re Jamaica határolja. A sziget látványos, változatos vidék, legnagyobb része termékeny síkság, ahol zömmel cukornádat, kávét és dohányt termesztenek. Az ország középső részén a hegységek között barlangokkal díszített karsztos szigethegyeket is fellelhetünk.


Történelem:

Kuba első lakói a Kr.e 1000 körül betelepülő aravak indiánok lehettek, 1492-ben őket ismerte meg Kolumbusz Kristóf, aki a spanyol korona birtokába vette a szigetet. Az ország egészen 1898-ig gyarmat maradt, majd a Spanyolország ellen vívott függetlenségi háború szinte átmenet nélkül új függőségi helyzetet teremtett. Miután az USA gazdasági érdekektől vezérelve hozzásegítette Kubát a győzelemhez, az északi szomszéd által gyakorolt katonai uralom és a diktatúrák évei fokozatosan kiélezték a társadalmi és politikai konfliktusokat. A XX. század közepére az ellenállási mozgalom Fidel Castro vezetésével és az orosz forradalom eszméivel fűszerezve valódi forradalmat teremtett. 1859 január 8-án Castro és Che Guevara bevonult Havannába, innen kezdődik az „új időszámítás”. A forradalom után „szétosztották az országot a nép között”, egy olyan társadalom született, amely egyedülálló Latin Amerikában. A napsütötte „Socialismo Tropical”, ahol 40 éve másképp gondolkodnak, mégis a maga nemében egyedülálló, hisz úgy nyitott kaput az idegenforgalom előtt, hogy a semmiből szinte alig egy évtized alatt egy olyan üdülőparadicsomot teremtett, amely évente mintegy másfél millió turistát vonz.
 


Közlekedés:

Az ország sűrű és jó útvonalhálózattal rendelkezik, a legcélszerűbb autót bérelni, vagy hosszabb utazásokra ajánljuk a nem túl drága és igen kiterjedt belső légi közlekedési hálózatot. Amennyiben egy kis kalandra vágynak, a helyi buszokat ajánljuk, amelyek menetidejüket, útirányukat, műszaki állapotukat tekintve nem túlzottan megbízhatóak, viszont mesélnivalót biztosan eredményez a velük való „találkozás”. Kevésbé kalandos kedvűek a taxaméterrel felszerelt taxikkal juthatnak el a kívánt célállomásra, melyek tulajdonosai többnyire nagyon kultúrált, idegenvezetőként is remekül tevékenykedő fuvarozók. Itt is nagyon fontos az előzetes megállapodás az úti célra és a várható viteldíjra vonatkozóan!
 


Látnivalók:

 

Havanna


Kuba fővárosa, kulturális, tudományos és politikai központja, mely a karib térség legnagyobb városa egyben. A település rendkívüli múltja ellenére viszonylag keveset szenvedett a háborúk és a forradalom során, minden ma is úgy néz ki, ahogy a múltban megépült. Óvárosa nem véletlenül az UNESCO világörökség része, itt található Latin-Amerika egyik legszebb katedrálisa is. Lenyűgöző a helyiek vendégszeretete, jellemző a nyüzsgő éjszakai élet, mozik, színházak, kabarék, bárok tömkelegével, mint pl. a Hemingway által kedvelt Bodeguita del Medio, ahová mindig érdemes betérni egy mojito-ra. La Habana az ellentétek városa, ahol tökéletesen megférnek egymás mellett a spanyol hódítás korából megmaradt omladozó házak és az utóbbi években épült luxusszállodák.


 

Varadero


A város a Hicacos-félszigeten, Havannától mintegy 140 km-re, keletre fekszik. A félsziget északi része több mint 20 km hosszú, fehér homokkal és azúrkék tengerrel körülvett terület, amely méltán vált világhírűvé a nyaralók körében. A környéken évi 330 napon át süt a nap, a gyönyörű parton hatalmas turistaközpont épült ki. Varadero hagyományos értelemben vett központtal nem rendelkezik, de rengeteg park, üzlet, ajándékbolt, bár, diszkó és étterem kínál kikapcsolódást a turisták számára. A közelben egy első osztályú golfpálya, delfinárum és vidámpark is található. A trópusi természetet a 20-as, 30-as években épült különleges villák tarkítják, amelyek az amerikai Palm Beach mintájára épültek.

 

Playa Larga


Idillikus, nyugodt hely körülbelül 150 km-re, délkeletre Varadero-tól a Zapata-félszigeten, a legendás Disznó-öbölben. A környék ideális kiindulópont a búvárcsoportok részére, mivel a környék rengeteg tenger alatti szépséget rejt magában. A közelben egy krokodil farm és egy indián skanzen is megtekinthető.
 


Vásárlás:

Emléktárgyak vásárlásánál az árak megközelítően megegyeznek a boltokban és a piacokon, több darab megvásárlásával alkudhatunk is. Alapszabály azonban, hogy az utcán felkínált portékák hamisítványok, az eredeti darabokat kizárólag az üzletekben vehetik meg.
 


Ételek Italok:

A kubai konyha a spanyol és az afrikai tradíció keveréke. A levesek közül a vegyes zöldségből készült száraz leves a beutazó számára kuriózumnak számít. Jellemzőek a sertés és malac húsból készült, pácolt, zsiradék és olaj használata nélkül, grillezett módon készített ételek. Főbb ételeik a „congri”- rizs fekete babbal, a „minuta”- sült apróhal; a „guiso de maiz”- kukoricás szárazleves, és a „puerco asado”- újévi roston sült malac. Szomjunkat olthatjuk a „jugo”- rostos üdítővel, valamint kubai sörökkel „cerveza”, amelyek nagyon jó ízűek és nem is drágák. Bor helyett inkább rum kortyolgatása illik a helyi konyhához, a híres kubai kávét semmiképpen sem szabad kihagyni!
 Fényképezés:

A fényképezésre, filmezésre vonatkozóan a helyi idegenvezető minden esetben pontos felvilágosítást ad a helyi előírásokról, szabályokról.
 


Borravaló:

Korábban erőteljesen tiltották, de az utóbbi időben főképp az idegenforgalmi szempontból kiemelt helyeken a turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, kb. a szolgáltatás értékének 10 %-a az ajánlott borravaló.
 


Javaslataink:

Könnyű, kényelmes ruházat ajánlott. A napsütés szinte mindig erős, ezért napolajokkal, naptejekkel és hatékony fejfedővel védekezzenek az erős napfénytől. Palackozott víz fogyasztását ajánljuk, mert a városi csapvíz sok esetben hasmenést okoz. A gyomorbántalmakat általában nem a fertőzések okozzák, hanem a flórák különbözősége és a túlzott mennyiségű étel elfogyasztása.
 


Beutazási feltételek:

Magyar állampolgároknak a belépéskor még 6 hónapig érvényes útlevél és turista vízum szükséges, melyet mindenki egyénileg beszerezhet a Kubai Nagykövetségen vagy a Kartago Tours közvetítésével. Külföldi állampolgárok a Kubai Nagykövetségen válthatják ki a vízumot. A helyi hatóságok szigorúan ellenőrzik az élelmiszerek behozatalát, tilos húsféleségeket, gyümölcsöt és zöldséget az országba bevinni (kivétel konzerv)!


Időeltérés:

A közép-európai időszámításhoz képest, Magyarországhoz viszonyítva – 6 óra az eltérés.


Repülési idő:

Budapest-Prága: 1 óra
Prága-Varadero: kb. 13 óra. Technikai leszállás Madridban (kb. 1 óra). Ez idő alatt a repülőgépet el kell hagyni, és a tranzit-váróban kell várakozni.


Hivatalos nyelv:

Spanyol, de a turisztikai központokban és szállodákban az angol, francia, olasz és német is használatos nyelv.


Diplomáciai képviselet:

Kubai Köztársaság Nagykövetsége
1025 Budapest, Józsefhegyi út 28-30. E épület II./6.
Tel: (06/1) 438-5950
Fax: (06/1) 325-7586
Magyar Köztársaság Kubai Nagykövetsége
Calle G. No. 458. entre 19.y 21.., Vedado, Havanna
Balázs József nagykövet
Tel.: (00 53 7) 833-3365    (00 53 7) 833-3365
Mobil: (00 53) 5880-2110    (00 53) 5880-2110
Fax: (00 53 7) 833-3286


Transzferidők:

Kérjük vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés, illetve az indulás.


Időjárás:

Az északi parton Varadero környéke a szubtrópusi, párás övezethez tartozik, az évi középhőmérséklet 25 °C, az átlagos páratartalom a 80 %-ot is meghaladhatja. Az esős évszak májustól októberig tart. A trópusi ciklonok nyár elejétől novemberig elsősorban a sziget nyugati részét érintik.

   

Elektromos áram:

110 V., 60 Hz. Az elektromos konnektorok lehetnek amerikai típusúak, lapos villájú dugósak, vagy európai típusúak, kerek villájú dugósak. A négy és öt csillagos szállodákban általában van 220 V-os konnektor is. Ajánlatos adapter beszerzése.

 

Hivatalos pénznem:

Kubai Peso (CUP). Váltópénze a centavos (1 peso = 100 centavos). Behozatala és kivitele tilos, ezért az Euro-t javasoljuk. Irodánk az US dollár kivitelét nem javasolja!
Árfolyam (2005 szeptember): 1 Euro kb. = 29.94 (CUP). Bankkártyával a legtöbb helyen lehet fizetni, kivétel az Egyesült Államokban kiállított kártyák, melyeket nem fogadnak el. Ha kisebb városokba kíván utazni, ne feledjen előzetesen pénzt váltani.


Autóbérlés:

Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte, valamint néhol nemzetközi jogosítvány kiváltása is szükséges. A kisebb autók bérleti díja kb. 80-90 USD/nap, terepjáró bérlése kölcsönzőtől függően 90-120 USD/nap. A gépjármű átvételénél meg kell győződni arról, hogy pótkerékkel felszerelt-e és a benzin mennyiségét is érdemes ellenőrizni.


Közbiztonság:

A sziget belső része és a kisebb városok általában biztonságosak. A nagyvárosokban elővigyázatosabbnak kell lenni, mint a világ bármely más metropoliszában.


Egészségügyi ellátás:

Az orvosok megfelelően képzettek, a kórházak felszereltsége minden esetben megfelel a követelményeknek. A gyógyszertárak ellátottsága nem egyezik a hazánkban megszokottal, ezért ajánlatos a naponta szedendő gyógyszereket magunkkal vinni. Irodánk a csapvíz fogyasztását nem javasolja, palackozott víz szinte mindenhol kapható. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez. Védőoltás: Az utazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de az általános oltások javasoltak, mint a tetanusz, diftéria, hepatitis A., B. Kérjük forduljon háziorvosához részletesebb tájékoztatás céljából.

Get Adobe Flash player