joomla templates
dec.22

Dominikai Köztársaság


Földrajzi adatok:

A Dominikai Köztársaság a karib-tengeri szigetvilág része, Hispaniola szigetének keleti részét foglalja el. Fővárosa Santo Domingo, mely a sziget déli részén fekszik. Összehasonlítva a szomszédos Haiti-vel, Dominika területe mintegy kétszer nagyobb, összesen 48 730 km2. A sziget felszíne változatos, középső részét egy hatalmas hegység, a Cordillera Central alkotja, melynek legmagasabb csúcsa a 3175 méteres Pico Duarte, amely egyúttal a karib-térség legnagyobb hegye is. Az ország északnyugati részén található a Yaque del Norte, mely a sziget leghosszabb folyója. Termékeny medencéje elsősorban dohány-, cukornád-, kávé- és kakaóültetvényekkel tarkított. A sziget éghajlata trópusi, keleti passzátszelekkel befolyásolva. A szeles északkeleti területeken kétszer annyi az éves csapadékmennyiség, mint a szélcsendesebb délnyugati oldalon, ez a növényzeten is megmutatkozik. A legtöbb északi hegységet gazdag növényzet, a szárazabb területeket gyérebb erdők, illetve szavanna jellegű területek borítják.

 

Történelem:

Hispaniola első lakói a Kr.e 1000 körül betelepülő aravak indiánok lehettek, 1492-ben őket ismerte meg Kolumbusz Kristóf, aki a korona birtokába vette, és Spanyolországról elnevezte a szigetet. Santo Domingo már a 16. században megalakult, ahonnan az anyaországgal folytatott kereskedelmet, gyakorlatilag a kizsákmányolást irányították. 1697-ben a sziget nyugati részének harmada, majd ezt követően 1795-ben a teljes terület francia fennhatóság alá került. 1804-ben legyőzték a franciákat, és még ebben az évben kihirdették az ország függetlenségét, azonban 4 évre rá a spanyolok ismét bevették Santo Domingo-t. A független Dominikai Köztársaság 1821-ben alakult meg, 1822 és 1844 között erőszakos úton Haitivel egyesítették. Először valójában csak 1844-ben, Juan Pablo Duarte segítségével vált valóra a teljes függetlenség, 1861-től 1865-ig azonban ismét spanyol megszállás következett, az országot diktátorok uralták, csak rövid ideig volt demokratikus kormánya. A XX. század elején az Egyesült Államok is megjelent a szigeten hozzájárulva az ország modernizációjához. Amerikaiak ezrei árasztották el a szigetet, hogy itt töltsék „bő lére eresztett” szabadságukat. 1961-ben meggyilkolták az utolsó diktátort, Rafael Trullio Moliná-t, s a népfelkelést követően 1965-ben fokozatosan megújították a demokratikus uralmat. Az első valódi demokratikus választásokra 1978-ban került sor. Ekkor az ország felismerte lehetőségeit és kaput nyitott az idegenforgalom előtt. Az Egyesült Államok közelsége nyilvánvaló hatással van gazdasági fejlődésére, a külföldi turisták évről évre növekvő száma elősegíti az igazi üdülőparadicsom megteremtését.
 


Lakosság:

A Dominikai Köztársaságnak napjainkban majdnem 9 millió lakosa van, ennek több mint 60 %-a városokban, köztük is a fele Santo Domingo agglomerációjában él. A Vega Real völgye is sűrűn lakott terület. A sziget népeinek többsége mulatt, a kisebbség jelentős része pedig az európaiak és afrikaiak leszármazottja. A helyi lakosok 90 %-a római katolikus vallású.


Közlekedés:

Az ország jó útvonalhálózattal rendelkezik, a legcélszerűbb autót bérelni, de ezeket a kocsikat külföldről hozzák be, így bérlésük meglehetősen drága. Amennyiben egy kis kalandra vágynak, a helyi buszokat ajánljuk, amelyek a legolcsóbbnak számítanak. Kedvező lehetőség még a taxibérlés, tulajdonosai többnyire nagyon kultúrált, idegenvezetőként is remekül tevékenykedő fuvarozók. Itt is nagyon fontos az előzetes megállapodás az úti célra és a várható viteldíjra vonatkozóan!
 


Látnivalók:

 

Santo Domingo


A sziget legnagyobb városa, és egyben az ország fővárosa, lakossága mintegy 2 millió fő. 1496-ban Kolumbusz Kristóf testvére alapította, legszebb történelmi emléke a 16. századból fennmaradt katedrális. 1936 és 1961 között a település neve Ciudad Trujillo volt az országot kormányzó diktátor nevéről, a népfelkelés után kapta vissza régi nevét. Lenyűgöző a helyiek vendégszeretete és jellemző a nyüzsgő éjszakai élet.
 


Juan Dolio


A fővárostól mintegy 60 km-re, keletre fekvő üdülőváros. Tengerpartja hosszú és keskeny, kókuszpálma ligetekkel, helyenként sziklaszirtekkel, ahol tengeri sünök és korallok találhatóak, ideális tehát a búvárkodásra. A főváros és a halászfalvak közelségének köszönhetően ideális kiindulópont a sziget megismeréséhez. A közeli Saona sziget természetvédelmi terület, amely szintén a búvárkodást kedvelőknek nyújt fantasztikus élményt.
 

 

Punta Cana- Playa Bavaro:


A fővárostól mintegy 120 km-re, keletre fekvő üdülőváros. A környék nem olyan régen még ismeretlen tengerparti rész volt a sziget délkeleti részének átjárhatatlan, bambusznáddal benőtt vidékén, ahol mostanra modern turisztikai központot és fehér homokos tengerpartot alakítottak ki. A Bavaro parton több mint 30 turisztikai komplexum létesült, melyek a legmagasabb igényeknek is megfelelnek. A 30 km-es tengerpart ideális a vízi sportok és a napfény szerelmeseinek, de kellemes az esti sétákra is. Punta Cana ma már az egyik legkeresettebb turisztikai célpont az egész karib-térségben.
 


Vásárlás:

A leghíresebb dominikai különlegesség a Larimar féldrágakő, amely sehol máshol a világon nem fordul elő. Ez az ékkő a legértékesebb szuvenírek közé tartozik. Néhány ékszerüzletben olyan eredeti érmék is kaphatóak, melyek a 17. században Hispaniola partjainál elsüllyedt spanyol hajókról származnak. Kedvező árúak a rattanból, gyöngyből készített apró tárgyak, a kerámiák, és a fából készült szobrok. Nagyszerű ajándék továbbá a kávé, rum és a helyi „merengue” zenéből összeállított válogatások. Alku lehetséges, olykor az eredeti ár negyedéig is. Kérjük, lehetőleg ne vásároljanak fekete korallból, teknősbéka-páncélból készült tárgyakat, valamint ne fogyasszanak teknősbékából készített ételeket, ezzel Önök is hozzájárulnak a dominikai természetvédelemhez.


Ételek Italok:

A legtöbb szálloda éttermében a nemzetközi konyha ételeit kínálják, amelyeket azonban a spanyol és kreol konyha is befolyásol. A helyi rumos koktélok igen finomak, ugyanez érvényes a gyümölcslevekre is. A sörök legnagyobb része importból származik, ugyanígy a borok és a nemzetközi alkoholos italok is, melyek viszonylag drágák. Dominikán kávét is termesztenek, mely finom ízének köszönhetően nemcsak a helyi lakosok, de a látogatók kedvelt italává is vált.

 

Fényképezés:

A fényképezésre, filmezésre vonatkozóan a helyi idegenvezető minden esetben pontos felvilágosítást ad a helyi előírásokról, szabályokról.
 


Borravaló:

A turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, kb. a szolgáltatás értékének 10 %-a az ajánlott borravaló.
 

Javaslataink:

Könnyű, kényelmes ruházat ajánlott. A napsütés szinte mindig erős, ezért napolajokkal, naptejekkel és hatékony fejfedővel védekezzenek az erős napfénytől. Palackozott víz fogyasztását ajánljuk, mert a városi csapvíz sok esetben hasmenést okoz. A gyomorbántalmakat általában nem a fertőzések okozzák, hanem a flórák különbözősége és a túlzott mennyiségű étel elfogyasztása.

 

Beutazási feltételek:

Magyar állampolgároknak a belépéskor még 6 hónapig érvényes útlevél és ún. „Turista kártya” szükséges, melyet mindenki egyénileg beszerezhet a Dominikai Köztársaság bonni nagykövetségén, vagy a Kartago Tours közvetítésével. Utóbbi esetben megérkezéskor, a repülőtéren (10 USD/fő) kapják meg a „Turista kártyát”. A Dominikai Köztársaságban Magyarországnak nincs külképviselete, hivatalos ügyekben hazánk mexikói vagy kubai képviselete jár el.


Időeltérés:

A közép-európai időszámításhoz képest, Magyarországhoz viszonyítva – 5 óra, nyári időszámítás idején -6 óra az eltérés.

 


Repülési idő:

Budapest-Prága: 1 óra, Prága-La Romana: kb. 13 óra. Technikai leszállás Madridban (kb. 1 óra). Ez idő alatt a repülőgépet el kell hagyni, és a tranzit-váróban kell várakozni.

 

Hivatalos nyelv:

Spanyol, de a turisztikai központokban és szállodákban az angol, francia, olasz és német is használatos nyelv.

 

Diplomáciai képviselet:

Dominikai Köztársaság Nagykövetsége
53177. Bonn, Burgstrasse 87. Németország
Tel: (00 49 228) 364-956    (00 49 228) 364-956      
Fax: (00 49 228) 352-576

Magyar Köztársaság Mexikói Nagykövetsége
Paseo de las Palmas 2005. Lomas de Chapultepec
Del. Miguel Hidalgo México D.F. 11000
Dr. Herczeg György nagykövet
Tel.: (00 52 55) 961-822

Magyar Köztársaság Kubai Nagykövetsége
Calle G. No. 458. entre 19.y 21., Vedado, Havanna
Balázs József nagykövet
Tel.: (00 53 7) 833-3365    (00 53 7) 833-3365     
Mobil: (00 53 5) 880-2110    (00 53 5) 880-2110


Elektromos áram:

110 V., 60 Hz. Az elektromos konnektorok lehetnek amerikai típusúak, lapos villájú dugósak, vagy európai típusúak, kerek villájú dugósak. A négy és öt csillagos szállodákban általában van 220 V-os konnektor is. Ajánlatos adapter beszerzése.


Hivatalos pénznem:

Dominikai Peso (DOP). Váltópénze a centavos (1 peso = 100 centavos). Behozatala és kivitele tilos, ezért az USD-t javasoljuk. Árfolyam (2005 szeptember): 1 USD kb. = 29.42 (DOP). Bankkártyával a főbb turistaközpontokban lehet fizetni, de ha kisebb városokba kíván utazni, ne feledjen előzetesen pénzt váltani.


Autóbérlés:

Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte, valamint néhol nemzetközi jogosítvány kiváltása is szükséges. A gépjármű átvételénél meg kell győződni arról, hogy pótkerékkel felszerelt-e és a benzin mennyiségét is érdemes ellenőrizni.


Közbiztonság:

A siget belső része és a kisebb városok általában biztonságosak. Santo Domingo-ban elővigyázatosabbnak kell lenni, mint a világ bármely más nagyobb városaiban.


Egészségügyi ellátás:

Az orvosok megfelelően képzettek, a kórházak felszereltsége megfelel a követelményeknek. Minden általánosan használt gyógyszer beszerezhető a gyógyszertárakban, de ajánlatos a naponta szedendő és speciális gyógyszereket magukkal vinni. Szúnyogok elleni riasztószer és magas faktorszámú napozótej is ajánlott. Irodánk a csapvíz fogyasztását nem javasolja, palackozott víz szinte mindenhol kapható. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez. Védőoltás: Az utazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de az általános oltások javasoltak, mint a tetanusz, diftéria, hepatitis A., B. Kérjük forduljon háziorvosához részletesebb tájékoztatás céljából.