joomla templates
dec.25

BurmaGasztronómia:

Az utcai árusoknál könnyebben találunk eredeti burmai ételeket, mint az éttermekben, ahol a kínai és a japán konyha dominál. A burmai menü alapja a rizs. Ehhez sokféle currys nyers zöldség közül választhatunk feltétet, csaknem mindent ngapi-val, szárított, erjesztett rákpasztával ízesítenek. Valószínűleg a kínai teát fogjuk választani a túl erős, túl édes és túl tejes burmai tea helyett. A cukornád szirup nagyon népszerű utcai ital, az alkoholok között pedig a narancs pálinka, a licsi bor, a fehér likőr és a dzsungel likőr dominálnak.

Ünnepek, rendezvények:

A fesztiválok itt nagyszabású, szórakoztató események, melyek általában teliholdkor érik el a tetőpontot. Ezeken az ünnepségeken általában piaci hangulat uralkodik, sok utcai árussal és zenével. A Függetlenség napja január 4-én van, ekkor egy hétnapos vásárt rendeznek Yangon-ban. Április közepén van a háromnapos Thingyan vízi fesztivál, ezzel kezdődik a burmai újév. Ez a legforróbb időszak, és ekkor mindenkit nyakon öntenek egy vödör hideg vízzel az utcán. A lányok fiúkat üldöznek az utcán, később teheneket és halakat öltöztetnek fel, és táncoló dobosok rituáléival imádják és szabadítják fel őket. A Fény Ünnepén Buddha mennybe való visszatérését ünneplik, ekkor négy napra lampionok fényében úszik az ország, és a családok áldozatokat mutatnak be a helyi pagodákban.

Történelem:

Az egykori brit gyarmatot a japánok foglalták el a II. világháború éveiben, aztán független lett, de igazából hosszú ideig a diktátorok, lázadók, gerillák földjének számított.

1988 szeptemberében újabb államcsíny következett, és a katonák vették át a hatalmat. Egy évvel később azzal az indokkal, hogy a burmai csak az országot benépesítő etnikumok egyike, új nevet adtak a köztársaságnak: megszületett Mianmar.

A határvidékeken sosem csitultak a fegyveres harcok: a híres ,,arany háromszög” területén, vagyis a burmai-laoszi-thaiföldi hármas határhoz közeli részen az ópiumbárók magánhadserege és a kormány csapatai között rendszeresek voltak az összetűzések, és teljesen még most sem sikerült megtörni a kábítószer-kereskedők uralmát. Ezért erre a területre csak az igazán bátrak utazzanak, a Magyarországnál hétszer nagyobb Burmában akad máshol is látnivaló bőven. A dzsungeltúrákon káprázatos hegyi patakokat, eldugott tavakat, ritka növényeket csodálhatnak a turisták, a városokban pedig arannyal borított pagodák ejtik ámulatba a látogatókat.

A fővárosban, Yangunban (Rangunban) négymillióan élnek. A várost öntözőcsatornákkal átszőtt rizsföldek, tavak és folyóágak veszik körül. Annyi itt a park, a fa és a csatorna, hogy néhol a nagyváros is a dzsungel részének tűnik. Esténként az utcák megtelnek árusokkal, akik látszatra finom ételeket és szivarokat kínálnak a sétálóknak. A burmai ételek alapja a rizs, amelyet nyers zöldséggel és erjesztett rákpasztával ízesítenek, majd az egészet curryvel fűszerezik. Ezt aztán le lehet öblíteni cukornádsziruppal, de népszerű a narancspálinka és a licsiből készült bor is. A helyiek kedvelt itala az úgynevezett dzsungellikőr, ami olyan erős, hogy a leheletünk lángra lobban tőle.

Rangun üzleti negyede a gyarmati világot idézi. A volt brit hivatalnokok és az indiai üzletemberek kertes villái sorakoznak az utcákon, és itt vannak a külképviseletek is. Nem messze innen, már az új városrészben található a világ egyik legnagyobb pagodája, a Sve Dagon. Az aranyozott épület csaknem száz méter magas, a szentélyhez hetvenkét kisebb templom és több gyönyörű kolostor kapcsolódik. Ezekben az épületekben számtalan Buddha-ábrázolást láthatunk. A Sve Dagon tetején több ezer arany- és ezüstcsengettyűt helyeztek el, amelyek mindig szólnak a szélben.