joomla templates
dec.26

Jordánia


Jordánia viszonylag kis területű ország a Közel-Keleten. Szomszédjai Szíria, Irak, Szaúd-Arábia, Izrael. Lakossága közel 4,7 millió, fővárosa Amman. Egy rövid szakaszon a Vörös-tenger határolja, itt található Aqaba városa, ahová a nyaralóprogramokat kínáljuk. Az országhoz tartozik a Holt-tenger egy része is, ide fakultatív program keretén belül lehet ellátogatni!

Közlekedés:

Az országon belül szervezett buszjáratok vannak a nagyvárosok között. Nagyon elterjedt közlekedési eszköz a taxi, amelyek olcsók, és a legkényelmesebb közlekedési eszköznek számítanak. A sárga színű taxik általában magánkézben vannak, és városokon belül használhatók. A bézsszínű taxik egyaránt használhatók városon belüli és városok közötti közlekedésre. A fehér taxik ún. speciális taxik (4-8 üléssel), amelyek inkább a különleges útvonalakon közlekednek. Néhány város távolsága: Aqaba-Amman 320 km, Aqaba-Holt tenger 330 km, Aqaba-Jerash 370 km, Aqaba-Petra 130 km.

Vásárlási lehetőségek:

Javasoljuk népművészeti tárgyak, hímzések, ékszerek, kerámiák, holttengeri terméket vásárlását Jordániában. Kiváló holtengeri fürdősókat, kozmetikai készítményeket lehet kedvező áron beszerezni. Javasoljuk, hogy feltétlenük keressenek fel egy olyan üzletet is, amely a Jordan River Foundation üzletlánchoz tartozik, mert ezekben az üzletekben találhatók a legszebb textíliák, kellékek, kosarak, kis ajándéktárgyak.

Étkezés, borravaló:

Az arab és közel-keleti konyha különleges, egyedi ízeivel találkozhatnak Jordániában. Ne lepődjenek meg, ha meghívják Önöket egy kisebb étkezésre bárhol az országban. Néhány étel: mansaf - hagyományos jordán étel, birkahúsból, amit fenyőmaggal kevert rizzsel és joghurttal tálalnak, mashaawi - háromféle hús, amit faszénen sütnek, sayadieh - hagyományos aqabai halétel, ami rostonsült halból, különlegesen fűszerezett szószból és fűszeres rizsből áll. Csapvíz fogyasztása helyett mindenképpen ásványvízet javasolunk, s egyúttal kerülje a jeget tartalmazó italok fogyasztását is. A borravaló sohasem kötelező, de ajánlott. A hotelekben és éttermekben a szolgáltatások kb. 10%-a, illetve a pincéreknek egy kisebb összegű borravaló is javasolt. Taxik esetén kerekítsük fel az összeget.

Tippek:

A helyi emberek általában hagyományos módon öltöznek, ezért kérjük, lehetőleg Önök is kerüljék a feltűnő öltözködést, nők pedig ne viseljenek igen rövid, mélyen kivágott ruhákat. Fürdőruhákat kizárólag a tengerparton illetve a szállodákban viseljenek. Illendő a színvonalasabb szállodákban az étkezésekhez elegánsabban felöltözni. Tekintettel az éghajlatra -nyáron kánikula, télen enyhe időjárás -, a kényelmes, természetes alapanyagú ruházat javasolt, könnyű szandállal, a túrákhoz pedig kényelmes, bokatartó sportcipő.

Hasznos tudnivalók:

Beutazási feltételek: Érvényes útlevél szükséges.
Időeltérés: Magyarországhoz viszonyítva egész évben +1 óra az időeltérés.
Repülési idő: Budapest-Aqaba közvetlen charterjárattal kb. 3,5-4 óra.

Hivatalos nyelv:

Arab, de sok helyen beszélnek angolul is.
Külképviselet:Magyarország Nagykövetsége
Amman
Tel.: (00 962 06) 592 5614 begin_of_the_skype_highlighting              (00 962 06) 592 5614      end_of_the_skype_highlighting
Transzferidők: Az aqabai repülőtértől kb. 20 perc alatt érhető el a városközpont. Természetesen ez az idő változhat, mivel a vendégek több szállodában vannak elszállásolva.

Elektromos áram:

220 V. Minden szállodában a magyar szabvány szerinti csatlakozókat találnak, ezért adapter nem szükséges.

Hivatalos pénznem:

Jordán dínár (JOD). Váltópénze a fils (1 JOD = 1000 fils). Jordán dínár kizárólag Jordániában váltható, USA dollárt, vagy Eurót vigyen magával.
Hitelkártya: Ismertebb hitelkártyákat elfogadnak.

Autóbérlés:

Min. 21 éves életkor, és legalább 2 éves jogosítvány megléte. A helyi közlekedési viszonyok ismerete szükséges, ezért inkább a taxit ill. a távolsági közlekedést ajánljuk.

Közbiztonság:

Jordániában a közbiztonság kiváló, bármilyen bűncselekmény igen ritkán fordul elő.

Egészségügyi ellátás:

Az orvosi szolgáltatások ill. kórházak magas színvonalúak és kitűnőek. Sürgős orvosi segítségnél forduljon a szálloda személyzetéhez. Jordániában az orvosi számlákat a helyszínen azonnal fizetni kell, melyet utólag itthon a biztosítónál rendezhet.