joomla templates
dec.26

Kína


Beutazás:

Útlevél szükséges, amelynek a beutazástól számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Vízumelőírás:

Magyar állampolgároknak vízum szükséges. A vízumot irodánk intézi. A vízumhoz  szükség van az érvényes útlevélre, 1 db igazolványkép, kitöltött vízumkérőlap.

Időeltolódás:

Télen + 7 óra.  Nyáron + 6 óra.

Pénznem:

Yuan (jüan) (CNY).              1 USD = 8,3 CNY 1 EUR = 11 CNY
Pénzváltás: Pénzt váltani a szállodákban lehet. Napi, központilag kiadott, egységes árfolyam van érvényben, ami egy bizonyos időpontban azonos minden váltóhelyen, viszont napról-napra változhat. A szállodák csak útlevéllel és leginkább csak saját szállóvendégeinek váltanak pénzt. A váltásról kapott bizonylatot célszerű megőrizni az utazás végéig, mert a repülőtéri bankok ennek felmutatásával váltják csak vissza a megmaradt kínai pénzünket az ország elhagyásakor.

Egészségügy:

A csapvíz fogyasztása nem ajánlott, mindenhol lehet palackozott vizet ill. bármilyen üdítőt, sört kapni (fél liter 3-5 Yuan). A szállodaszobákban mindig van forró víz és - leggyakrabban - jázmintea (a kávé nem annyira elterjedt).

Étkezések:

A körutazás folyamán a reggeli svédasztalos, az esetleges ebédek és vacsorák pedig többségében a látnivalókhoz közeli hagyományos kínai éttermekben zajlanak.

Öltözködés:

Tavasszal, ősszel a réteges öltözködés ajánlott. Nyáron az ország legtöbb területén lenge, könnyű nyári ruhák a praktikusak. Kényelmes cipőt mindenképpen vinni kell. Néhány szállodában uszoda is található, így esetleg fürdőruha is hasznos lehet.

Éghajlat:

Északon (Peking és környéke) a tél decembertől márciusig tart. Ekkor a hőmérő ritkán emelkedik 0 fok fölé, viszont száraz és napos az időjárás. A nyár májustól augusztusig tart, ekkor gyakran van 38 fok és az eső sem ritka. A legkellemesebb időszak a beutazásra a tavasz és az ősz, amikor a hőmérséklet 20 fok és 30 fok között mozog, és nem esik eső. A középső területeken (Shanghai és környéke) a nyár (áprilistól októberig) hosszú, meleg és esős (főleg júliusban és augusztusban). Ugyanitt a tél rövid és hideg, a hőmérő majdnem ugyanazokat az értékeket mutatja, mint Pekingben. Délen (Hong-Kong) a meleg és esős időszak áprilistól szeptemberig tart. Az ezt követő tél is jóval enyhébb, mint a többi területen.

Bankkártya:

Nem mindenhol fogadják el. 

Nyitva tartás:

Az üzletek a hét minden napján nyitva vannak általában 9.00-18.00 között, a nagy bevásárlóközpontok 21:00 óráig..

Vásárlás:

Az árszínvonal igazodik és kb. az itthoninak megfelelő (szebb üzletben drágább, bódéban olcsóbb).  Az áruházak, élelmiszerüzletek alkalmazottai csak kínaiul tudnak, viszont az emléktárgyakat árusító üzletekben annyit minden tudnak angolul, amennyi a vevőkkel való kapcsolattartáshoz szükséges. Souvenir üzletben lehet valutával és hitelkártyával is fizetni, a kisebb magánárusítóknál és állami áruházakban, élelmiszerüzletekben viszont csak a hazai pénz használatos. Még a legnagyobb áruházakban is sokszor lehet alkudni, a kisebb boltokban és piacokon pedig szinte kötelező.

Szálláshelyek:

Külföldieket csak bizonyos szállodák fogadhatnak. A szállodákban ideiglenes használatra papucs várja a vendégeket. A fürdőszobákban vannak tisztálkodási eszközök (pl. fogkefe, fogkrém stb.) A szállodaszobákban mindig van forró víz és - leggyakrabban - jázmintea (a kávé nem annyira elterjedt). A tea ingyenes, minden más a szobában található ételért, italért az ott elhelyezett árlista szerint kell fizetni.

Belföldi utazás:

A Xian-Shanghai közötti vonatútra érdemes egy kis kézi poggyászba csomagolni az utazáshoz szükséges holmikat, mert a csomagok külön poggyászkocsiban utaznak.

Borravaló:

Mivel a kínaiakat az egyre nagyobb létszámú turista sajnos hozzászoktatta a borravalóhoz, ezért a csoportot kísérő kínai idegenvezető és a sofőr is elvárják ezt. A helyszínen kb. 15 USD/fő borravaló fizetendő, melyet a csoportot kísérő magyar idegenvezető a helyszínen összegyűjt és szétosztja az idegenvezetők, sofőrök, hordárok között.

Étel, ital:

A kínai étkezések rendszerint 6-8 különböző fogásból állnak, melynek kb. fele zöldségétel. Ehhez jön a rizs és a leves. Zárásként mindig gyümölcsöt esznek és (cukor nélküli jázmin) teát isznak. Evőeszköz a pálcika. Finomak a helyi sörök.

Nyelv:

A helyi nyelv a kínai (mandarin). A nagyobb szállodákban beszélnek angolul. Amennyiben taxiba szállnak, mindig legyen Önöknél a célállomás címe kínaiul leírva. A szállodák portáján rendelkezésre állnak olyan kártyák, amelyen a szálloda neve és címe kínaiul szerepel. Hong Kongban a hivatalos nyelv a kantoni.

Áram:

Az áram 220 voltos, de az aljzatok többnyire különböznek a miénktől, ezért nem árt konvertert vinni magunkkal. A nagyobb szállodák fürdőszobáiban, a mosdónál van a mi készülékeinkhez megfelelő csatlakozó is.