joomla templates
dec.26

Mauritius


Bevezető:

Ez a gyönyörű sziget az Indiai-óceán egyik legszebb, egyre többek által ismert turisztikai desztinációja. Régebben, ha az ember trópusi szigetet említett, mindenki a karibi térségre vagy a Csendes-óceánra gondolt. Mára ez megváltozott, kedvező árai és csodálatos környezete évről-évre több turistát vonz, és napjainkban már Mauival és Martinique-el említik egy lapon. Bár Afrikához esik a legközelebb, történelmében és életében a brit, a francia és az indiai hatás érvényesül leginkább. Az éttermekben, kávéházakban a legismertebb szigetországi és francia ételeket élvezhetjük miközben indiai zene szól. Érdemes tehát iderepülni, mivel a kellemes tengerparti pihenést ez az érdekes hármasság még egyedibbé teszi.

Környezet, éghajlat:

Nagyságát tekintve a sziget körülbelül Luxemburg 2/3-át teszi ki. Területe mindössze 1860 négyzetkilométer. Az országhoz tartozik még a Rodrigues, a Cargados Carajos és az Agalega sziget is. Igaz, hogy a sziget vulkáni eredetű, de jelenleg egyetlen egy működő vulkánja sincsen. A tengerpartok szépségét és különlegességét a fehér homok mellett a korallok színes képződményei adják. Nagy figyelmet fordítanak a helyiek a környezetvédelemre, a legnagyobb természetvédelmi terület, a Fekete folyó torkolatvidékén kialakított nemzeti park.

A keleti partvidék időjárása nagyban eltér a nyugati területekétől. Az ország keleti része januárban és februárban sokkal szárazabb, a csapadék nagy része a hegyekben, a középső és a nyugati tájakon hullik. Igaz, hogy monszun időszak a szigeten nincsen, de 15 évente november és május között a ciklonok hatására rengeteg csapadék esik. Legjobb, ha ezekben a hónapokban mindenki benn marad a szállodában vagy a lakásokban, mivel borzasztóan zuhog az eső. A legmagasabb hőmérséklet január és április között mérhető, a legkellemesebb idő - 20-24 C° - július és szeptember között van. A legpárásabb az októbertől júniusig terjedő időszak.

Látnivalók:

Port-Louis


Port-Louis, a főváros, a sziget északnyugati részén fekszik. Napközben nyüzsgő, forgalmas kereskedelmi központ, éjszaka pedig a szórakozásé a város. A Le Caudan sétányon forr a levegő, rengeteg kaszinó, mozi, üzlet, bár, étterem és disco szórakoztatja a vendégeket. A piac szerves részét képezi a város életének, forgatagában mindenféle egzotikus gyümölcsöt, zöldséget, halat, ajándéktárgyat és fűszert vásárolhatunk. A Természettörténeti Múzeum a 17.századtól kezdve mutatja be a galambok, dodók és egyéb különleges madárfajok életét. Érdemes megtekinteni a Postamúzeumot is, ahol nagyon régi bélyegkollekciókat mutatnak be. Akiket az iszlám építészet érdekel, mindenképpen látogassa meg az 1850-ben épült Jummah mecsetet valamint az Adelaide erődöt. A város északkeleti részének legnevezetesebb látnivalója Pére Laval sírja, ahol évről-évre zarándokok ezrei próbálnak erőt meríteni az emlékhelyből.

Seewoosagur Ramgoolam


A Seewoosagur Ramgoolam botanikus kert a Pamplemousses nevű kicsiny falucska mellett található. A kert különleges növényeivel Mauritius egyik legfontosabb látnivalója.

Moka


Moka a fővárostól délre fekszik. Egyeteme mellett az indiai bevándorlók múzeumáról híres. Akit érdekel a történelem, az tekintse meg a Le Réduit épületet, melyet 1874-ben építettek, de jó ha tudjuk, hogy az épület csak évente két napot tart nyitva márciusban és októberben. Az 1830-as években épült Eureka Házat 1986-ban nyitották meg a nagyközönség előtt. Kiállítási anyaga művészeti, zenei alkotásokból, antik térképekből és kínai valamint indiai háztartási eszközökből áll.

Curepipe nevezetességei: a Hotel de Ville, a botanikus kert, a Trou aux Cerfs valamint a Tamarind vízesés.

Gasztronómia:

A helyi konyha kiválóan ötvözi a kreol, az európai, a kínai és az indiai ízeket. Különösen kedvelt az országban a muszlim eredetű biryani, az indiai currys csirke, a kínai sült malac, a kreol roston sült marhahús valamint a francia stílusban készített zöldségek. Nem feledkezhetünk meg a rizsről sem, amelyet legtöbbször főzve tálalnak. A sör és a rum nagyon finom és olcsó, a bor viszont szinte megfizethetetlen és ráadásul nem is helyben készítik, hanem Franciaországból vagy Dél-Afrikából importálják

Ünnepek, rendezvények:

A számos ünnep közül a leghíresebb a decemberben és januárban tartott Teemeedee és a hinduk által rendezett Thaipoosam Cavadee. Fergeteges felvonulással, tűzijátékkal, evéssel-ivással ünneplik a Pongal fesztivált valamint a kínai Újévet egyaránt. Az Indián kívül tartott hindu ünnepek közül a legnagyobbat, a Maha Shivaratrit, Mauritiuson tartják. A sziget hindu vallású népessége Shiva tiszteletére minden évben elzarándokol a vulkanikus eredetű Grand Bassin tóhoz, hogy egy flaska vizet vihessenek haza a szent vízből. Egyéb kiemelkedő jelentőségű ünnepek: a Holi februárban vagy márciusban, a Függetlenség Napja március 12-én, Pére Laval Napja szeptemberben valamint a Ramadán végének ünnepe, az Eid-al-Fitr.

Pénz és költségek:

Az ország hivatalos fizetőeszköze a mauritiusi rúpia.Körülbelüli árak:

Étkezés:

Alapkategóriában: 1-5$
Középkategóriában: 5-20$
Luxuskategóriában: 20$ felett

Szállás:

Olcsóbb szálláshelyeken: 10-30$
Középkategóriájú szálláshelyeken: 30-60$
Luxusszállodákban: 60$ felett

Mauritius az Indiai-óceán szigetei közül az egyik legolcsóbb desztináció. Átlagosan 100 dollár napi költőpénzzel számoljunk. Az utazási csekkjeinket mindenhol beválthatjuk, a hitelkártyákat széles körben elfogadják. A borravalót nagyon szívesen fogadják, különösen az éttermekben és a szállodákban. Az alku a Mauritiuson töltött vakáció szerves részét képezi.

Mikor utazzunk:

Karácsonytól Újévig tömve van a sziget turistákkal, ilyenkor ne nagyon vágyjunk ide. Decembertől márciusig a fürdőzéshez és a búvárkodáshoz, júniustól augusztusig a szörfözéshez, októbertől áprilisig pedig a mélytengeri horgászáshoz a legkellemesebb az idő.

Közlekedés az országon belül:

A buszközlekedés színvonala megfelelő, legnagyobb hibája a viszonylagos lassúság. A legtöbb városban bérelhetünk autót és motorbiciklit, így a legkönnyebb a sziget szépségeit felfedezni. A helyi közlekedés baloldali. A legtöbb turistaközpontban van kerékpár- és hajóbérlési lehetőség.

Sportolási lehetőségek:

A szigetet körülölelő tenger ezernyi vízisport lehetőséget kínál a nyaralók számára. A szörfözés, a kajakozás, a sétahajózás, a búvárkodás, a mélytengeri búvárkodás, a napfürdőzés és az úszás szerelmesei igazi víziparadicsomot találnak itt. A mélytengeri halászatnak is nagy hagyományai vannak az országban, fantasztikus élményben lesz része annak, aki egy ilyenen részt vesz. A rengeteg látnivalónak és a csodás természeti környezetnek köszönhetően számos túrázási és hegymászási lehetőséget is találunk a szigeten. A barlangászok feltétlenül látogassák meg a