joomla templates
dec.26

Srí Lanka


Diplomáciai kepviseletek:

Sri Lankán magyar képviselet nem működik. Colomboban magyar tiszteletbeli konzulátus működik- Srí Lankára az utazók több mint 90 %-a légi úton érkezik az ország fővárosába, Colombóba. (Európából több légitársaság közvetlen járatot működtet).

Beutazási szabályok:

Magyar állampolgárok maximum 30 napos, turista célú tartózkodás esetén vízum nélkül léphetnek be az országba, 3 hónapig érvényes útlevél kötelező. Kiutazáskor 1000 Rúpia illeték fizetendő (kb. 11 USD).

Devizaszabályok:

Tetszőleges konvertibilis valuta bevihető, szabadon váltható, 5000 USD kész-pénz felett bejelentési kötelezettséggel. A nemzetközileg jegyzett hitelkártyákat elfogadják.

Pénznem:

Sri Lanka pénzneme a rúpia (SRL, röviden Rs, árfolyama: 1 USD=kb. 90 Rs). Pénzváltás bankokban, szállodákban lehetséges. A bankok nyitvatartása: munkanapokon 9-13 óráig, hétvégén és ünnepnapokon a legtöbb zárva tart.

Hálózati feszültség:

220 V, a fürdőszobákban 110 V is fellelhető. Az aljzatok 3 ponton csatlakoznak, de konvertáló dugalj található a szobákban.

Telefon:

Hazatelefonáláskor Magyarország hívója: (0036), kitelefonáláskor Sri Lanka hívója (0094). Csak a városokban jellemző a nyilvános telefon, egyébként a szállodákból lehet telefonálni (Magyarországra 1 perc=260 Rs=kb 3 USD). Mobiltelefon bevihető, prospektusunk készítésekor működött a Westel 900-as hálóza

Posta:

legegyszerűbb a szállodai recepción leadni a küldeményeket, de postaládák is találhatók. A bélyeg ára 14 Rs Magyarországra levelező lapon, 20 Rs levélen. Felesleges a légipostai feladás, mert a szigetről egyébként is csak ez létezik. Idő eltolódás: télen +4, nyáron +5 óra Budapesthez képest.

Egészségügy:

A minőségi egészségügyi ellátás meglehetősen költséges, ezért javasolt egészségügyi és balesetbiztosítás kötése az utazás megkezdése előtt. Malária előfordul az ország egyes, elhagyatottabb részein. A szubtrópusi lázat terjesztő szúnyog egész Srí Lankán megtalálható. Védőoltás: nem szükséges. További információk a Nemzetközi Oltóközpontban (címe az általános információknál).

Fényképezés, filmezés:

Filmet, kazettát szinte bárhol lehet vásárolni. Nem mindenhol megengedett, ill. esetlegesen fizetni kell érte (Fog Templom: 50-25 Rs, szigorúan tilos a Danbullai Sziklatemplomban). Tilos személyeket fotózni buddhista szentélyek, templomok előtt. Videózás és fényképezés katonai és állami objektumok környékén tilos.

Biztonság:

A gyakori közúti ellenőrzések miatt az útlevélnek vagy egyéb személyazonosító okmánynak mindig kéznél kell lennie. A tengerparti részeken fontos az elővigyázatosság, mivel a tengerben való fürdőzés veszélyes lehet. Gyakoriak a rejtett áramlások és az erős hullámok. Javasolt a helyi szállodákkal, utazási irodákkal történő konzultáció. A nudista és topless fürdőzést kerüljék. A kábítószerrel történő bármilyen visszaélést szigorúan büntetik.

Szállodakategóriák:

Nem elterjedt a szállodák kategóriába sorolása. Az általunk közölt leírást és véleményünket részesítsék előnyben a választásnál.

Borravaló:

Mindenhol elvárják, illik adni. Mértéke: 20-30 Rs a hordárnak, szobalánynak napi 5-10 Rs, sofőrnek 8-100 Rs/nap. Az éttermi számlák +10% felszolgálási díjat tartalmaznak, 20-50 Rs-t mégis illik adni a pincérnek.

Beach boy-ok:

minden tengerparti szálloda környékén megtalálhatók. Kedvesen és olcsón kínálnak programokat, vásárlási lehetőséget, segítséget. Az ilyen szolgáltatásokért sem a Best Reisen, sem partnerei felelősséget nem vállalnak.

Értékek:

Ritka a szállodai lopás, a különlegesen nagy értékek megőrzését (széfbérlés) javasoljuk, mert a szállodák a szobákban lévő értéktárgyakért nem vállalnak felelősséget.

Tenger:

A fürdés biztonságára a strandon elhelyezett zászlók hívják fel a figyelmet (sárga: lehet fürödni, piros: csak saját felelősségre, fekete: életveszélyes).

Vásárlási szokások:

A piacokon lehet, sőt kötelező alkudozni. A programokhoz kötődően vásárlási lehetőségek is adottak, ezekkel élni nem szükséges. A szokásos turista szükségletek tekintetében Sri Lanka kifejezetten olcsónak tekinthető.

Energia, áram, víz:

Az ellátás néha akadozhat, erre az esetre megértésüket kérjük.

Ivóvíz, italok:

A csapvíz nem fogyasztható. Palackozott vizet, ásványvizet mindenhol és olcsón vásárolhat. A szobákban termoszban iható vizet találnak, ez ingyenes. A jégkocka fogyasztható a bárokban. Az ún. Poya-napokon (holdtöltekor) a szállodákban nem szolgálnak fel alkoholt.

Ruházat:

Könnyű nyári ruházatot javasolunk. Kényelmes túracipő, pamutruházat, a hegyi kirándulásokhoz pulóver vagy dzseki. A buddhista szentélyekbe, templomokba csak mezítláb és vállat, térdet takaró ruházatban léphetnek be.

Vallás:

A lakosság zöme buddhista (kb. 70%) a többiek a hindu (16%), a muzulmán és katolikus (7-7%) vallás hívei.

Népcsoportok:

az ország őslakói a veddák. Számuk néhány ezerre, megjelenésük néhány törzsre korlátozódott. Indiából (Bengálból) vándoroltak be a szingolézek, akik ma a lakosság zömét (72%) alkotják. A XIX században kerültek a Sri Lanka-i ültetvényekre a tamilok (6-8%), de fellelhetők az európai hódítók leszármazottai is (burgherek).