joomla templates
dec.26

Thaiföld


Földrajzi adatok:

Az Indokínai-félsziget középső részén, a Thai (Sziámi)-öböl partjai mentén fekvő, délen a Maláj-félszigetre is mélyen benyúló Thaiföldi Királyság területe 513 115 km2. Az ország alapvetően négy földrajzi egységre osztható. Az ország középső területén a Chao Phraya folyó által feltöltött síkság terül el, ez a terület az ország legsűrűbben lakott része. Az észak-keleten lévő, a határt alkotó Mekong által közrefogott Khorat-fennsík az ország második gazdasági körzete. A harmadik és negyedik egységet az északi hegyvidékek és azok medencéi, illetve a Maláj félszigetre benyúló déli síkvidékek jellemzik. Itt a nyugati oldalon a Phuket hegység meredeken lejt az Andamán-tenger felé, a keleti partvidék a Thai-öböl mentén szelídebb és teljes hosszában több száz homokos tengerparti föveny kíséri. Mindkét
partvidéket gyönyörű szigetek keretezik, mint Phuket vagy Koh Samui. Thaiföld a trópusi monszun éghajlati övben fekszik, ahol az éves csapadék túlnyomó része májustól szeptemberig hull le. A sok csapadék ellenére az erdőirtás miatt azonban az ország területének alig több mint 25 %-át fedi erdő, így a veszélyeztetett állatfajok, a leopárdok és a tigrisek, az orrszarvúak és a tapírok már majdnem teljesen eltűntek.

Történelem:

Bár Thaiföldet, azaz a "szabad ország"-ot sohasem gyarmatosították, nem kerülhette el az idegen kulturális és politikai hatásokat. A thai törzsek délkelet Kínából a VII. században kezdtek bevándorolni, és már a XIII. században a központi síkságon igen fejlett, saját kultúrával rendelkező császárság létezett. Ezt a császárságot később bekebelezte a délebben elterülő Ayutthaya királyság, amely 1350-től egészen 1767-ig állt fenn, aminek a burmai terjeszkedés vetett véget. Elűzésük után a következő dinasztia 1782-ben új fővárost alapított, Bangkokot, e dinasztia leszármazottjai kormányozzák máig az országot. 1896-ban a francia-brit szerződés független ütközőállamként ismerte el Thaiföldet, megszűnt a rabszolgaság és támogatni kezdték a külföldi tanulmányokat. Az 1932. évi békés rendszerváltás óta Thaiföld államformája alkotmányos monarchia. A II. világháború idején Thaiföld Japánnal kényszerült szövetségre lépni. Az ország politikai instabilitását fokozták a szomszédos országokban dúló háborúk, a határ menti partizánakciók és a menekültek állandó bevándorlása. Egy katonai puccs 1991-ben megbuktatta a kormányt, de később azonban, egy demokráciát követelő demonstráció brutális elfojtása következtében ősszel lezajlottak az első szabad parlamenti választások. Az 1932-es alkotmány értelmében az állam élén a király áll, aki továbbra is jelentős befolyással bír és egyszersmind ő a nemzet lelki feje is. A lakosság legnagyobb részét az etnikai thaiföldiek alkotják, de a városokban nagyszámú kínai, délen pedig muszlim maláj kisebbség él. Thaiföld túlnyomó részt vidéki jellegű ország, a lakosságnak csak 20%-a él városokban, többségük Bangkok agglomerációjában. A domináns vallás a buddhizmus, amely mindenhol megmutatkozik.

Közlekedés:

Bangkokban igen sűrű taxi hálózat működik fix alapdíjjal. A taxióra nélküli gépkocsikban az árakat megegyezés szerint alakítják, ezért tanácsos a vezetővel előre megállapodni. Olcsóbban lehet közlekedni a tuk-tuk nevű motoros háromkerekű bérjárművekkel, illetve az ún. songthaev gyűjtő taxikkal. Itt is érdemes a viteldíjat előre kialkudni. A belföldi légi, vasúti és közúti közlekedés Thaiföldön meglehetősen olcsó. A legnagyobb északi és északkeleti városokat vasúti hálózat köti össze, a déli vasútvonal pedig lehetőséget nyújt a látogatóknak arra, hogy vonattal utazzanak Malajziába vagy Szingapúrba. A távolsági buszközlekedés a vasúthoz hasonlóan szintén nagyon kényelmes és szinte bárhová el lehet jutni.

Látnivalók:
 

Bangkok


Az ország központja és legnagyobb városa a 10 millió főt számláló Bangkok (thai nyelven Krung Thep, az „agyalok városa”), amely már egyesült a szomszédos, korábban külön települést alkotó Thonburi-val. A kivételes, ellentétekkel teli nagyvárosban megismerheti Bangkok utánozhatatlan hangulatát, számtalan felhőkarcolót, templomot, palotát, valamint a régi Ázsia titkait sugárzó utcákban belekóstolni a thai konyha specialitásaiba.


Pattaya


Thaiföld legismertebb és legélénkebb nyaralóhelye a Sziámi öböl partja mentén helyezkedik el. Ez a turistaközpont szinte minden vendég igényeit kielégíti - a fürdőzés szerelmesei élvezhetik a gondtalan lubickolást a néhány kilométer hosszú, finom homokú partok mentén, a sportkedvelők kedvük szerint válogathatnak a sportolási lehetőségekből. Napnyugta után kel életre "Golden Mile" elnevezésű centrum, melynek számtalan étterme és szórakozóhelye csak reggel felé csendesedik el. A különböző attraktív kirándulási lehetőségekből minden vendég kiválaszthatja a neki megfelelőt.

Phuket


A legnagyobb thaiföldi sziget az Andamán-tengerből emelkedik ki. Rendkívüli természeti jellemzői lenyűgözik az ide látogatókat, gyönyörű hegyek, esőerdők, kaucsukültetvények és megszámlálhatatlan tiszta vizű öböl csodálatos homokos tengerpartokkal és növényekkel. A legfontosabb turisztikai központ Patong Beach, ahol fantasztikus fürdőzési lehetőségek sokoldalú éjszakai élettel és vásárlási lehetőségekkel párosulnak. Kata Beach inkább a nyugalom és a vízi sportok kedvelőinek ajánlott. Javasoljuk, hogy válasszon fakultatív kirándulásaink kínálatából, a természeti szépségek megtekintését, vagy búvárkodást, esetleg látogasson el az új szórakoztató központba, Phuket FantaSea-be.

Koh Samui


A sziget mindössze 30 km-re fekszik a szárazföldtől a Thai-öbölben. A sziget látványa, amelyet egyaránt tagolnak hegyvidékek, ezernyi kókuszpálmával benőtt ligetek és fantasztikus azúrkék vizű tengerparti strandok, már repülőgépről megpillantva is lenyűgözi a látogatót. A trópusi természetbe érzékenyen beilleszkedő szállodák meghittsége és nyugalma igazi paradicsomi hangulatot teremt mindenki számára. A legkedveltebb központ Chaweng Beach, fehér homokkal borított és kókuszpálmás ligetekkel szegélyezett végtelen hosszú, fokozatosan mélyülő tengerpartot kínál, megszámlálhatatlan mennyiségű üzlettel, stílusos diszkóval, bárral és étteremmel, ahol kedvére válogathat helyi specialitások, nemzetközi konyha és tenger ajándékainak gazdag kínálatában.

Vásárlás:

Thaiföldön az árucikkek többsége sokkal olcsóbb, mint Európában. Éppen ezért az ország igen kedvelt bevásárlási célpont. Elsősorban a fából készült tárgyak, a rendkívül jó minőségű természetes selyemből készült áruk, az arany és a drágakövek, a kézműves tárgyak és a határmenti hegyvidéki törzsektől származó ajándéktárgyak ismeretesek.
Vásárláskor feltétlenül alkudni kell!

Ételek Italok:

A thaiföldi konyha a világ egyik leggazdagabb és legváltozatosabb konyhája. Megtalálhatók benne a kínai és az indiai konyha elemei is, ezeket egészen tökélyre fejlesztették. A thaiföldiek egyszerre kis adagokat fogyasztanak, de viszonylag gyakran étkeznek. Különösen kedvelik a csípős ételeket. Ha ellátogat egy helyi étterembe, minden ételt egyszerre tálalnak fel és felváltva fogyasztják (az édes ételeket a csípős fogásokkal együtt szervírozzák, hogy az erős falatokat enyhítsék). Természetesen megtalálja a nemzetközi konyha ismert ételeit, a szállodák többségében szerepelnek az étlapon. A rendes városi vízhálózat csapján folyó vizet fogyasztásra nem javasoljuk. Ásványvíz minden hotelben és étteremben kapható.

Fényképezés:

A fényképezésre, filmezésre vonatkozóan a helyi idegenvezető minden esetben pontos felvilágosítást ad a helyi előírásokról, szabályokról.

Borravaló:

A turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, kb. a szolgáltatás értékének 10 %-a az ajánlott borravaló.

Javaslataink:

A napsütés szinte mindig erős, ezért napolajokkal, naptejekkel és hatékony fejfedővel védekezzenek az erős napfénytől. Palackozott víz fogyasztását ajánljuk, mert a városi csapvíz sok esetben hasmenést okoz. A gyomorbántalmakat általában nem a fertőzések okozzák, hanem a flórák különbözősége és a túlzott mennyiségű étel elfogyasztása. Tekintettel a magas hőmérsékletre és a levegő nagy páratartalmára, a könnyű pamutanyagból készült ruhák legalkalmasabbak. A magasabban fekvő helyekre jó, ha visz magával melegebb öltözéket és kényelmes lábbelit is. A helyi tradícióknak megfelelően a templomok csak zárt cipőben és a térdet és vállat takaró öltözékben látogathatók. Ez az előírás férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik.

Hasznos tudnivalók:

Beutazási feltételek:

Magyar állampolgároknak a belépéskor még 6 hónapig érvényes útlevél és turista vízum szükséges, melyet mindenki egyénileg beszerezhet a Thaiföldi Nagykövetségen vagy a Kartago Tours közvetítésével. Utóbbi esetben megérkezéskor, a repülőtéren kapják a vízumot. Külföldi állampolgárok a Thaiföldi Nagykövetségen válthatják ki a vízumot. A Thaiföldről történő visszautazás alkalmával külön repülőtéri illetéket kell fizetni.

Időeltérés:

A közép-európai időszámításhoz képest, Magyarországhoz viszonyítva + 6 óra az eltérés.
Repülési idő:
Budapest-Bangkok: kb. 14 óra
Bangkok – Koh Samui: kb. 1 óra
Bagkok – Phuket: kb. 1 óra

Hivatalos nyelv:

A hivatalos nyelv a thai, de a turisztikai központokban és szállodákban az angol és német is használatos nyelv.


Diplomáciai képviselet:

Thaiföldi Királyság Nagykövetsége
1025 Budapest, Verecke u. 79.
Tel: (06/1) 438-4020
Fax: (06/1) 438-4023

Magyar Köztársaság Thaiföldi Nagykövetsége
President Park, 20th Floor/Oak Tower,
99 Sukhumvit Soi 24, Klongtoey, Bangkok 10110
Dr. Balogh András nagykövet
Tel.: (00 66) 1875-4610         (00 66) 1875-4610   
Fax: (00 66) 2661-1153

Transzferidők:

Kérjük vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés, illetve az indulás. Bangkokból további repülőúttal jutnak el Koh Samui-ra, illetve Phuket-re.

Elektromos áram:

220 V., 50 Hz. Váltóáram az európai normának megfelelően. Az elektromos konnektorok lehetnek amerikai típusúak, lapos villájú dugósak, vagy európai típusúak, kerek villájú dugósak, átalakító szükséges.

Hivatalos pénznem:

Thaiföldi Baht (THB). Váltópénze a satang (1 baht = 100 satang). Behozatala és kivitele tilos, ezért az USD-t vagy az Euro-t javasoljuk. Árfolyam (2005 szeptember): 1 USD kb. = 41.10 (THB). Minden nagyobb városban található pénzváltóhely, a legtöbb 21 óráig tart nyitva. Az utazási csekkeket és a hitelkártyákat a legtöbb szállodában és bankban elfogadják. Ha kisebb városokba kíván utazni, ne feledjen előzetesen pénzt váltani.

Atóbérlés:

Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte, valamint néhol nemzetközi jogosítvány kiváltása is szükséges. Autóbérléskor figyelni kell a baloldali közlekedésre és arra, hogy a bérelt autó biztosítva legyen. A gépjármű átvételénél meg kell győződni arról, hogy pótkerékkel felszerelt-e és a benzin mennyiségét is érdemes ellenőrizni. Javasoljuk, hogy csak jó hírnévvel rendelkező cégek szolgáltatásait vegyék igénybe.

Közbiztonság:

A főbb turistaközpontokban kétnyelvű rendőrök állnak szolgálatban. Feladatuk minden panasz felvétele és kivizsgálása, a turisták maximális biztonságának szolgálata. A nagyobb városokban természetesen nem árt elővigyázatosnak lenni, mint a világ bármely más metropoliszában.

Egészségügyi ellátás:

Az orvosok megfelelően képzettek, viszont a gyógyszertárak ellátottsága nem egyezik a hazánkban megszokottal, ezért ajánlatos a naponta szedendő gyógyszereket magunkkal vinni. Irodánk a csapvíz fogyasztását nem javasolja, palackozott víz szinte mindenhol kapható. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez. Védőoltás: Az utazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de az általános oltások javasoltak, mint a tetanusz, diftéria, hepatitis A., B. Kérjük, forduljon háziorvosához részletesebb tájékoztatás céljából.