joomla templates
dec.27

Fotózás

Városok, épületek fotózása

A történelmi utcák magas épületeinek megörökítéséhez elengedhetetlen a nagylátószögû objektív (vagy nagylátószög állás a kompakton), hiszen egy szûkebb utcában csak így tudjuk az utat és az épületeket egy képbe foglalni.

Ha a gépünkön nincs megfelelõ nagylátószög teljesítmény, a témák nagy részét egyszerûen nem tudjuk jól befogni. A megfelelõ látószög kompaktnál és tükörreflexesnél is 24–28 mm-nél kezdõdik. Az objektíven kívül nem vár el luxus funkciókat az épületfotózás. Egy átlagos géppel is készíthetünk remek városfotókat.
Az épületek, a város, a falvak nagyon sokféle témát rejtenek magukban. A panorámafotóknál a kulcs a megfelelõ kilátóhely kiválasztása. Keressünk egy magas pontot, és készítsünk panorámaképet a városról. Ne elégedjünk meg a háztetõk kusza kavalkádjával, hanem próbáljuk meg formába önteni a témát. Az apró lakóépületek tömegét alakítsuk nagy, egységes motívummá, kutassunk uralkodó téma (staffázs) után, ezután válasszuk ki a megfelelõ elõteret, képkivágást, napszakot. Ha nincs a célnak megfelelõ nagylátószögû optikánk, használjuk a panoráma funkciót.
Ne feledkezzünk meg a városokban lakó emberekrõl sem. A kavalkádban észrevétlenül lõhetünk el sorozatokat a helyi mesteremberekrõl, a játszadozó gyerekekrõl, vagy éppen a hagyományaikat õrzõ idõsebbekrõl. Elõbbiek életképek, utóbbiak a folklór fotók közé tartoznak.