joomla templates
dec.21

Marokkó


Diplomáciai képviseletek:


Magyarországon: Marokkó Királyság Nagykövetsége
1026, Budapest Törökvész lejtő 12. Tel.: 275-1467
Marokkóban: Magyar Köztársaság Nagykövetsége
Rabat, 21/b Queled Jerraf Souissi Tel.: (00-212)775-7503
 

Beutazás szabályok:

Vízum nem szükséges, beutazáskor legalább még 6 hónapig érvé-nyes útlevéllel kell rendelkezni. Idő eltolódás: -1 óra a magyar időhöz képest.


Egészség:

Oltás nem kötelező. Az éghajlatváltozás és a szokatlan konyha miatt egy házi-patika összeállítása (gyomor és bélbántalmak, megfázás elleni gyógyszerek vitele) ajánlott. Utcán árusított nyers ételek, csapvíz, jégkocka fogyasztása nem ajánlott. A szokásosnál jóval több folyadék fogyasztását javasoljuk.

Pénzváltás:

Az ország valutája a Marokkói Dirham (DH). Ennek ki- és bevitele szigorúan tilos. A külföldi valuták ki- és bevitele korlátlan. A bankok majdnem minden konvertibilis valutát váltanak. A szállodák és az üzletek többsége elfogad hitelkártyát is, külön díj ellené-ben (Amex, Visa, Eurocard).


Fényképezés, film:

 A fényképezés általában engedélyezett (kivéve olyan helyeken, ahol erre vonatkozó tilalmi tábla van, pl.: mecsetek). A vaku használatát a múzeumokban korlátozzák. A helybéliek szívesen vállalkoznak arra, hogy felvételt készítsenek róluk, de a jószándékukat illik baksissal jutalmazni. Tartsuk be a helyi viselkedés és a vallási tradíciók illemszabályait, különösen személyek fotózásánál.
 

Taxi:

A városokban 3 személyes kiskocsi (Petit Taxi) és nagykocsi (Grand Taxi) bérelhető. A kiskocsi viteldíja olcsó, az iránytaxik ára a buszokéhoz hasonló. Megtalálható központi tereken és pályaudvarok előtt. Beszállás előtt célszerű megalkudni a viteldíjban. Az éjszakai tarifa 50%-kal drágább. A városokban közlekedő egyéb taxikban óra mutatja, ennek az összegnek 10%-át illik borravalónak adni.


Telefon:

Nyilvános telefonfülkék a pályaudvarokon, postahivatalokban és sok kávéházban találhatunk. Készpénzzel és telefonkártyával is működnek. Magyarország előhívószáma: 0036.


Borravaló, baksis:

Az éttermi, kávéházi árak a kiszolgálási díjat nem foglalják magukban. Általában 10-15% a borravaló mértéke. A szállodai személyzet szolgálatait 0, 50-1 DH-mal szokás honorálni, a buszvezetőt és idegenvezetőt 1-2 USD-vel.
 


Vásárlás:

Az értékesebb tárgyak kiviteli tilalom, illetve korlátozások alá esnek. A szőnyeget, iparművészeti termékeket csak akkor lehet kivinni az országból, ha a boltban vagy áruházban vásárolták. Áruházak: 8.30-12.00-ig és 14.30-18.00-ig tartanak nyitva. A bazárokban nincsenek szabott árak, vásárláskor bátran alkudjunk.


Öltözködés:

Utazásunk időpontja bármelyik évszakra esik, mindig vigyünk magunkkal meleg ruhát is. Hölgyek a mecsetbe ne menjenek be sortban, testhez simuló nadrágban, és feszes pulóverben. A műszálas holmik viselését nem javasoljuk. Hőségben a világos pamutból készült szellős holmik viselése ajánlott. A téli időszakban a hűvös éjszakai és hajnali órákra valamint a hegyvidékre többrétegű ruházatot javasolunk. Agadirban is hűvösek a reggelek, általaában 10-11 óra után lehet fürödni a tengerben. A levegő sokszor párás.


Étkezés:

A marokkói konyha általában kitűnő és egészen különleges csemegéket kínál. A nagyvárosokban bőven találunk fényűző és egészen szerény vendéglőket is melyekben rendszerint francia és marokkói specialitások rendelhetők. Az út menti kocsmák, büfék Marokkóban ismeretlenek. Nagyobb helységekben kiépülőben vannak a nemzetközi gyors-étterem hálózatok is.


Lakosság, nyelv:

Marokkó lakossága 24 millió. A hivatalos nyelv az arab. Szinte mindenki beszél franciául, a turistakörzetekben, nagyvárosokban németül, spanyolul és angolul is.
 

Vallás:

Hivatalos és legelterjedtebb vallás az iszlám, de keresztény templomokat is találunk a francia gyarmatosítás eredményeként. Mecsetek belseje nem látogatható, kivéve a Casablancai II. Hasszán Mecset egyes napokon és külön fizetés ellenében.
 

Szállodák:

A keleti kultúra és a mediterrán szokások főleg az esti órákban érződnek. Városi szállodáknál magas lehet az utcai zaj szintje, sokszor csak az egészen késői órákban térhetünk pihenőre. Praktikus szokás a délutáni szieszta.
 

Borravaló:

Nem ez a helyes elnevezés, mégis igen elterjedtnek mondható. Általános mértéke étteremben 10% körüli, szállodákban és kisebb szívességekért 10-20 Dirham. Rend-kívül hatékony módszer az élet könnyebbé tételére, de fogalmilag nem tekinthető borravalónak, a baksis szó pedig szinte sértéssel ér fel.


Áram:

Általában 220V a hálózati feszültség, villanyborotvánál, elektromos úti gyors-forralónál ezt vegyük figyelembe.
 

Vízellátás:

A víz drága kincs, takarékoskodjunk vele. Időszakosan előfordulhat technikai okokból vízhiány és vízkorlátozás.


Programok:

A közlekedési viszonyok, éghajlat, kultúra és életvitel figyelembe vételével szervezzük programjaikat, úgy hogy azok a lehető legtöbb élményt nyújtsák az Önök számára. Ezért esetenként előfordulhat, hogy a programokra az indulás a megszokottnál kissé korábban történik, vagy a szokásosnál több időt töltenek utazással. Megértésüket és türelmüket kérjük, mindez az Önök érdekeit szolgálja.


Látnivalók:     

                                                                   

Casablanca

Ingrid Bergmann és Humphrey Bogart városa, mely éppen ezáltal Marokkó leghíresebb városává vált. Afrika egyik legnagyobb városa, a királyság modern gazdasági fővárosa. és Marokkó legfontosabb kikötője. Ipari és kereskedelmi központ is egyben, melynek lakossága meghaladja a 4 milliót. Magas épületek, villák, hotelek, bevásárló központok, elegáns éttermek és butikok, csodaszép parkok és kertek csalogatják a turistát, hogy eltöltsön itt egy kis időt ebben az idilli környezetben. Casablancában található a nyugati arab világ legnagyobb fenséges csodája a II.Hassan mecset, mely rengeteget elárul II. Hassan király építészetéről és munkájáról.
V.Mohammed tér: Joseph Marrast építész tervezte 1920-ban. A tér ma a város közigazgatási központjaként működik.
Egyesült Nemzetek tere: A századfordulón épült és 1950-ben újították fel, a városközpont teljesen e köré a tér köré épült ki.
II.Hassan mecset: Egy fantasztikus építészeti remekmű, nagyszerű szimbolizációja az iszlám vallásnak, a világnak és a tudománynak. A mecset egy része az óceánra épült, 200 méter magas és 9 hektárnyi területen fekszik.. Az építkezés az 1980-as évek elején kezdődött II.Hassan Király megrendelésére. A mecseten belül található egy könyvtár, egy korán iskola, törökfürdő, és különböző konferencia termek. Az imaterembe közel 25.000 hívő és 8000 zarándok gyűlhet össze. A mecsetet mindennap (kivéve pénteken) fix időkben látogathatják a turisták.
Ain Diab sétány: A sétányon végighaladva számos étteremmel, kávézóval, szállodával, nightclubbal találkozhatunk. Ideális hely a turisták számára egy kellemes tengerparti sétára.
Anfa domb: A város fényűző lakónegyede, amely luxus villáiról és csodaszép kertjeiről és parkjairól híres. Az egyik villa ezek közül Churchill és Roosevelt találkozóhelyéül szolgált az 1943-as Anfa-i Konferencia idején.

 

Marrakesh:

Marrakesh a déli vidék gyöngyszeme, ahol eredetileg a sivatagból érkező kereskedők találkoztak és tartottak pihenőt. A város békésen pihen egy nagy oázis kellős közepén, amely több mint 100.000 pálmafa otthona. Az Atlanti Óceántól mindössze 150 km-re helyez-kedik el nyugatra, Agadirtól 300 km-re van délre, és Casablancától 240 km-re északra. Marrrakeshből bármelyik irányba elindulva mindenféleképpen érdekes látnivalók tárulnak elénk. Elhelyezkedése és napos időjárása miatt a legmegfelelőbb hely egy álom nyaralás eltöltésére. Az esőzés nagyon ritka és a hőmérséklet is ritkán megy 28-29 C alá. Marrakesh történelme 1062-ben kezdődött, mikor Almoravides megérkezve a sivatagból átkelt a hegyeken és meglátta ezt az oázist, melyet keletre az Atlasz hegység, nyugatra pedig az Atlanti Óceán vesz körül s egyből beleszeretett e csodálatos vidékbe. Alig 50 évvel később Marrakesh már egy hatalmas birodalom fővárosává vált, melyet elismertek Andalúziától egészen Szudánig, politikai és gazdasági hatalma a mai napig is dominál a nyugati arab világban.
Koutoubia mecset: 1158-ban épült Abdel Moumen Szultán rendelkezésére, és 1199-ben fejezte be unokája Yacoub El Mansour. A mostanában újjáépített mecset 70 méter magas és kétségtelenül az Almohad építészeti stílus egyik legnagyobb remekműve. E remekmű mintájára készült a Giralda Sevillában és a Hassan Torony Rabatban.
Medina: Hasonló a Fes-i Medinához. Úgy tartják, Marrakeshben éppoly sok a gazdag enber, mint amennyire sok kanyargós utca van. A Medinán belül számtalan kis üzlet és bolt van, többek között: Debbaghine, Chouari (kosárfonók és fafaragók), Haddadines (vaskeres-kedők), Cherratines ( nyereg készítők), Nejjarines (szőnyegkészítők), stb...
Jamaa El Fna tér: Ez a tér abszolút egyedülálló és páratlan. Évszázadok óta híres színes kavalkádjáról, illatairól, zenészeiről, akrobatáiról, kígyóbűvölőiről, jövendőmondóiról és mesemondóiról. Számos nyitott étterme, kávézója van, ahol a fáradt turista megpihenhet és kipróbálhat egy igazi marokkói ételkülönlegességet.
Bahia Palota: A 19.század végén 7 év alatt épült fel ez a csodálatos palota, amely egy 8 hektáros területen fekszik.
Saadian Sirhely: Ebben a temetőben nyugszik Saadian Szultán, aki a 16.században halt meg.
Menara: Terjedelmes oliva ültetvény, amely egy gigantikus völgyben fekszik, amiről már a 12.századból írásos emlék maradt fenn. A völgy peremén egy igen vonzó kis pavilon áll, mely 1869-ben épült.

 

Agadir:

Marokkó legrendezettebb üdülővárosa, amely kellemes mérsékelt időjárásáról híres, és az egyik legnagyobb és Európához legközelebbi turisztikai központként ismert 10 km-es finom aranyhomokos tengerpartjával, kellemes klímájával és minőségi szállodáival Agadir Marok-kó üdülő paradicsomává vált. A város elhelyezkedése kíváló, ugyanis az Atlasz hegység visszatartja a szaharai hőséget, az Atlanti óceán pedig nyáron hűsíti, télen melegíti a vidéket. A történelem szerint Agadirt a Karthago-iak építették, később portugálok uralták a XIV.század óta. Agadir egyesíti a modern nyaralóhelyek sportolási lehetőségeit ( szörf, jet-ski, vadászat, tennisz, golf, mélytengeri halászat, stb. ) a természetet kedvelő turista elkép-zeléseivel, akik felfedezhetik a környék rejtelmeit és szépségeit az Atlasz hegységben, vagy a forró dűnékben vágtázó lovakkal és színes flamingókkal. Agadir az ínyencek városa is fantasztikus választékával számtalan haléttermében és vad éjszakai életével. Minden adott egy más típusú életforma, egy eddig ismeretln életsstílus megismeréséhez.

 


Meknes:

A várost más néven Marokkó Versailles-ának is hívják. A királyi palota tervrajza soha nem készült el és a város építését soha nem fejezték be. Állítólag 30 ezer rabszolga dolgozott rajta... A befejezetlen város ezzel együtt ma a termelés központja, mely töbek között olivát, bort, citrus- és gabona féléket termel, melyekből Meknes piacán vásárolhatunk is.

 

Fes:

Az egyik legősibb és legtekintélyesebb iszlám város a világon. A kultúrális és intellektuális találkozások legfénylőbb központja. Fes a környék egyik királyi városa, mely egy síkságon terül el. 20 évvel ezelőtt Fes lakossága mindössze 250.000 lakosból állt, majd egy hatalmas népességnövekedéssel a lakosok száma ma már eléri az 1 milliót. A város 3 részre oszlik: az új város 1912 körül épült, amíg Marokkó francia gyarmatosítók kezén volt. A középkori város a XIII. században épült fel a Meridines birodalom által, míg a legrégebbi Fes-i városrészt (akkor még Fes el Bali) 809-ben fedezték fel az Idriss birodalom idején. Fes a legősibb és egyben legkonzervatívabb középkori város az iszlám világban. Itt találhatók a legrégebbi egyetemek a világon, ezért lett a város a filozófusok, teológusok, az andalúz művészetek központja.
Medina Fes El Bali: Marokkó legrégebbi és legérdekesebb óvárosa. 1976-ban az UNESCO határozata szerint a város a világ kultúrális helyszínévé vált. Keskeny, kanyargós utcácskái egy sétáló utcába vezetnek, ahol számtalan történelmi csoda és bazár található.
El Attarine: Fűszerpiac, mely kétség kívűl az egyik legszínesebb Fes-ben.
Nejjarine: Ez a kis tér a bútorkészítőkről kapta a nevét, akik ebben a körzetben dolgoznak. A tér közepén egy édes kis szökőkút áll, melyet cserepekkel borítottak, és egy kis fa dombormű , amelyek együttesen teszik vonzóvá ezt a teret. Szintén itt üzemel egy régi vendégház, amely ma múzeumként működik, s ahol megtekinthetjük a marokkói famunkások csodás történelmét.
Seffarine: Ez a hangulatos kis tér a rézművesek kalapácsütéseitől hangos, ez visszhangzik üzletről üzletre.
Debbaghine: A Seffarine térhez közel található. A szagok elvezetnek a tímárok negyedébe, ahol a tehetséges mesteremberek végzik munkájukat és a különböző állatbőröket készítik ki.
Quarouiyen mecset: 862-ben létesítette egy muzulmán hölgy, Fatima El Fihria, aki Kairouan-ból érkezett. A legrégebbi egyeteme az iszlámnak. 14 bejárata mögött egy gigantikus könyvtár is található, mintegy 30.000 könyvvel.
Moulay Idriss Zaouia: Ez az építmény II.Moulay Idriss síremlékére készült, aki Fes városát alapította. Ez a legszentebb hely a városban.
Médersa Attarine: Ez egy korán iskola, mely 1923-ban épült Merinid Abou Said Szultán által. Az iskola csodálatos díszítéssel büszkélkedhet.
Borj Sud: Egy hatalmas erődítmény, amely Saadian Ahmed El Mansour Dehbi Szultán (1578-1609) uralkodása idején épült. Ma egy hadifelszerelési múzeum működik itt. Az erődítményből csodás rálátás nyílik Fes El Bali városára.
Borj Nord: Szintén egy hadi múzeum, mely tűzoltó-, szúró- és vágó fegyvereket mutat be a történelem előtti időkből egészen napjainkig. A hely kíváló lehetőséget kínál egy kis városnézésre a magasból.
Bab Boujloud: Annak ellenére, hogy ez a hely nem túl régen ( 1913-ban ) épült, mégis fantasztikus építészeti csodákat ismerhetünk meg.
Fés El Jedid: A város északi részén helyezkedik el ez az épületcsoport, mely palotaszerűen magasodik a város fölé. A Merinids-ek építették a 18.században, amely a dinasztia hercegének a rezidenciájául szolgált. Fés El Jedid , a palotát és a királyi palotát egybevéve több, mint 70 hektáron terül el.

 

Rabat:

Marokkó fővárosa és az ország egyik királyi városa. A várost a X. században fedezték fel, mely a főnicia-iak és a karthago-i punok kereskedelmi központja lett. Rabat egy modern nagyváros, melynek falai mögött megbújnak az ősi hagyományok és a történelmében rejlő izgalmas történetek . A város egyébként egy igazi zöldövezet, hatalmas parkjaival és kertjeivel. A turisták egyik kedvenc célállomása a királyságban olyan történelmi nevezetességei miatt, mint a Királyi Palota, a Hassan Torony és Chella romjai. Rabat gazdasági és közigazgatási centrum, mely 80%-ban irányítja az országot, legfontosabb kereskedelmi és turisztikai központjaként. A város maga európai jellegű, mégis magán viseli a keleti Medina varázsát és vonzerejét. Elhelyezkedésének köszönhetően, az Atlanti Óceán partján és a Bou Regreg folyó által körbevéve, kivételes időjárást és hőmérsékletet élvez egész évben. 40 km hosszú finom homokos tengerpartja arany homok dűnékkel ötvözve csábítják az ide látogató turistát. A sportok fővárosa is egyben, királyi golf pályáival, mely egyedül álló az egész világon.
Royal Palace: A palota körülzárt része a Dar Al Makhzen, ahol a királyi rezidencia, az Ahl Fez mecset, egy nagyméretű udvar mely helyet ad a királyi fogadásoknak és parádéknak valamint számos kormányzati épület található. Az épületegyüttes egy hatalmas megerősített fallal van körülvéve, melyet az Almohad-ok idején építettek.
Andalúziai fal: A 17. században építették az andalúziaiak. Ez a fal veszi körbe az óvárost hosszú kilométereken keresztül.
Oudaia erőd: A megerősített fal még az Almohad-ok idejében épült, 8m magas, 2,5 m vastag, a város egyik legrégebbi negyedéhez tartozik. Itt található az Oudaya múzeum, amely a marokkói művészetet mutatja be. A legfestőibb rész a Mór kávézó ahonnan az elképesztően szép panorámában gyönyörködhetünk, miközben kortyolgatjuk az ízletes marokkói menta teát és finom édességeket majszolunk.
Hassan torony: Rabat talán leghíresebb épülete. Yacoub el Mansour szultán kezdte el építtettni a XII. században. Ez az egyik leghíresebb muzulmán mecset. Eredetileg 60m magasra tervezték, de végül csak 44 m lett. Itt található V. Mohamed szultán mauzóleuma, melyet fia, II. Hassan építtetett az apja tiszteletére. Stílusa a marokkói tradiciókat ötvözi.
Chellah: Chellah egy ősi római város, Merinid Abou el Hassan szultán alapította a 13. században. A temetőt a maga sűrű növényzetével egy megerősített fal öleli körül, mely a Merinid művészet pompás jegyeit képviseli.

 

Ouarzazate:

Ouarzazate békésen fekszik az Atlasz hegység déli oldalán 1160 méteres magasságban. Más néven a Magas-Atlasz berber fővárosának is hívják. A tartomány egészen nagy, több mint 46.500 km2-en fekszik, katonai és adminisztrációs központja a Draa folyó menti régiónak. Egyébiránt a Draa és a Dades folyók között található, ezért az időjárás nagyon kellemes és a táj szemet gyönyörködtető. Kíváló kézműveseiről is ismert és kedvelt ez a település, híres többek között jó minőségű szőnyegeiről, ékszereiről és cserépdényeiről. Összesen 60.000 fős lakossága és vörösre festett épületei miatt Ouarzazate úgy néz ki, mintha egy filmstúdióba csöppentünk volna. Ez az öreg város kezdetekben laktanyaként szolgált a katonáknak, napjainkban pedig igen nagy turisztikai célpont lett. Mindezek mellett Ouarzazate egy egészen új és csodás világot is elénk tár, szikrázóan kék egével, napos időjárásával, meleg csillagos éjszakáival, magasba nyúló pálmafáival, vörös épületeivel és a háttérben az Atlasz havas hegycsúcsaival.