joomla templates
dec.20

Egyiptom

Földrajzi adatok:

 Egyiptom Észak-Afrika legnépesebb országa, északon a Földközi-tenger, keleten a Vörös-tenger határolja. Legnagyobb tája, a Nílus-völgyétől nyugatra elterülő Líbiai-sivatag, az ország területének 2/3-át foglalja el. A kő- és homoksivatag egyhangúságát csak néhány medence, valamint az „Új-völgy” oázisai (Kharga, Siwa, Dakhla) élénkítik. A kisebbik, keleti országrészt a Sínai-félszigeten is húzódó Arab-sivatag, valamint a Vörös-tenger partjával párhuzamosan futó hegységek alkotják. A két sivatagi táj között nyújtózik a Nílus-völgy hatalmas folyami oázisa, mely az ország ütőerét jelenti évezredek óta, csaknem a teljes lakosság és gazdaság a folyó menti keskeny sávban összpontosul.

Közlekedés:

Az ország földrajzi helyzetének köszönhetően nyugat-keleti irányú útvonalakkal szinte egyáltalán nem rendelkezik (kivétel a Földközi-tenger partvidéke és néhány, a tengerpartra vezető útvonal, pl.Qena-Safaga). A fő észak-déli közlekedési sáv a Nílus völgye, ahol Kairó és Asszuán között vasútvonal is fut. Egyiptomon belül több autóbusz-társaság működik, szinte valamennyi nagyon jó szolgáltatást nyújt. A turistákat szállító autóbuszok kormányrendelet miatt a nagyvárosok között konvojokban közlekednek, ezeknek meghatározott indulási idejük van. A városokon belül a helyi tömegközlekedést az iránytaxikként funkcionáló mikrobuszok jelentik, ezekkel bármikor bárhová el lehet jutni. Hurghada és Sharm El Sheikh között rendszeres hajójárat közlekedik, valamint a nagyobb városok belföldi repülőjáratokkal (Egyptair) is összeköttetésben vannak.

Történelem:

Egyiptom az egyik legrégebbi civilizációval büszkélkedhet. Körülbelül Kr. e. 3000 és 525 között Felső- és Alsó- Egyiptom királyságaiban több fáraó volt hatalmon, ezt az időszakot Ó-, Közép- és Újbirodalomként különböztetik meg a történészek. Ez időkből maradtak ránk a legszebb és leggazdagabb emlékek, amelyek miatt annyira vonzó számunkra ez az ország. Az ókori Egyiptom kincsei és tudománya már a régi görögöket is elbűvölte Kr. e. 332-ben Nagy Sándor makedón uralkodó új dinasztiát alapított. Kr. e. 30-ban Egyiptom a Római Birodalom részévé vált, melyet a keletrómai, később bizánci fővárosból, Konstantinápolyból igazgattak. 642-ben az arab hódítók rákényszeríttették az országra az arab nyelvet és az iszlámot, majd 1517-től az oszmán törökök ellenőrzése alá került a vidék. Ettől kezdve Egyiptom fokozatos gazdasági és kulturális hanyatlásnak indult. A 18. és 19. századfordulón egy rövid francia okkupációt követően, a hatalom az oszmán alkirályhoz, Mohammed Alihoz került át. Az expanziós politika ez idő alatt teljesen eladósította Egyiptomot Nagy-Britanniával szemben, majd az angolok, -éppen ezért is- 1882-ben átvették az ország és a Szuezi-csatorna felügyeletét. Egyiptom 1914-ben a brit protektorátus részévé vált, majd 1922-től formális függetlenséget kapott. A II. világháborúban Egyiptom nyugati felén, El-Alamein-nél verték le a német seregeket, majd tényleges függetlenségét az ország 1953-ban nyerte el. A nemzeti demokratikus forradalom keretében Mohamed Naguíb generális vette át a hatalmat, de 1954-ben Gamál Abdel Nasser ezredes megdöntötte uralmát. 1956-ban a Szuezi-csatornát nemzeti tulajdonná tették, melyet sikertelen brit, francia és izraeli invázió követett. 1961-ben szovjet pénzügyi és műszaki segítséggel megkezdték az asszuáni gát építését, mely ma is a gazdaság egyik alappillére. 1967-ben az Izraellel folytatott hatnapos háborúban Egyiptom elvesztette a Sínai-félszigetet, később a békekötés (1978 Camp David) eredményeképp a helyzet konszolidálódott. A közeledés az arab térségen belül izolálta az országot. Sadat meggyilkolását követően, Hoszni Mubarrak lett az elnök, aki igyekezett továbbra is jó kapcsolatokat ápolni a „nyugattal”, miközben komoly erőfeszítéseket tett Izraelben a Palesztinok autonómitásának előmozdításában. Ennek következtében az arab országok többségével javult Egyiptom kapcsolata, mely ma gazdaságilag főképp az idegenforgalomra támaszkodik, melyhez a Vörös-tenger menti természeti adottságai rendkívüli mértékben hozzájárulnak.

Látnivalók:

Kairó: Alsó- és Közép Egyiptom érintkezési vonalán, a Nílus jobb partján nyújtózó Kairó egyiptomi viszonylatban fiatal város (alapítva 969.), mégis az ország legnagyobb ipari, kereskedelmi és kulturális központja, valamint 15 milliós lakosságával nemcsak Afrika, hanem az egész arab világ legnagyobb metropolisza. Idegenforgalmát a folyó bal partján levő Gíza látványosságai, elsősorban a piramisok nagyban emelik. Kairó lüktető életű nagyváros, ahol tökéletesen keveredik a modern jelen a több ezer éves történelemmel.

Sharm El Sheikh: A Sínai-félsziget déli csücskében fekvő városnál található a világ második legnagyobb korallzátonya, amely a búvárkodás szerelmeseinek egyik állandó célpontja. Tengerpartja általában homokos, korallos mélyvízzel.

A „Sejk öble” egész évben kellemes klímával várja látogatóit, amely kedvez a „szafariknak”, akár teveháton, akár dzsippel indulunk neki. A Szent Katalin kolostor lenyűgöző ikonjai, a színes kanyonok vagy az Egyiptom egyik legmagasabb pontját jelentő Mózes-hegy (2285 m) felejthetetlen élményekkel gazdagítja az idelátogatók útinaplóját.

Hurghada: Egyiptom egyik legszebb üdülőhelye a Vörös-tenger partján, a fővárostól körülbelül 500 km-re délkeletre fekszik. A kristálytiszta tengerpartot finom homokkal borított hosszú strandok szegélyezik, sok helyen találhatóak korallzátonyok, melyek víz alatti szépsége elkápráztatja a búvárkodás szerelmeseit. A tenger vízének hőmérséklete ritkán csökken 22 °C alá, így ideális feltételeket biztosít az üdülni vágyók számára.

El Gouna: Ez a gyönyörű üdülőövezet közigazgatásilag Hurghadához tartozik, de a központtól körülbelül 30 km-re északra található. A városrész névadója a Vörös-tenger lagúnái, amelyek romantikus hangulatot kölcsönöznek e varázslatos településnek. Kerthelyiségek, nemzetközi éttermek, bárok, kávézók, bazárok sokaságai, valamint egy hatalmas 18 lyukú golfpálya várja az pihenni és aktív kikapcsolódásra vágyó vendégeket.

Safaga-övezet: Nyugodt tengerparti üdülőövezet, melynek központja, Safaga, Hughadától 60 km-re, délre a Vörös-tenger partján fekszik. A tengerpart előtt fekvő Tobia Island korallszirtjei remek búvárkodási lehetőségekkel várják az idelátogatókat. A térség dinamikusan fejlődik, de leginkább a nyugalomra vágyó és kisgyermekkel utazó családok találhatják meg itt számításaikat.

Luxor, Karnak: Egyiptom leglátogatottabb helyei közé tartoznak, legjelentősebb műemlékek: a luxori templom valamint Karnak templomvárosa, ami több mint 2000 évig épült. Egyetlen hely sem kelt Egyiptomban oly meghökkentő és tartós benyomást, mint a falak, obeliszkek, oszlopok és szobrok itt található egyvelege. A legnagyobb templom oszlopcsarnokának területe mintegy 5 ezer négyzetméter, amit az ókori építészet egyik csodájának tartanak.

Asszuán: Az ókori Szüéné Felső-Egyiptomban, a kiszélesedő Nílus jobb partján fekszik. 1960-ban itt építették fel az Egyiptom életét jelentősen befolyásoló Nagy Gátat, amely elektromos energiát és a duzzasztás hatására az életet jelentő öntözővizet nyújtja az országnak. Asszuán külvárosában egy nílusi szigeten fekszik Philae temploma, amely jelentős idegenforgalmi értéket képvisel.

Királyok és Királynők Völgye: Luxortól nem messze a Nílus nyugati partján, a közeli hegygerincek árnyékában fekszik a közismert „halottak városa”. A királyi sírok a 18-20. dinasztia idejéből származnak. Közel 500 éven át temették sziklákba vésett sírokba a fáraókat, melyek közül legismertebb Tutankhamon síremléke. A fővölgy oldalában fekvő Hatsepszut királynő halotti temploma, valamint a közeli Memnon kolosszusok további jelentős műemlékek a környéken.

Vásárlás:

Vásárláskor induljunk ki abból, hogy az arab országokban az alku bizonyos fokig elvárt művészet és játék egyben. A bazárok ebből a szempontból talán olcsóbbak, nagyobb az alku lehetősége is, de vigyázni kell, hogy milyen minőségű árut vásárolunk meg. Az ajándékboltok, trafikok és élelmiszerüzletek nyitva tartása változó, csakúgy, mint ugyanannak a terméknek az ára és minősége. Egyiptomban a fenti, nálunk természetesnek tűnő tényekre nincs szabály, hihetetlenül olcsón, de olykor borzasztóan drágán juthatunk hozzá bármihez, ez egy olyan világ, ahol olykor még a gyógyszertárban is alkudni kell, itt minden megtörténhet.

Fényképezés:

Ideális a jó fényviszonyok, valamint a megörökítendő témák bősége miatt. A helyi idegenvezető minden esetben pontos felvilágosítást tud adni arról, hogy egy-egy műemléknél szabad-e fényképezni vagy sem, illetve engedély esetén milyen összeggel kell számolnunk. Szigorúan tilos azonban a fotózás és filmezés a kairói Egyiptomi Múzeumban, a Mükerinosz Piramisban, illetve a luxor-i Királyok Völgye királysírjaiban valamint Abu Simbel sziklatemplomainak belsejébe.n.

Borravaló

A Közel-Kelet idegenforgalmának jellemzője, a boldogulás alapfeltétele a szerződés megkötésekor befizetett baksis költség, amit helyi képviselőnk használ fel a könnyebb ügyintézés érdekében (ún. belső személyzet, határőrök, vámtisztek, szállodai management). Természetesen ettől függetlenül minden turistától mindenhol elvárják a borravalót, melynek összege a turizmusban általánosan elfogadott szabályok szerint alakul (kb. 10 %).

Javaslataink:

A ruházat maximálisan kényelmes, lehetőleg természetes anyagú legyen, elegáns ruha nem szükséges. Az első napokban óvakodjanak az erős napfénytől. Napszemüveg, hatékony fejfedő és kényelmes nyitott lábbeli egészítse ki ruházatunkat. Óvakodjanak a csapvíz fogyasztásától, valamint lehetőleg ne keverjék a különböző csípős és nehezebben emészthető ételeket.

Hasznos tudnivalók:

Beutazási feltételek: Magyar állampolgároknak a belépéskor még 6 hónapig érvényes útlevél és vízum szükséges, melyet mindenki egyénileg beszerezhet az Egyiptomi Nagykövetségen vagy a Kartago Tours közvetítésével. Utóbbi esetben megérkezéskor, a repülőtéren kapják a vízumot (telepített vízum). Külföldi állampolgárok az Egyiptomi Nagykövetségen válthatják ki a vízumot.

Időeltérés: Magyarországhoz viszonyítva +1 óra az időszámítás.

Repülési idő: Budapestről kb. 3 óra 45 perc (Hurghada és Sharm El Sheikh)

Hivatalos nyelv: Arab, de szinte mindenhol beszélnek angolul vagy németül is.

Diplomáciai képviselet:
Egyiptomi Arab Köztársaság Nagykövetsége
1016 Budapest, Bérc u. 16.
Tel: (06/1) 381 0475
Fax: (06/1) 381 0571
Magyar külképviselet
Magyarország Nagykövetsége
29. Sari Mohamed Mazhar
Zamalek - Cairo
Pető Tibor nagykövet
Tel.: (00 20 2) 735-6478
Fax: (00 20 2) 735-8648

Elektromos áram: 220 V. Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó, néhány esetben azonban adapter szükséges, amely a helyi üzletekben könnyen beszerezhető.

Hivatalos pénznem: Egyiptomi font. (EGP) Váltópénze a piaszter (1 font= 100 piaszter). Behozatala és kivitele tilos, ezért az USD-t vagy Eurót javasoljuk, mellyel gyakran fizethetnek is. Árfolyam (2005 szeptember): 1 USD kb. = 5,78 LE. Bankautomaták korlátozottan állnak rendelkezésre. Elfogadott hitelkártyák: American Express, Visa, MasterCard.

Autóbérlés: Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte, valamint nemzetközi jogosítvány kiváltása is szükséges. A helyi közlekedési szokások alapos ismerete szükséges, ezért irodánk inkább a taxit, illetve a távolsági közlekedést ajánlja.

Egészségügyi ellátás: Csapvíz nem fogyasztható. Lehetőleg kerüljék az utcán vásárolt zöldségek, gyümölcsök fogyasztását. Hasmenéses megbetegedés előfordulhat, ezért az érzékeny gyomrúaknak érdemes házipatikával felkészülniük. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.