joomla templates
dec.21

Tunézia


Történelem:

Tunézia ősidők óta a közel-keleti és a mediterrán népek találkozási helye. A terület őslakosai a berberek, akikről még ma is csak keveset tudunk, valószínűleg Kr.e. 8000 körül telepedhettek itt le. Tunézia történelme tulajdonképpen a föníciaiakkal kezdődik, akik fejlett kereskedőbirodalmat hoztak létre, megalapították Karthago-t, Sousse-t (Hadrumentum), és Tuniszt (Thines). Az ókori évszázadokat mind a hajózás, mind a Földközi-tenger feletti kereskedelmi és gazdasági fennhatóság tekintetében a görögökkel, majd a rómaiakkal való versengés jellemezte. A régészeti emlékek többsége a punok pusztulásával kapcsolatos, ugyanis a közismert Hannibál legendák és pun háborúk során a rómaiak eltörölték a föld színéről Karthagot (i.e. 146.). Párhuzamosan Róma meggyengülésével a terület a vandálok, később pedig Bizánc uralma alá került, majd csakúgy, mint Észak-Afrika más területein, az „iszlám felemelkedése” itt is mindent elsöpört. 670 körül 150 ezer arab hódító telepedett le a vidéken, erődök, mecsetek, vízvezetékek épültek és megalapították Kairouant, amely később a nyugati hódítások kiindulópontja lett. 1236-tól a térséget a „Hafezita dinasztia” uralta, akik a fővárost az akkori Mahdia helyett Tuniszba helyezték át. A következő évszázadokban Tunézia az egymással versengő nagyhatalmak hadszínterévé vált. 1535-ben V. Károly végül bevette Tuniszt, de a terület spanyol fennhatósága csupán 40 évig tartott, a törökök Algéria után ezt a vidéket is lerohanták. A központosított uralom azonban Isztambulból irányíthatatlan volt, a tényleges hatalmat a „Husszein dinasztia” gyakorolta. A felemás állapot 1880-ban szűnt meg, mikor a növekvő „francia fenyegetettség” katonailag is megmutatkozott, az ország elméletileg „francia protektorátussá”, gyakorlatilag gyarmattá vált. Bár Franciaország a II. világháború kezdetén összeomlott, „tunézai befolyása” 1955-ig tartotta magát. Ekkor tért haza addigi száműzetéséből Habib Bourguiba, aki, mint a tunéziai nacionalizmus megtestesítője, kivívta a teljes függetlenséget. Új települések, iskolák, kórházak épültek, majd a nyolcvanas években a nagyberuházások zöme is megvalósult (2 villamosított vasútvonal, ipartelepek, repülőterek, gátak, csatornák, csővezetékek, idegenforgalmi központok).
Tunézia ma független köztársaság, Észak-Afrika legfejlettebb és legnyugodtabb országa. A berber kalózok egykori búvóhelye kaput nyitott az idegenforgalom előtt, és a fokozott iparosítás ellenére a napsütötte afrikai táj és a hosszan elnyúló mediterrán partvidék eredeti szépségével várja az idelátogató turisták millióit.

 

Földrajzi adatok:

Tunézia a Földközi-tenger keleti és nyugati medencéjének találkozásánál – Algéria és Líbia között, Afrika északi-középső részén fekszik. A Magyarországnál mintegy másfélszer nagyobb terület 2/5 -e jobbára homokkal fedett sivatag és félsivatag, ahol csak datolyapálma-ligetek szakítják meg a táj egyhangúságát. Az ország észak-északnyugati részét az Atlasz keleti láncai határolják, amely dél felé haladva termékeny part menti síkságba megy át. A 9 milliós, szinte teljesen arab lakosság a part menti városokban összpontosul, amelyek közül legnagyobb a főváros, Tunis, de idegenforgalmilag inkább Sousse, Hammamet és Monastir bír nagyobb jelentőséggel. Az országhoz tartozik délen Djerba szigete, amely déli fekvésének köszönhetően joggal kiérdemelte a „Napfény szigete” elnevezést.


Közlekedés:

Az ország földrajzi helyzetének köszönhetően főként tengerparton futó útvonalhálózattal rendelkezik (kivétel talán a Tozeurt és Douzt összekötő vonal), amit a főbb városok között vasútvonal is kiegészít. Az országon belüli közlekedéshez elsősorban taxit vehetnek igénybe, városokon belül a helyi tömegközlekedést az iránytaxikként funkcionáló mikrobuszok jelentik, ezekkel bármikor bárhová el lehet jutni. Különbség van a városi taxik és az ún. távolsági taxik között, melyekről a helyi idegenvezető tud pontos felvilágosítást adni.


Látnivalók:


Hammamet

A közkedvelt üdülőhely kb. 70 km-re, délkeletre fekszik a fővárostól. A medina közvetlenül az erőd alatt terül el, itt található a piactér is. A tengerpart szubtrópusi növényzettel és kellemes szállodákkal tarkított. Új övezetnek számít az ún. Yasmine Hammamet, amely az öböl déli részén fekszik, itt főként újonnan épült luxusszállodák várják a pihenni vágyókat.

 

Sousse

Tunézia harmadik legnagyobb városa, amely a fővárostól 140 km-re, délkeletre fekszik. A medina szűk utcái és az üzletek százai az Ezeregyéjszaka meséinek hangulatát idézik. A nevezetességek közé tartozik a várfallal körülvett Ribat erőd, a Kasbah világítótorony, a régészeti múzeum és a római kori katakombák. Sousse jellegzetes nyaralóhely, amely kényelmes szállodákat, kellemes fürdési lehetőséget, vízi sportok nagy választékát, romantikus sétákat és mozgalmas éjszakai életet kínál.

 

Monastir

Tunézia egyik legszebb fürdővárosa, 160 km-re a fővárostól délkeletre. Legismertebb nevezetességei közé tartozik a 9. században épült Nagy Mecset. Monastir azonban mindenekelőtt, mint az első tunéziai elnök, Habib Bourghiba szülővárosaként ismert. Figyelemreméltó a hagyományos stílusban épült aranykupolás mauzóleuma is.
 

Mahdia

A kis halászváros a fővárostól 210 km-re, délkeletre fekszik. Jellegzetes mór stílusban épült fehér épületek, kupolás mecsetek és karcsú tornyok jellemzik. Ez a terület Tunézia egyik legszebb, finomhomokkal borított strandjaival várja nyaralóit.

 

Djerba

Ezen az ország déli részén fekvő barátságos szigeten kiemelkedően sok a napsütéses órák száma, mégsem nagy a nyári forróság, mert a tenger hűsíti a levegőt. Djerbát a szárazfölddel még a főníciaiak által épített, 1953-ban felújított töltés köti össze. A sziget valamennyi részén kiváló strandolási lehetőségek, kristálytiszta víz várja a turistákat. Két legfontosabb városa Houmt Souk és Midoun, melyekben a hét egyes napjain különleges hangulatú piacokat is szerveznek.

 


Vásárlás:

Vásárláskor induljunk ki abból, hogy az arab országokban az alku bizonyos fokig elvárt művészet és játék egyben. A bazárok ebből a szempontból talán olcsóbbak, nagyobb az alku lehetősége is, de vigyázni kell, hogy milyen minőségű árut vásárlunk meg. Jellegzetes tunéziai emléktárgyaknak számítanak a kézi készítésű szőnyegek, a fűszerek, az olajfából faragott termékek, a réz- és bronztárgyak, a nabeul-i műhelyekben készített csodaszép kerámiák, valamint a közkedvelt plüsstevék. Az ajándékboltok, trafikok és élelmiszerüzletek nyitvatartása változó, csakúgy, mint ugyanannak a terméknek az ára és minősége. Tunéziában a fenti, nálunk természetesnek tűnő tényekre nincs szabály, hihetetlenül olcsón, de olykor borzasztóan drágán juthatunk hozzá bármihez, ez egy olyan világ, ahol olykor még a gyógyszertárban is alkudni kell, itt minden megtörténhet.

 

Fényképezés:

Ideális a jó fényviszonyok, valamint a megörökítendő témák bősége miatt. A helyi idegenvezető minden esetben pontos felvilágosítást tud adni arról, hogy egy-egy műemléknél szabad-e fényképezni vagy sem, illetve engedély esetén milyen összeggel kell számolnunk. Amennyiben lefátyolozott személyeket kívánunk fényképezni, úgy előtte mindig feltétlenül kérjünk tőlük engedélyt.

 

Borravaló:

A turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, kb. a szolgáltatás értékének 10 %-a az ajánlott borravaló.

 

Javaslataink:

A ruházat maximálisan kényelmes, lehetőleg természetes anyagú legyen, elegáns ruha nem szükséges. Az első napokban óvakodjanak az erős napfénytől. Napszemüveg, hatékony fejfedő és kényelmes nyitott lábbeli egészítse ki ruházatunkat. Óvakodjanak a csapvíz fogyasztásától, valamint lehetőleg ne keverjék az egymástól eltérő jellegű ételeket.

 
 

Hasznos tudnivalók:

Beutazási feltételek: Utazási irodán keresztül utazó magyar turistáknak nem szükséges vízum, a belépéshez elegendő a visszaúttól számítva még 6 hónapig érvényes útlevél.

Időeltérés: Magyarországgal megegyező időzónába tartozik, ugyanaz az időszámítás. Repülési idő: Budapestről kb. 2 óra 15 perc (Monastir és Djerba)
Hivatalos nyelv: Arab és francia, de szinte mindenhol beszélnek angolul és németül is.

 

Magyar külképviselet:

Magyarország Nagykövetsége
12, Rue Achtart, Nord-Hilton
1082 Tunis - Cité Mahrajen B.P.572
Dr. Szathmáry György
Tel.: (00 216 71) 780-544      (00 216 71) 780-544
Fax: (00 216 71) 781-264


Elektromos áram: 220 V. Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.
 

Hivatalos pénznem:

Tunéziai dínár (TND). Váltópénze a millim (1 dínár = 1000 millim). Behozatala és kivitele tilos, ezért a dollárt vagy eurót javasoljuk, mellyel gyakran fizethetnek is.
Árfolyam (2005 szeptember): 1 EUR kb. = 1,61 (TND). Bankautomaták korlátozottan állnak rendelkezésre. Elfogadott hitelkártyák: American Express, Visa, MasterCard.


Autóbérlés:

Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte, valamint nemzetközi jogosítvány kiváltása is szükséges. A helyi közlekedési szokások alapos ismerete szükséges, ezért irodánk inkább a taxit illetve a távolsági közlekedést ajánlja.


Egészségügyi ellátás:

Csapvíz nem fogyasztható. Lehetőleg kerüljék az utcán vásárolt zöldségek, gyümölcsök fogyasztását. Hasmenéses megbetegedés előfordulhat, ezért az érzékeny gyomrúaknak érdemes házipatikával felkészülniük. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.