joomla templates
dec.21

Zöld-foki szigetek


A Zöld-foki szigetek az Atlanti-óceán gyöngyszeme, Afrikától mintegy 450 km-re, nyugatra fekszik. Egzotikus, érintetlen, turisták által alig felfedezett terület, ahol mindig meleg és napsütéses klíma és kristálytiszta, néhol smaragdzöld, néhol azúrkék tenger fogadja az ide látogatót. A szigeteket körülölelő Atlanti-óceán különleges világa kék bálnákkal, palackorrú delfinekkel és teknősökkel igazi kuriózum, szélfútta fehér homokos strandjai lenyűgözik a nyaralni vágyókat. Látogasson el velünk ide, ahol télen is nyár fogadja, fedezze fel velünk a búvárok és szörfösök paradicsomát!

 
Történelem:

A szigeteket 1456-ban a portugál Diego Gomez fedezte fel, 1462-ben a telepesek megalapították Santiago szigetén az első települést (Ribeira Grande), amely az első európai alapítású város volt a trópusokon. A portugál felfedezések után az anyaország gyarmatává vált, amely mindig is stratégiailag fontos kereskedelmi utak mentén feküdt. Az első telepesek európai és afrikai rabszolgák voltak, ebből ered a mai sokszínű helyi lakosság. A 16. században ezen az útvonalon zajlott a transz-atlanti rabszolga-kereskedelem, melyből a város és a sziget jelentősen profitált, később azonban a rendszeres kalóztámadások és az 1712-es francia támadás után jelentősége visszaesett. Ekkor új fővárost alapítottak, Praia-t, amely 1770-től át is vette a fővárosi szerepkört. A második legjelentősebb településsé a Sao Vicente szigeten fekvő Mindelo nőtte ki magát (állítólag a legszebb település a szigeteken), amely a 19. században kikötőjének köszönhetően jelentős pénzügyi központtá vált az Atlantitérségben. 1951-ben Portugália gyarmatból provinciává, tengerentúli megyévé „minősítette át” a területet, de a szigetek az erősödő nacionalista törekvések kapcsán Bissau-Guineával összefogva függetlenséget követeltek. Amilcar Cabral vezetésével megalakították az „Afrikai pártot”, amely teljes társadalmi-gazdasági elszakadást szorgalmazott. 1960-61-ben Guinea szovjet segítséggel fegyveres konfliktust robbantott ki, amely 1973-ban Guinea függetlenségével, majd végül 1975. július 5-én a Zöld-Foki Köztársaság megalakulásával és függetlenedésével zárult. A köztársaságot jelenleg Afrika egyik legstabilabb demokráciájaként emlegetik, fejlettségében ma ott tart, ahol a Kanári-szigetek 10-15 éve, idegenforgalomból él és a turizmus kapcsán igen élénk nemzetközi érdeklődés indult meg az ingatlanok iránt. Az ország a Kanáriszigetekhez hasonló „nagy felfutásban” reménykedik, amely a növekvő külföldi tőkebevitel és az infrastruktúra fokozatos kiépítése következtében pár éven belül megvalósulni látszik.


Földrajzi adatok:

A Nyugat-Afrika partjainál, a Zöld-fok és a szenegáli partok előterében fekvő tíz nagyobb és öt kisebb tagból álló vulkanikus szigetcsoport(4033 km2) évszázadokon át Portugália fennhatósága alá tartozott, jelenleg önálló köztársaság.A szigetcsoport fővárosa a mintegy100.000 fős lakosú Praia, amely Santiago szigetén fekszik, ám idegenforgalmi szempontból legjelentősebb Sal szigete, ahova a charterjáratok közlekednek. A szigeteket keskeny síkság keretezi, a mögöttes fennsíkok vulkáni kúpokat hordoznak. Eső meglehetősen ritkán esik, viszont állandó szél fúj, amely ideális a vízi sportok szerelmeseinek, főként a szörfösöknek. A trópusi szavanna éghajlatú szigetek ültetvényein főleg banánt, valamint kávét termesztenek exportra. Az ország lakosainak száma mintegy 520.000 fő, kisebb része a behurcolt rabszolgák leszármazottaiból, nagyobb része mulattokból áll. A népesség főként az idegenforgalomból és a halászatból él.


Közlekedés:

A kis ország földrajzi helyzetének köszönhetően széttagolt, a szigetek között a legfőbb összeköttetést a kompok és hajók, valamint a kisebb repülőjáratok jelentik (Praia és Sal között naponta közlekedik repülőjárat). A jelentősebb városokban a helyi tömegközlekedéshez elsősorban taxit vehetnek igénybe, vagy irodánk javasolja az autóbérlést, amelyre Sal szigetén egyes szállodák recepcióján is lehetőség van.


Sal

A sziget az ott található só lelőhelyekről kapta a nevét, amely évszázadokon át a sziget fő bevételi forrása volt. Belseje sík és kietlen, két legfontosabb települése a főváros, Espargos és a turizmus központja, Santa Maria. Utóbbi a sziget déli csücskén, közvetlenül a hófehér homokú tengerparton, a reptértől kb. 20 percre található. A városban lehetőség nyílik a helyi lakosok megismerésére, betekintést nyerhetünk a zöld-fokiak életébe, szokásaiba, valamint megismerkedhetünk a sajátos afrikai kultúrával. Gyönyörű strandok, számos panzió és szálloda, kis éttermek, bárok és boltok várják az idelátogatókat.


Santiago

A központi sziget, déli részén fekszik a főváros, Praia, melynek belvárosa egy sziklás fennsíkra épült. Praiatól mintegy 10 km-re, nyugatra fekszik Cidade Velha (régi nevén Ribeira Grande), amely a Zöld-Foki Köztársaság legrégebben alapított városa.
 

Vásárlás:

Emléktárgyak vásárlásánál az árak megközelítően megegyeznek a boltokban és a piacokon, több darab megvásárlásával alkudhatunk is. Alapszabály azonban, hogy az utcán felkínált portékák hamisítványok, az eredeti darabokat kizárólag az üzletekben vehetik meg.


Borravaló:

A turizmusban általános elfogadott normák szerint kb. a szolgáltatás értékének 10 %-a az ajánlott borravaló.
Javaslataink: A ruházat maximálisan kényelmes, lehetőleg természetes anyagú legyen, elegáns ruha nem szükséges. A napsütés szinte mindig erős, ezért napolajjal, naptejjel és hatékony fejfedővel védekezzenek az erős napfény ellen. Napszemüveg és kényelmes nyitott lábbeli egészítse ki ruházatunkat. Óvakodjanak a csapvíz fogyasztásától, valamint lehetőleg ne keverjék az egymástól eltérő jellegű ételeket. A gyomorbántalmakat általában a flórák különbözősége és a túlzott mennyiségű étel elfogyasztása okozza.
 

Beutazási feltételek:

Magyar állampolgároknak a belépéskor rendelkezniük kell még 6 hónapig érvényes útlevéllel, valamint a beutazáshoz turista vízum szükséges - kb. 25 EUR, melyet mindenki beszerezhet a Zöld-Foki Köztársaság nemzetközi repülőterén (Sal. Külföldi állampolgárok megérkezéskor a repülőtéren válthatják ki a vízumot:
Időeltérés: A közép-európai időszámításhoz képest, Magyarországhoz viszonyítva -2 óra az időeltérés. (a téli időszámításra való átállás más időpontban van, így előfordulhat -3 órás időeltérés is)


Repülési idő:

Budapest- Prága - Zöld-Foki Köztársaság/ Sal szigete Budapestről kb. 8 óra. (Technikai leszállás a Kanári-szigeteken – 1 óra)
Hivatalos nyelv: Portugál és kreol de a turisták által látogatott helyeken és szállodákban általában beszélnek angolul, franciául és németül is.
Diplomáciai képviselet

A Zöld-Foki Köztársaságban Magyarországnak nincs hivatalos képviselete, hivatalos ügyekben hazánk portugál képviselete jár el.

Magyarország Nagykövetsége
Calcada de Santo Amaro, 85.
Alcantara 1349-042, Lisboa
Dr.Gecse Attila nagykövet
Tel: (00 351 21) 364 5928         (00 351 21) 364 5928     
Fax: (00 351 21) 363 2314

Portugál Köztársaság Nagykövetsége
1123 Budapest, MOM Park C. épület IV. emelet Alkotás u. 53.
Tel: (06 1) 201 7617
Fax: (06 1) 201 7619
 


Hivatalos pénznem:

Zöld-Foki szigeteki Escudo (CVE). Behozatala és kivitele tilos, ezért a dollárt vagy az eurót javasoljuk, amellyel a legtöbb helyen fizethetnek is. Árfolyam (2007 szeptember): 1 EUR kb. = 111 (CVE). Bankautomaták NEM állnak rendelkezésre, a hitelkártyák csak bankokban (kevés számú) használhatóak pénz felvételére.
Védőoltás: Az utazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de az általános oltások javasoltak, mint a sárgaláz, tetanusz, Hepatitis A, B, stb. Részletesebb információkért kérjük, forduljon háziorvosához vagy a Nemzetközi Oltóközponthoz.
 

Mobiltelefon:

A szigeten csak a T-Mobile hálózata elérhető és nagyon drága a használata.
 

Elektromos áram:

220 V. Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.
Autóbérlés: Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte, valamint nemzetközi jogosítvány kiváltása is szükséges, amelyre a Központi Okmányirodában van lehetőség. A közlekedési szabályok nagyon egyszerűek, irodánk inkább a motorbérlést javasolja. (Scooter - 30 EUR/fő) A szigeten összesen 3 benzinkút található.
 

Egészségügyi ellátás:

Csapvíz nem fogyasztható. Lehetőleg kerüljék az utcán vásárolt zöldségek, gyümölcsök fogyasztását. Hasmenéses megbetegedés előfordulhat, valamint érzékenyebb emberek esetében számolni kell az eltérő klíma okozta megterheléssel. Télen is használni kell magas fényvédő faktorszámú napozó krémeket, hogy elkerüljék a gyakori problémát okozó leégést. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.