joomla templates
dec.28

Ausztria


Időzóna: GMT+1
Főváros: Bécs
Terület: 83.858 km2
Népesség: 8.131.111 fő
Népsűrűség: 98 fő/km2
Népcsoportok: osztrák (99%), horváth, szlovén, magyar, egyéb (1%)
Közigazgatási beosztás: 9 szövetségi tartomány
Államforma: szövetségi köztársaság
Fekvés: Közép-Európa, Szlovéniától és Olaszországtól északra, Magyarországtól nyugatra. Nyugati határa Svájc, északon Németország és Szlovákia.
Országhívószám: 43
Autójelzés: A
Elektromosság: 220 V
Hivatalos nyelv: német
Vallások: római katolikus 78%, protestáns 5%, egyéb 17%
Legfontosabb iparágak: vas-és acélipar, színesfém-, alumíniumkohászat, gépgyártás, vegyipar, fa- és papíripar, textilipar, élelmiszeripar, sörgyártás, építőanyag- és építőipar.
Vasúthálózat hossza: 6.123 km
Úthálózat hossza: 200.000 km

Bevezető:  

A Habsburgok uralma alatt Ausztria Közép-Európa domináns politikai hatalma volt. A szép évek elmúltak, a nagyság a múlté, de a kornak köszönhető építészeti emlékek, a zenei hagyományok, kiegészülve az Alpok nyújtotta sportlehetőségekkel turisztikai nagyhatalommá teszik. Évente sok millió élményekkel teli turista tér vissza Ausztriából úgy, hogy a határ átlépésekor már tudják, Ausztriába vissza kell térni.

Környezet, éghajlat:  

Ausztria Közép-Európában fekszik, határai: Németország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Olaszország és Svájc. Az ország déli és nyugati részét az Alpok uralja, legmagasabb pontja a Großglockner (3797 m). Az ország legtermékenyebb területe a Duna-völgye.
Ausztriában két fő turisztikai szezon határolható el: a nyári szezon májustól októberig, a síszezon pedig decembertől áprilisig tart. Az éghajlat az ország nagy részén kontinentális. A hegyekben a hőmérséklet a magassággal változik, nyáron átlagosan 20 °C körül van, tavasszal és ősszel körülbelül 10 °C. A turistáknak ajánlatos a hegyekben óvakodni az erős napsütéstől, mivel ilyen magasságokban a sugárzás nagyon veszélyes lehet.

Történelem:

A korai időszakaiban az Ausztriaként ismert területet, a Duna völgyét útként felhasználó törzsek és seregek foglalták el egymás után - kelták, rómaiak, vandálok, vizigóthok, hunok, avarok és szlávok. Charlemagne hadvezér egy ilyan térséget hozott létre a Duna völgyében 803-ban Ostmark néven, és a terület keresztény vallású, illetve elsősorban német befolyású lett.

1278-ra a Habsburgok átvették az irányítást, és a hatalmas dinasztiának egészen az I. Világháborúig sikerült vezetnie Ausztriát. Noha a Habsburgok nem idegenkedtek az erőszak alkalmazásától, előnyben részesítették a kevésbé erőszakos módszereket területük bővítésére és így Ausztria fokozatosan bővült ki az igazságos területvásárlásoknak és politikai házasságoknak köszönhetően. Egy ilyen házasság gyümölcsei a két fiú: az idősebb I. Károly spanyol király, később V. Károly néven a Német-Római Császárság uralkodója; és a fiatalabb fiú, Ferdinánd, aki az első olyan Habsburg lett, aki Bécsben élt, és kinevezték Ausztria, Magyarország és Csehország uralkodójává. 1556-ban Károlyt leváltották mint császárt, és I. Ferdinándot koronázták meg a helyette. Károly megmaradó birodalmát fia, II. Fülöp, a Habsburg dinasztiát két elkülönülő területre - Spanyolországra és Ausztriára - osztotta fel.

1571-ben, amikor a császár vallási szabadságot adományozott, az osztrákok nagy többsége áttért a protestáns hitre. 1576-ban az új császár, II. Rudolf, magáévá tette az ellenreformációt, és az ország nagy részét egy kis erőszakkal visszatérítette a katolicizmusra. Az a kísérlet, hogy a katolicizmust rákényszerítsék Európa protestáns területeire, váltotta ki a Harcmincéves Háborút, amely 1618-ban kezdődött el és tönkretette Közép-Európát. Végül 1648-ban jött létre a béke a Westphaliai Szerződéssel. Az ország egy részét megszállták, hogy feltartóztathassák a törökök Európába való előrenyomulását. Bécs majdnem kapitulált egy 1683-as török győzelem következtében, de a várost megmentették a keresztény német és lengyel seregek. Az egyesült seregek kiűzték a törököket Európa délkeleti részére. A török veszély elmúlása felgyorsította a barokk építkezést sok városban, és I. Leopold, a muzikális császár alatt Bécs a zenészek és zeneszerzők fővárosává vált.

1740-ben Mária Terézia került trónra és 40 éven át uralkodott. Ez az időszak általában úgy ismert, mint Ausztria modern álammá fejlődése. Uralkodása alatt a hatalmat központosították, polgári szerkezetet hoztak létre, a hadsereget és a gazdaságot megreformálták és egy közoktatási rendszert vezettek be. A fejlődés azonban megállt, amikor Napóleon megverte Ausztriát Austerlitzben 1805-ben. Az európai konfliktus a Bécsi Kongresszuson került nyugvópontra 1814-15-ben. Ausztriát megbízták a német konföderáció irányításával, de veszteségeket szenvedett az 1848-as forradalmakban és az 1866-os osztrák-porosz háborúban. Ez vezetett 1867-ben az osztrák-magyar duális monarchia létrejöttéhez Ferenc József uralkodása alatt, és a Bismarck által egyesített német császárságból való kiűzetéshez. A fejlődés időszaka következett, de Ausztria expanziós törekvései a Balkánon, és Bosznia-Hercegovina elfoglalása 1908-ban a császár öccsének meggyilkolásához vezettek Szarajevóban 1914 júniusában. Egy hónappal később Ausztria-Magyarország kinyilvánította a háborút Szerbiával szemben, de az oroszok Szerbia segítségére siettek, és elkezdődött az I. Világháború.

A háború lezárásaként létrejött kicsi Osztrák Köztársaság arra kényszerült, hogy elismerje a független Csehszlovákiát, Magyarországot és Jugoszláviát, amelyek Romániával és Bulgáriával együtt korábban Habsburg uralom alatt álltak. Az új köztársaság tönkrement gazdasága vezetett a náci stílusú politika megerősödéséhez. Ausztria fasizálódása azt jelentette, hogy a német csapatok kis ellenállásba ütköztek, amikor bevonultak 1938-ban és bevonták Ausztriát a Harmadik Birodalomba. Ugyanabban az évben egy osztrák referendum támogatta a bevonást. A viselkedése miatt Ausztria jelentős bombatámadásokat szenvedett el a II. Világháborúban és 1945-re a győztes hatalmak helyreállították az 1937-es határait. Az elfoglaló amerikai, angol, francia és orosz csapatok négy zónára osztották fel, akik egy évtizeden keresztül tartózkodtak ott, mielőtt visszavonultak, megengedve Ausztriának a semlegesség kinyilvánítását.

A háború utáni korszakban Ausztria kemény munkát végzett, hogy legyőzhesse a gazdasági problémáit és szabadkereskedelmi szerződést írt alá az Európai Unióval (akkoriban EEC) 1972-ben. Eltekintve a korábbi német katonatiszt és ENSZ főtitkár, Kurt Waldheim, Ausztria elnökévé való megválasztásától 1986-ban, az osztrák politika inkább a konszenzusok, mint a konfliktusok területe volt. A keleti országok összeomlását követő kelet-európai népvándorlás eredményezte a jobboldali bevándorlást ellenző Szabadság Párt létrejöttét az 1980-as évek végén. A mérsékeltek aggodalmát megerősítette a korábbi Jugoszláviából származó menekültek áradata. Az osztrák emberek erőteljesen támogatták az EU-ba való belépést az 1994-es szavazáskor és formálisan 1995 január 1-jén lépett be az Unióba.

Látnivalók:

Bécs


Bécs, a főváros igen mozgalmas történelemmel, nagy tradíciókkal rendelkezik. Európa egyik legjelentősebb zenei központja. Ha Bécsben járunk, nem mulaszthatjuk el megnézni a Hofburgot, amely egykoron a a Habsburg uralkodók palotája volt. Itt található a Királyi Kápolna, ahol a híres Bécsi Fiúkórus énekel, itt tekinthető meg a Nemzeti Könyvtár, és az Öreg Hangszerek Gyűjteménye. A Szépművészeti Múzeumban számos híres festő képe megcsodálható. A város nevezetes barokk kastélya a Schönbrunn, amely Mária Terézia egykori otthona volt, itt játszotta Mozart élete első koncertjét.


Salzburg


Salzburg Mozart szülővárosa. A német határtól nem messze, csodálatos hegyekkel övezve, a Salzach folyó völgyében terül el. Az óváros a barokk művészet igazi remeke, csodaszép templomaival, házaival, szökőkútjaival. A város felett, egy 120 méteres szikláról néz le a Hohensalzburg Kastély. Itt található a Történeti Múzeum és a Szent István kolostor. Semmiképp ne hagyjuk ki Mozart szülőházát.

Eisriesenwelt barlang


Az Eisriesenwelt barlang a világ legnagyobb jégbarlangja. Több mint 40 km-es sétaúton lehet gyönyörködni a ritka természeti kincsben.

Großglockner út


A Großglockner út Zell am See és Heiligenblut között, a Hohe Tauern Nemzeti Parkon vezet át. 50 km hosszú út, gleccsereivel és hegycsúcsaival csodálatos élményt nyújt az arra járónak.

Gasztronómia:

Az ország legismertebb étele a Wiener Schnitzel (bécsi szelet). Másik igen jellegzetes ételük a Beuschel, amelyet marhatüdőből és szívszeletekből készítenek. A legkedveltebb osztrák desszert a Strudel (rétes), amely különböző gyümölcsökkel megtöltött sült tészta. Az említett, nem túlságosan könnyű ételeket egy jéghideg, osztrák sörrel vagy egy korty kitűnő, osztrák borral öblíthetjük le.

Ünnepek, rendezvények:

Ausztriában az egész évet zenei fesztiválok szövik át. Az Újévi Koncert a világ egyik leghíresebb zenei eseménye. Februárban kezdődik a karneváli szezon, amelyet maszkabálokkal, táncos mulatságokkal ünnepelnek. A Bécsi Nemzetközi Fesztivál az év legrangosabb eseménye, széles kulturális programválasztékkal. Szent Iván éjszakáját évről évre látványos tűzijáték köszönti. Július végén és augusztusban rendezik meg a Salzburgi Nemzetközi Fesztivált, ezzel emlékezve a város híres szülöttére, Wolfgang Amadeus Mozartra. A karácsonyi készülődés december 5-én, a Szent Miklós Napi parádéval veszi kezdetét.

Magyarország helyi képviselete:

Bécs Nagykövetség
Cím: Bankgasse 4-6 1010 Wien
Előhívó: +43(1)
Telefon: 537-80-300
Ügyelet: 664-315-0156
Fax 535-99-40
E-mail Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Magyarországi képviselet:

Budapest Nagykövetség
Cím: 1068 Budapest, Benczúr u. 16.
Telefon: 351-6700
Fax: 352-8795
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Honlap: www.austrian-embassy.hu

Budapest Konzuli Osztály
Cím: 1068 Budapest, Benczúr u. 16.
Telefon: 352-9613, 352-9614
Fax: 351-1165