joomla templates
dec.28

Belgium


Időzóna: GMT+1
Főváros: Brüsszel
Terület: 30.510 km2
Népesség: 10.241.506 fő
Népsűrűség: 334 fő/km2
Közigazgatási beosztás: 10 tartomány
Fekvés: Nyugat-Európában az Északi-tenger partjainál, Franciaország és Hollandia között fekszik.
Országhívószám: 32
Autójelzés: B
Elektromosság: 220 V, 50 Hz
Államforma: alkotmányos monarchia
Hivatalos nyelv: flamand és vallon
Beszélt idegen nyelvek: holland, francia, német
Népcsoportok: flamand (58%), vallon (31%), egyéb (11%)
Vallások: katolikus (75%), muszlim, protestáns (25%)
Hivatalos pénz: 1 Euro = 100 cent
Legfontosabb iparágak: vaskohászat, acélgyártás, vegyipar, fa-, papír-, textilipar, kőolajfinomítás, híradástechnikai ipar, hajó-, motor-, gépgyártás, fegyvergyártás, élelmiszeripar, sörgyártás, csipkeverés, gyémántcsiszolás.
Vasúthálózat hossza: 3.437 km
Úthálózat hossza: 145.850 km

Bevezető:

Különlegessége, hogy egy négyzetcentiméteren több építészeti emléke, történelme, művészeti alkotása van, mint a nála sokkal nagyobb területű szomszédos államoknak. A csokoládék, az olajfestmények, a sör és a bürokraták hazája. Az ország egyik felét a flamandok, a másik felét vallonok lakják.

Környezet, éghajlat:

Hollandia, Németország, Luxemburg és Franciaország között fekszik. Északi részén alföld jellegű a táj, déli részét az Ardennek vonulatai festői szépségűvé teszik. A alacsonyabban fekvő területeket keresztül-kasul átszövik a csatornák. Az évszakok enyhék, a legmelegebb hónapok azonban meglehetősen csapadékosak.

Történelem:

Belgium hatalmas szomszédai, Franciaország, Németország és Anglia (az Északi-tengeren keresztül) hosszú időn át részesítették előnyben ezt a kis nemzetet, mint kellemes helyet az egymás elleni háborúskodásra. A német törzsek által meghódított, a 7. évszázadban átkeresztelt, és a Frank Birodalom alatt 1100-ben kihasított Belgium élvezte a 14. évszázadban a francia Burgundi Herceg alatti prosperitás és művészeti kibontakozás aranykorát. Ez az időszak Ypern, Brugge és Gent flamand városok textil kereskedelmének virágzását hozta. Az angol versenytársak és egy eliszaposodott folyó miatt Brugge hanyatlásával Antwerpen vált Európa legnagyobb kikötőjévé.

Az aranykor a 15. évszázad közepén kezdett elhalványodni, amikor az Alföldi Országokat (a jelenlegi Belgium, Hollandia és Luxemburg) meghódította Spanyolország, hosszan tartó harcot kiváltva a katolikus vallással szemben. A spanyol fanatikus katolikus II. Fülöp az Inkvizíciót küldte el a katolicizmus kierőszakolására. Sok ezer polgárt börtönöztek be vagy végeztek ki, mielőtt a totális háború kitört 1568-ban. A hollandok felkelése 80 éven át tartott, és végül Hollandia és a szövetséges tartományok kiűzték a spanyolokat. Belgium és Luxemburg spanyol uralom alatt maradtak. Napóleonnak a Brüsszel melletti Waterlooban elszenvedett veresége hozzájárult 1814-ben a Holland Egyesült Királyság kialakulásához, Belgiumnak és Luxemburgnak Hollandiába való összeolvadásához. De a katolikus belgák felkelést robbantottak ki, és 1830-ban kivívták a függetlenséget.

Belgium semleges politikája ellenére a németek megszállták az országot 1914-ben. Egy másik német támadás során 1940-ben három hét alatt a teljes országot megszállták. III. Leopold király kérdéses kapitulációja a németek előtt 1950-ben lemondását eredményezte fia, Baudouin javára, kinek népszerű uralkodása 1993-ban ért véget halálával. A gyermektelen Baudouin királyt bátyja, a jelenlegi II. Albert király követte a trónon.

A háború utáni Belgiumot egy olyan gazdasági fellendülés jellemezte, amely később hozzájárult az Európai Közösség (EGK) és az Észak-atlanti Szerződés (NATO) főhadiszállásaivá történő kinevezéséhez. A mai Belgium a diplomaták hatalmas seregének birodalma, és velük eljött az internacionalizmus egy olyan formája, melyet a hatalmas felhőkarcolók és a békés vendégfogadók jellemeznek. Miközben az ország elsőszámú városát erőteljesen felfejlesztették, hogy méltó lehessen Európához, maguk a belgák hagyományőrzők maradtak, és így Belgium mindig a polgáraiból és múltjából fog táplálkozni.

Látnivalók:

Brüsszel


Brüsszelt kettős fővárosnak szokás nevezni, mivel egyrészt Belgium központja, másrészt pedig az Európai Unió központi szervei is itt találhatók. A város szívében látható a Grand Place, Európa legszebb tere. Ezen a téren találhatóak a múzeumok és a belga építészet gyöngyszemei. Itt tekinthető meg a híres Pisilő Fiú szobra, a Régi Korok Muvészetének Múzeuma valamint a Modern Muvészetek Múzeuma is. Brüsszel gasztronómiai központja a Rue des Bouchers, ezen az úton a turista ízletes rákokat, halakat, kagylókat és egyéb tengeri herkentyűket kóstolhat meg.

Antwerpen


Antwerpen világhírű kikötőjéről, gyémántcsiszoló negyedéről és a híres festőről, Rubensről ismert. Itt található Belgium legnagyobb gótikus temploma, az Onze-Lieve-Vrouwe székesegyház. Szintén érdemes meglátogatni Rubens szülőházát, a Szépművészeti Múzeumot és az Állatkertet.

Brugge


Brugge a középkori Európa gyönyörűen megőrzött élő múzeuma. Világszerte ismert a Piactér, a Vár. A Groeninge Múzeum vérfagyasztó és sokkoló látványát a turisták a Stadhuis csodás festményei között pihenhetik ki.

Gasztronómia:

Az igazi francia konyha belga. A húsok és a tengeri halak adják a hagyományos ételek alapanyagait, konyhaművészetben erős német hatás is érződik. Az étkezéseket fejedelmi sörökkel és csokoládékkal koronázzák meg.

Ünnepek, rendezvények:

A hagyományos egyházi ünnepeken kívül a legfőképpen a július és az augusztus bővelkedik programokban. Július első keddjén tartják a színpompás óriási felvonulást, az Ommegangot, ahol régi történelmi kosztümökben vonulnak fel az ünneplők. Július 21. a Nemzeti Ünnep és ekkor kezdődik az egy hónapig tartó Brüsszeli Vásár is.

Magyarország helyi képviselete:

Brüsszel Nagykövetség
Cím: Rue Edmond Picard 41-45 1050 Bruxelles
Előhívó: (32)(2)
Telefon: 348-18-00, 343-67-90, 343-80-87
Ügyelet: 346-52-70
Fax: 347-60-28
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Magyarországi képviselet:

Budapest Nagykövetség és Konzuli Osztály
Cím: Buda Business Center
1027 Budapest, Kapás u. 11-15. III. em.
Telefon: 457-9960
Fax: 375-1566
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.