joomla templates
dec.28

Észtország


Gyakorlati tudnivalók
Államforma: Köztársaság
Beutazási feltételek:A felnőttek érvényes útlevél vagy személyi igazolvány, a gyerekek érvényes útlevél birtokában utazhatnak be. Vízumra nincs szükség.
Biztonság: A közbiztonság a magyarországihoz hasonló.
Főváros: Tallinn (398 ezer lakos)
Hivatalos nyelv: Észt. Gyakorlatilag mindenki beszél oroszul, és sokan tudnak angolul, valamint finnül is.
Lakosság:  Kb. 1,33 millió fő
Időjárás: Nyáron 20, télen -2 fok körül van az átlagos napi csúcshőmérséklet. Csapadék bármikor előfordulhat.
Pénz: Észt korona. 1 EEK = kb. 16 Ft. Érdemes eurót vinni. Kártyával sok helyen lehet fizetni.
Terület: 45 226 km²

Egészségügy és orvosi ellátás:

A magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint az észt állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai egészségbiztosítási kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.

Költségek:

Észtországban némileg alacsonyabbak az árak, mint Magyarországon.
Néhány jellemző ár: múzeumi belépők 30-60 EEK, főétel középkategóriás étteremben 60-120 EEK, ásványvíz szupermarketben 10 EEK.

Közlekedés:

Az utak állapota változó, de ritkán van nagy forgalom. A sebességet gyakran ellenőrzik. A távolsági tömegközlekedést elsősorban buszok, ritkábban vonatok bonyolítják le. A szigetekre rendszeresen járnak kompok; ezekre nem érdemes előre foglalni. Tallinnban busz, troli és villamos is van, de a legtöbb szálloda és látnivaló gyalog is elérhető. A kikötő kb. 2 kilométerre van az óváros központjától.

Szállások:

A szállások nagy része skandináv színvonalú, megfelel a nemzetközi szabványoknak. Vidéken jellemzőek a családi jellegű, hangulatos farmházak és panziók.

Szokások:

Az ország gyorsan alakul át: az épületek és az utak egy részén még láthatóak a szovjet múlt jelei, ugyanakkor nagyon sokan használják a legfejlettebb technikákat. Egyszerre találkozhatunk kelet- és nyugat-európai szolgáltatási színvonallal, de a korrekt, skandináv jellegű üzleti magatartás a legáltalánosabb.

Telefon:

A magyar mobiltelefonok - ha a roaming aktiválva van - működnek, de a költségek magasak.

Utazás:

Tallinnba átszállással juthatunk el repülővel. Másik lehetőségként érdemes Helsinkibe repülni, és onnan komppal átmenni Tallinnba. A kikötőből gyalog 15-20 perc alatt juthatunk a központba, vagy taxival 80-100 észt koronáért. A központtól mindössze 3 km-re található repülőtérről a 20-30 percenként járó 2-es busszal 15 koronáért mehetünk a központba, vagy taxival 120 koronáért.