joomla templates
jan.12

Felkészülés a külföldi utazásra

Ellenőrizze útlevelét, nézze meg, hogy érvényes-e! Külföldre utazáshoz érvényes útlevélre van szükség. Útlevél nélkül – érvényes személyi igazolvánnyal – ez idő szerint az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiba, Andorrába, Svájcba, Horvátországba, Macedóniába és Bosznia-Hercegovinába lehet utazni. Az elfogadható személyi igazolványok típusairól a vízummentességi megállapodások táblázatban lehet bővebben tájékozódni. Utazás előtt tájékozódjon a célország Magyarországon akkreditált nagykövetségén az útlevél érvényességére, illetve az úti okmányok típusaira vonatkozó helyi követelmények felől! Szükség esetén előzetesen szerezzen be vízumot! Számos országba csak vízummal lehet belépni. A vízummentes országok listája itt olvasható.

Amennyiben nemzetközi megállapodás a magyar állampolgár számára vízummentességet biztosít, ez a kedvezmény kizárólag a turista, látogató vagy hasonló célú, rövid időtartamú utazásokra vonatkozik. A munkavállalás, jövedelemszerző tevékenység folytatása és hosszabb idejű tartózkodás céljából történő beutazáshoz előzetesen mindig megfelelő vízumot kell beszerezni. Az EGT országokban történő munkavégzést külön jogszabályok szabályozzák.

Feltétlenül kössön utas- és balesetbiztosítást A link olyan oldalra mutat, amely kívül esik a Külügyminisztérium honlapján, ezért új ablakban nyílik meg.! Ha Magyarország és az adott ország között érvényes nemzetközi szerződés alapján a beutazó magyar állampolgár nem jogosult ingyenes egészségügyi ellátásra, a külföldön szükségessé váló egészségügyi ellátás valamennyi költségét – biztosítás hiányában – saját magának kell viselnie. A biztosítás mindig jó "befektetés", a ráfordított összeg eltörpül a külföldi orvosi ellátás, kórházi ápolás, hazaszállítás és a gyógyszerek magas költségeihez viszonyítva! Ha az Európai Gazdasági Térség országaiba utazik, váltsa ki az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártyát Adobe PDF dokumentum!

Gépkocsival történő utazás

Gépkocsival történő utazáshoz rendelkezni kell zöldkártyával és nemzetközi kötelező biztosítással. Szükség esetén szerezzen be nemzetközi vezetői engedélyt, és mindig győződjön meg gépjárműve kifogástalan műszaki állapotáról!

Védőoltások:

Gondoskodjon a fertőző betegségek elleni védőoltások felvételéről, amennyiben azokat a nemzetközi egészségügyi szabályok, illetve a körülmények, beleétve a saját egészségügyi állapotát is, megkívánják!

Előzetes ismerkedés a célországgal. Ismerje meg a felkeresendő ország legfontosabb szabályait, szokásait, amelyeket az ott-tartózkodása során be kell majd tartani! Kísérje figyelemmel a Külügyminisztérium utazási tanácsait! Szerezze be a meglátogatni kívánt országokban működő magyar nagykövetségek, főkonzulátusok és tiszteletbeli konzulátusok címeit és telefonszámait! A magyar képviseletek a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. számú törvény rendelkezéseivel összhangban, szükség esetén, segítséget nyújtanak önnek.