joomla templates
jan.12

Schengeni rendszer

Schengeni térség (schengeni országok)1985-ben 9 EU-tagország (Franciaország, Németország, Belgium, Luxembourg és Hollandia) megállapodott a közös határok ellenorzésének felszámolásáról. Ezáltal megszületett egy belso határok nélküli, ún. schengeni térség. (Schengen egyébként annak a luxembourgi városnak a neve, ahol a megállapodást aláírták.).
A schengeni országok közös vízumpolitikát vezettek be a schengeni térség egészét illetoen és megegyeztek a külso határok hatékony ellenorzésérol. A belso határokon is lehet korlátozott idotartamra vonatkozó ellenorzéseket végezni, amennyiben azt a közrend vagy a nemzetbiztonság szükségessé teszi.
Lépésrol lépésre a schengeni térség az EU valamennyi országára, valamint Izlandra és Norvégiára is kiterjedt, és az egyezmény mára az EU-szerzodések szerves részét képezi. Írország és az Egyesült Királyság azonban nem kívánt részt venni a határellenorzésekkel és a vízumügyekkel kapcsolatos szabályozásban.
Amennyiben Ön a schengeni országok egyikének polgára, akkor a schengeni térségben való utazáshoz nincs szüksége vízumra. Ha Ön az egyik schengeni országba történo belépésre feljogosító vízummal rendelkezik, azzal automatikusan szabadon utazhat a schengeni térségen belül Írország és az Egyesült Királyság kivételével.

Bár határellenőrzés nincs a schengeni övezethez tartozó országok határain, az ún. a belső határokon, ugyanakkor az övezeten belül az adott tagállam erre feljogosított szervei ellenőrizhetik a személyi igazolványok vagy útlevelek alapján a külföldi állampolgárok személyazonosságát. Valamilyen személyazonosságot igazoló okmánnyal (személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel) mindenképpen rendelkezniük kell tehát a beutazóknak.