joomla templates
jan.18

Hollandia


Időzóna: GMT+1
Főváros: Hága
Terület: 33.933 km2
Népesség: 15.892.237 fő
Népsűrűség: 375 fő/km2
Népcsoportok: holland (86%), fríz (10%)
Közigazgatási beosztás: 12 tartomány
Államforma: alkotmányos monarchia
Fekvés: Nyugat-Európa, az Északi-tenger határán, Belgium és Németország között fekszik.
Országhívószám: 31
Autójelzés: NL
Elektromosság: 220 V, 50 Hz
Hivatalos nyelv: holland
Beszélt idegen nyelvek: holland, fríz
Vallások: katolikus (34%), protestáns (25%), felekezet nélküli (36%)
Hivatalos pénz: 1 Euro = 100 cent
Legfontosabb iparágak: élelmiszeripar, vas-, alumínium- és színesfémkohászat, kőolaj-finomítás, gép- és hajógyártás, textil- és ruházati ipar, vegyipar, híradástechnikai ipar, nyomdaipar, fa-, papír- és bőripar, gyémántcsiszolás.
Vasúthálózat hossza: 2.739 km
Úthálózat hossza: 125.575 km

Bevezető:

Hollandia a világ egyik legliberálisabb, mégis tökéletesen szervezett országa. Pontosan kialakított rendszere megengedi a könnyű drogok fogyasztását, az azonos neműek szerelmét, a prostitúciót, elfogadja a bevándorlókat, egészségbiztosítási rendszere még a nővé operálás költségeit is finanszírozza. Ennek ellenére sem uralkodik káosz az országban, az emberek tudják, hogy nem csak jogaik, hanem kötelességeik is vannak, és ezeknek tökéletesen meg is felelnek, virágzó társadalmat varázsolva maguknak és az ideérkező turistáknak. A fapapucs, a szélmalmok, a régi gátak és a gyönyörű rétek remekül megférnek a fejlett világ minden kényelmével rendelkező nagyvárosok nyüzsgésével. A helyiek rendkívül barátságosak és vendégszeretők, ha beszélünk angolul vagy németül, remekül meg tudjuk magunkat velük értetni.

Környezet, éghajlat:

Az ország több mint fele tengerszint alatt fekvő mélyföld, melyet mesterséges gátak védenek a tengertől. Hegyeket, vagy inkább nagyobb dombokat csak az ország délkeleti részén találunk. Hollandiát az Északi-tenger, Belgium és Németország határolja, és a Rajna szeli ketté. Hollandia a világ egyik legsűrűbben lakott országa, az északi országrész szinte egy óriási város, az egybefüggő nagyvárosokat széles autópályák és kerékpárutak kötik össze, így ezen a részen a beton és az ember uralkodik a természet és az állatok felett, kevés olyan helyet találunk, ahol a természet hangja hallható. Hollandia éghajlata óceáni, az óceán enyhévé teszi a telet, viszonylag hűvössé a nyarat, és sok esőt okoz. A tenger felől szinte állandóan fúj a szél.

Látnivalók:

Amszterdam


Amszterdam a Föld egyik legkozmopolitább városa. Hírnevét a nyüzsgésnek, a liberális gondolkodásnak köszönheti. A 17. századi épületek, a parkok, a csatornák és hídjaik, a múzeumok értékes gyűjteményei mind fontosak a turizmus szempontjából, de a legtöbb turistát az "Amszterdam Érzés" vonzza a városba. Amszterdam nem a múzeumlátogatásról szól, de azért legalább a híresebbeket ne hagyjuk ki. A városban a turistának egyetlen dolga van, vegye át a helyiek életritmusát, és érezze jól magát.

Randstad


Randstadnak nevezik a helyiek a Hága, Utrecht, Rotterdam körüli agglomerációt. A térség a hatalmas virágos kertekről nevezetes, a Harlem melletti Keukenhof a világ legnagyobb kertészete, milliónyi tulipánja és nárcisza évente 1 millió látogatót vonz. A többi város is kínál látnivalót, Hágában a királyi palota, Delftben a kék-fehér agyagedények, Rotterdamban a nyüzsgő kikötő nyújt a látogatóknak érdekes élményt.

Hoge Veluwe


A Hoge Veluwe Nemzeti Park Hollandia legnagyobb nemzeti parkja, amely azonban nemcsak látványos élővilágának köszönheti hírnevét. Itt található a Kröller-Müller múzeum, amelyben 278 Van Gogh mesterművet csodálhatunk meg, a múzeum szoborkertjében pedig olyan nagyságok, mint Rodin, Moore és Giacometti alkotásai sorakoznak. Maastricht az ország legrégebbi városa, amelyről a római kori erődfal és a tíz kilométer hosszú föld alatti alagútrendszer is árulkodik. Nem utolsósorban pedig Maastrichtban tarják Hollandia legnagyobb karneváli felvonulását.

Gasztronómia:

Hollandia fenséges tejtermékeiről és kekszeiről híres, konyhaművészetében a húsok és a fűszerek dominálnak. A rengeteg kínai, indonéz, olasz étteremben a más ízeket kedvelők is belakmározhatnak. Nagyon kedvelt a frites met (chips majonézzel) és a krokett, akár magában, akár köretként. A holland söröket feltétlenül meg kell kóstolni. Hidegen, óriási fehér habbal szolgáljak fel, amely a Heineken szerint arra szolgál, hogy benntartsa a sörben a legfinomabb buborékokat. Szerintünk egyszerűen annyi a szerepe, hogy még kívánatosabbá tegye a nedűt. A belga sörök is népszerűek, de vigyázzunk, ezek nagyon erősek. A holland gin (genever) azoknak ajánlott, akik feltétlenül fejre akarnak állni. Ennek meggyorsítására kísérjük sörrel, a hatás nem marad el.

Ünnepek, rendezvények:

A január rögtön egy egyedülálló versennyel kezdődik, feltéve, ha az országot átszelő csatornák befagynak. Ez a verseny az Elfstedentocht, egy gyorskorcsolya-maraton, amely 11 városon vezet keresztül, és amelynek győztese nemzeti hőssé válik. A karneváli szezon főleg a Rajnától délre élő katolikusok körében nagyon látványos, az északi protestánsok csendesebben ünnepelnek. Április 30-án tartják a Koniginnedagot, a Királynő napját. Ezen a napon az amúgy is őrült Amszterdam még jobban megbolondul, óriási tömeg, kirakodóvásár és sör vár mindenkit. A királyi székhely, Hága, a világ legnagyobb jazzfesztiválját rendezi minden júliusban. Az év végi ünnepeket a nagyvárosokban óriási szilveszteri bulival zárják, vigyázzunk ilyenkor magunkra, ne igyunk versenyt a helyiekkel.

Magyarország helyi képviselete:

Hága Nagykövetség
Cím: Hogeweg 14. 2585 JD Den Haag
Előhívó: (31)(70)
Telefon: 350-04-04, 350-09-41, 354-07-56
Ügyelet: 350-04-04
Fax: 352-17-49
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Honlap: www.hungarianembassy.nl

Magyarországi képviselet:

Budapest Nagykövetség
Cím: 1022 Budapest, Füge utca 5-7.
Telefon: 336-6300
Fax: 326-5978
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Honlap: www.netherlandsembassy.hu