joomla templates
jan.25

Izland

Államforma: 

Köztársaság

Beutazási feltételek: 

A felnőttek érvényes útlevél vagy személyi igazolvány, a gyerekek érvényes útlevél birtokában utazhatnak be. Vízumra nincs szükség.

Biztonság: 

Izlandon még a skandináv viszonyokhoz képest is kiemelkedően jó a közbiztonság. Mindössze a szokásos elővigyázatosságra van szükség.

Egészségügy és orvosi ellátás: 

A magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint az izlandi állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai egészségbiztosítási kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt. 

Főváros: 

Reykjavík (115 ezer fő, elővárosokkal kb. 200 ezer fő)

Hivatalos nyelv: 

Izlandi. Gyakorlatilag mindenki beszél angolul és dánul.

Gyerekek: 

Izlandon a higiéniás helyzet kiemelkedően jó, a szállodák jól fel vannak készülve a gyerekek fogadására. A farmszállásokon gyakran vannak háziállatok, ami a gyerekeknek garantáltan nagy élményt jelent. Fel kell készülni arra, hogy a távolságok nagyok lehetnek.

Időjárás: 

Izlandon egész évben kiegyenlített óceáni klíma van. Télen általában egy-két fokkal melegebb van, mint Magyarországon. Nyáron az átlaghőmérséklet 10-14 fok, mivel a levegő rendkívül tiszta, ezt azonban jóval melegebbnek érezzük. Csapadék bármikor előfordulhat. 
Télen a legrövidebb időszakban napi négy órán át van világos, míg nyáron heteken át nem megy le nap. 

Költségek: 

Izland a drága országok közé tartozik. A szupermarketekben a nyugat-európainál némileg magasabb árakkal találkozunk. A büfékben és benzinkutaknál kb. 500-600 koronáért vehetünk szendvicset vagy 1200 koronáért egy kétszemélyes pizzát. Az éttermekben a jó minőségű, gasztronómiai színvonalú főétekért kb. 1400 koronát kérnek, míg egy tenger gyümölcseiből álló büfévacsora ára 2000-3000 korona. 
 
Egy izlandi utazás során azonban nem kell feltétlenül sok pénzt költeni. A nagyon csábító fürdők és uszodák olcsóbbak, mint Magyarországon. A természeti látványosságokhoz nincsen belépőjegy; a parkolásért általában nem kell fizetni; vidéken az ember alig költ vásárlásra.

Közlekedés: 

Az 1-es főút majdnem végig aszfaltozott, jól lehet rajta haladni. A kétszámjegyű utak vékonyabbak, aszfaltozottak vagy murvásak. Lassabban, de kiszámíthatóan lehet rajtuk autózni, terepjáró nélkül is. Az F-fel jelölt felföldi utak csak nyáron vannak nyitva; használatuk terepjárót igényel. A kijelölt utakról letérni tilos. Benzinkút minden jelentősebb településen van. A sebességhatár lakott területen 50 km/h, ezen kívül 90 km/h. Autópályák nincsenek. Reykjavíkban is könnyen lehet autózni; a parkolásért csak a belvárosban kell fizetni. Az autó alapbiztosítása nem terjed ki a kavicsfelverődés okozta károkra.
 
Vannak távolsági buszok, ezek azonban ritkán járnak, és két személy esetén már drágábbak lehetnek, mint autót bérelni. Reykjavíkból Akureyribe, Egilsstadirba, Höfnbe, Ísafjördurba és a Vestmann-szigetre lehet repülni. Vasút nincs.

Lakosság: 

Kb. 300 ezer fő (Magyarországnál 33-szor kevesebb)

Pénz: 

Izland pénzneme az izlandi korona (ISK). 1 DKK = kb. 3,5 Ft. Eurót, dollárt vagy dán koronát lehet a legkönnyebben váltani. Kártyával mindenhol lehet fizetni, még kisebb összegeket is.

Szállások: 

A szállások egységesen jó színvonalúak. Az ifjúsági szállások barátságosak, kellemesek. Kérhetünk saját szobát vagy hálótermet (általában max. 4 ággyal). Bizonyos helyeken vannak saját zuhanyozóval rendelkező szobák. A vidéki ifjúsági szállások sok esetben családi házban vannak. 
 
A vendégházak jellemzően közös zuhanyozós szobákat kínálnak családi házban, jellemzően a városokban, mérsékelt áron.
 
A farmházak szerte az országban szép természeti környezetben kínálnak barátságos szálláslehetőséget. Választhatunk közös vagy fürdőszobás kategória között. A szállások családi házban, ma is működő farmon vagy vidéki szállodában vannak.
 
A szállodák közül a kedvezőbb árúak egy része a nyáron üresen álló, Magyarországon nehezen elképzelhető, magas színvonalú kollégiumokból lett kialakítva, míg a magasabb kategóriájúak a skandináv stílusnak megfelelő, kényelmes hotelek.

Szokások: 

A skandináv országokban megszokott módon jellemző a korrektség és pontosság. A csalás vagy a tisztességtelen üzleti viselkedés ismeretlen (Izlandon a világon a legalacsonyabb a korrupció). A megbeszélt találkozókra pontosan érkeznek. Az izlandiak a tolakodó magatartást elkerülik, nem szólnak bele a másik dolgába, de segítőkészek, barátságosak, közvetlenek. 
 
Izlandon - Észak-Európa más részeihez hasonlóan - nagyon fejlett a demokrácia. Valós a különböző társadalmi csoportok, a férfiak és a nők, a különböző generációk közötti egyenlőség. A gyerekeket, időseket, nőket, mozgássérülteket, valamely kisebbséghez tartozókat teljesen egyenrangú félként kezelik.

Telefon: 

A magyar mobiltelefonok - ha a roaming aktiválva van - működnek, de a költségek magasak.

Terület: 

103 000 km² (Magyarországnál kicsit nagyobb)

Utazás: 

Budapestről évi néhány alkalommal van közvetlen repülőjárat Izlandra. Az év többi részében koppenhágai, esetleg amszterdami, londoni, oslói, párizsi vagy stockholmi átszállással mehetünk. A nemzetközi járatok nagy része a Reykjavíktól 50 km-re található keflavíki nemzetközi repülőtérre érkeznek. Itt lehet felvenni a bérelt autókat, vagy busszal elmehetünk Reykjavíkba (1100 ISK). A busz a reykjavíki buszterminálra megy, ahonnan kisebb buszok viszik el az utasokat közvetlenül a legtöbb szállodáig (külön díj nélkül). A reykjavíki városi repülőtér egyből a belváros mellett van. Ide taxival vagy akár gyalog juthatunk el. A két repülőtér között nincs közvetlen járat; taxival kb. 6000 ISK-ba kerül az út.
 
Komp általában heti egyszer indul a dániai Hanstholmból a Feröer-szigetek érintésével a kelet-izlandi Seydisfjördurba.

Nem túlzás: 

A világ egyik legszebb országa. Szikrázóan tiszta levegő, méltóságteljes hegyek, vízesések, gejzírek, bugyogó források, jégmezők, gleccserek. Magyarországnyi terület, ahol Magyarországnál harmincszor kevesebben laknak. Az ember a végtelennek tűnő természetben az időnként mostoha idő ellenére is úgy érezheti: ez maga a szabadság. Hol van még egy hely, ahol tiszta időben akár 100 kilométerre is ilyen könnyen ellátni...?