joomla templates
jan.28

Lettország

 


Biztonság: A közbiztonság a magyarországihoz hasonló.
Beutazási feltételek: A felnőttek érvényes útlevél vagy személyi igazolvány, a gyerekek érvényes útlevél birtokában utazhatnak be. Vízumra nincs szükség.
Főváros: Tallinn (747 ezer lakos)
Hivatalos nyelv: Lett. Gyakorlatilag mindenki beszél oroszul, és sokan tudnak angolul is.
Időjárás: Nyáron 20, télen -1 fok körül van az átlagos napi csúcshőmérséklet. Csapadék bármikor előfordulhat. 
Költségek: Lettországban némileg alacsonyabbak az árak, mint Magyarországon.
Néhány jellemző ár: múzeumi belépők 2 LVL, főétel középkategóriás étteremben 3-5 LVL, ásványvíz szupermarketben 0,40 LVL.
Telefon: A magyar mobiltelefonok - ha a roaming aktiválva van - működnek, de a költségek magasak.
Terület: 64 589 km²

Egészségügy és orvosi ellátás: 

A magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint a lett állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai egészségbiztosítási kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt. 

Közlekedés: 

Az utak állapota változó, de ritkán van nagy forgalom. A sebességet gyakran ellenőrzik. Rigában a vezetés a megszokottnál nagyobb figyelmet igényel. A távolsági tömegközlekedést elsősorban buszok, ritkábban vonatok bonyolítják le. Rigában busz, troli és villamos is van, de a legtöbb szálloda és látnivaló gyalog is elérhető. 

Szállások: 

Rigában a középkategóriás szállások sok esetben nem érik el az európai színvonalat. A felsőkategóriás hotelek megfelelnek a nemzetközi elvárásoknak. Vidéken jellemzőek a családi jellegű, hangulatos farmházak és panziók.

Szokások: 

Az ország gyorsan alakul át: egyszerre láthatjuk a szovjet múlt és a nyugat-európához kötödő jelen jeleit. Az üzleti életben a rugalmas hozzáállás a jellemző.

Utazás: 

Rigába csak átszállással juthatunk el repülővel. A repülőtérről a központba a terminál második emelet elől induló, 10-30 percenként járó 22-es vagy 22A busszal mehetünk (30 perc, 0,20 LVL). Taxival az út ára kb. 5 LVL.A 20-30 percenként járó 2-es busszal 15 koronáért mehetünk a központba, vagy taxival 120 koronáért.
 
A három balti ország közül a középső gazdag történelmi múlttal rendelkezik. Riga már a 13. század óta jelentős város, és ma mindegyik korszakából láthatunk építészeti emlékeket. Nem kell messzire mennünk a fővárostól, hogy a természetben gyönyörködhessünk. Alig egy órányira van a látványos hegyei és erdei mellett kastélyairól híres Gauja Nemzeti Park. És ha ez sem lenne elég, jó, ha tudjuk, hogy a lett tengerpart a legszebbek közé tartozik a régióban.