joomla templates
jan.31

Litvánia


Biztonság: A közbiztonság a magyarországihoz hasonló.
Főváros: Vilnius (540 ezer lakos)
Terület: 65 200 km²
Lakosság: Kb. 3,59 millió főHivatalos nyelv: Litván. Gyakorlatilag mindenki beszél oroszul, és sokan tudnak angolul is.
Pénz: Litván litas. 1 LTL = kb. 80 Ft. Érdemes eurót vinni. Kártyával sok helyen lehet fizetni.
Telefon: A magyar mobiltelefonok - ha a roaming aktiválva van - működnek, de a költségek magasak.
Gyerekek: A gyerekeket megfelelő körülmények várják Litvániában.
Időjárás: Nyáron 23, télen -3 fok körül van az átlagos napi csúcshőmérséklet. Csapadék bármikor előfordulhat. 

Utazás: 

Vilniusba van közvetlen járat Budapestről. A városközponthoz közeli repülőtérről az 1-es vagy 2-es busszal juthatunk a központba (20-25 perc, 1 LTL), vagy mehetünk taxival (15 LTL).
A legközelebbi balti ország mindenki számára kellemes meglepetéseket tartogat. Kevesen tudják például, hogy Vilnius Európa egyik legszebb és legjobb állapotban lévő barokk városa. Érdemes felkeresni a fővárostól mindössze 28 km-re fekvő Trakait is, amely már az 1320-as években a környék fővárosa volt, és amelynek lovagok által épített vára ma is látható. Bejárhatunk tágas tóvidékeket vagy vékony földnyelveket is - az ország sokat tartogat a látogatók számára.

Egészségügy és orvosi ellátás:

A magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint a litván állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai egészségbiztosítási kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt. 

Költségek: 

Litvánia a legolcsóbb a három balti állam közül. Néhány jellemző ár: múzeumi belépők 5-10 LTL, főétel középkategóriás étteremben 10-20 LVL, ásványvíz szupermarketben 2,50 LTL.

Közlekedés: 

Az utak állapota változó, de ritkán van nagy forgalom. A sebességet gyakran ellenőrzik. A távolsági tömegközlekedést elsősorban buszok, ritkábban vonatok bonyolítják le. Vilniusban busz, troli és villamos is van, de a legtöbb szálloda és látnivaló gyalog is elérhető. 

Szállások:

Vilniusban és Trakaiban a középkategóriás és magasabb besorolású szállodák általában megbízható színvonalúak. Más városokban érdemes lehet - a többi balti államhoz hasonlóan - inkább a családias panziókat és farmszállásokat igénybe venni.

Szokások: 

Míg Észtország és részben Lettország inkább Skandináviához áll közel, Litvániában a közép-európai szokások a jellemzőbbek. A gyorsan fejlődő gazdaságban ma már egyre több a jól működő vállalkozás, ugyanakkor a szolgáltatások árai kedvezőek maradtak.