joomla templates
febr.01

Málta


Időzóna: GMT+1
Főváros: Valetta
Terület: 316 km2
Népesség: 391.670 fő
Népsűrűség: 1.267 fő/km2
Népcsoportok: máltai (96%), brit
Fekvés: Dél-Európa, Földközi-tengeri sziget, Szicíliától délre fekszik.
Országhívószám: 356
Autójelzés: M
Elektromosság: 250 V, 50 Hz
Államforma: köztársaság
Hivatalos nyelv: máltai, angol
Beszélt idegen nyelvek: olasz
Vallások: katolikus (99%)
Hivatalos pénz: 1 máltai líra = 100 cent
Legfontosabb iparágak: Textíl- és ruházati ipar, élelmiszeripar, nyomdaipar, vegyipar, közlekedésieszköz-gyártás és javítás, dohányipar, fémfeldolgozás.

Bevezető: 

Egy varázslatos sziget fekszik a Földközi-tengerben, Málta. Őskori kőoszlopok, középkori várbörtönök, macskaköves utcák, normann katedrálisok, barokk paloták teszik a 320 km2-es szigetet Európa egyik legkedveltebb úticéljává. Málta remekül ért a látványosságainak értékesítéséhez, a műemlékeket a hozzájuk csatolt legendákkal teszik még érdekesebbé, izgalmasabbá. Szerencsére a tömegturizmus sem tudta a sziget szépségét elcsúfítani, a vendégeket kiszolgáló épületek is próbálnak alkalmazkodni a környezethez. Máltán az év 12 hónapjából haton ünnepelnek valamit, ember legyen a talpán, aki végig tudja ezeket ünnepelni.

Környezet, éghajlat: 

3 szigetből áll a szigetcsoport, amelynek legnagyobb szigete Málta. Meglehetősen kopár és sziklás a táj, bár a kisebbik szigeten, Gozon, és Málta délnyugati csücskében gyönyörű narancsligeteket is találhatunk. Éghajlata kiváló, bár a nyáron uralkodó 30 fok feletti hőmérséklet egy kicsit már sok. Januárban sem hűl le a levegő 15 fok alá, ilyenkor azonban elég sok a csapadék.

Gasztronómia:

Málta konyhaművészetének alapját a szicíliai konyha adja, és ezt az olaszos ízvilágot elegyítik az angolos ételekkel. A legismertebb helyi specialitások a pastizzi (pikáns sajtos tészta), a timpana (makaróni sajttal és tojással) és a fenek (sült nyúl).

Ünnepek, rendezvények:

A rengeteg ünnep közül kiemelkedik Szent Pál apostol hajótörésének ünnepe, február 10-én, amely az apostol Máltára keveredésére emlékezik. Február a karneválok ideje Máltán is, a legszínpmpásabb felvonulásokat és táncversenyeket a fővárosban és Florianában rendezik. A Nagypéntektől Húsvétig tartó héten az egész sziget az ünneplés lázában ég. Pénteken az ország szinte minden településén látványos felvonuláson, magasba tartott szobrokkal ábrázolják a felvonulók Jézus szenvedéseit és keresztre feszítését. Ilyenkor tartják az Utolsó Vacsora asztalainak bemutatóit is, ezek közül a legérdekesebb a Zebuggi kiállítás, ahol az asztalt teljes egészében tésztából formázzák meg. A Mnarja - Péter és Pál ünnepe - a máltai népzene és a lóversenyek ünnepe, valamint a nyulak végzete. A sziget nyúlállományának nagy része ugyanis ezen a napon az óriási üstök valamelyikében fejezi be földi pályafutását.

Látnivalók:

 Málta fővárosa Valletta, a város, melyet "úriemberek építettek úriembereknek". A 16.századbeli épületek remek állapotban maradtak fenn, gyönyörű, de szerencsére nem túl hosszú sétával bejárhatóak a műemlékek. A fővárosba a Városkapun keresztül érkezünk. Csodálatos tereken, paloták között végighaladva érkezünk a miniszterelnök rezidenciájaként funkcionáló Auberge de Castille palotához. A spanyol lovagok által kialakított Upper Barrakka Parkból lélegzetelállító panoráma tárul elénk. A Szent János székesegyház díszes barokk berendezése, és az olasz Caravaggio festményei is messze földön híresek. A Szent Elmo erődben korhű ruhákba öltözött színészek adják elő a középkor nagy csatáit.
 
Mdina városába érkezve az embernek az az érzése támad, hogy visszarepült a középkorba. Varázslatos barokk és normann épületek, szűk macskaköves utcák, hangulatos éttermek várják a turistákat. A főtéren található a 11. században épített Sicula-Norman székesegyház, amely még az 1693-as óriási földrengést is túlélte. A külvárosi Római Régiségek múzeuma az 1000 éves római uralom emlékeit mutatja be.
 
Hagar Qim kőkorszaki temploma a Föld legrégebbi épülete, belsejében kőbe vésett állatrajzok, bálványok, gyönyörű oltárok csodálhatók meg. Az egyedülálló történelmi emlékek mellett a pazar panoráma teszi Hagar Qimet az egyik legértékesebb turisztikai célponttá.
 
Gozo szigete a csendesebb, nyugodtabb helyeket kedvelőket várja. A fellegvárból felejthetetlen látvány nyílik az egész szigetre. Málta még a föld alatt is ámulatba tudja ejteni a turistákat, Calypso barlangja és az Alabástrom barlang teszi teljessé a fantasztikus nyaralást.

Magyarországi képviselet:

Budapest Konzuli Képviselet 
1118 Budapest, Gyula u.6. 
Telefon: +36-1/209-0494 
Fax: 209-0494 
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.