joomla templates
febr.04

Portugália

 


Időzóna: GMT, márc. 27-től szept. 24-ig GMT+1
Főváros: Lisszabon
Terület: 92.389 km2
Népesség: 10.048.232 fő
Népsűrűség: 107 fő/km2
Népcsoportok: portugál (99%), angolai, mozambiki
Közigazgatási beosztás: 18 kerület, 2 autonóm körzet
Országhívószám: 351
Fekvés: Délnyugat-Európa, az Észak-Atlanti-óceán partjainál, Spanyolországtól nyugatra fekszik.
Autójelzés: P
Elektromosság: 220 V, 50 Hz
Államforma: köztársaság
Hivatalos nyelv: portugál
Beszélt idegen nyelvek: spanyol
Vallások: katolikus (95%), protestáns
Hivatalos pénz: 1 Euro = 100 cent
Legfontosabb iparágak: Textíl-, ruházati- és bőripar, élelmiszeripar, fém- és gépipar, vegyipar, cementgyártás, hajógyártás, vas- és acélgyártás, fa- és papíripar, parafafeldolgozás, olívaolaj-termelés. 
Vasúthálózat hossza: 2.850 km
Úthálózat hossza: 68.732 km

Bevezető: 

Portugália Európa egyik legolcsóbb és legnépszerűbb desztinációja lett az utóbbi években. Rengeteget fejlődött a gazdaság és a turizmus, 1986 januárja óta, amikor is az Európai Unió tagja lett. Gyönyörű tengerpartjai, jellegzetes hangulatot árasztó városai és pici falvai, építészeti remekei, változatos felszíni formái, folyói, olívaültetvényei és szőlőhegyei vonzzák a turistákat nemcsak Európából, hanem a messzebb lévő országokból is.

Környezet, éghajlat: 

Az Ibériai-félszigeten elterülő Portugália Spanyolországhoz képest nyugati irányban helyezkedik el, nyugati határa az Atlanti-óceán. Európa egyik legkisebb országa. A középső és az északi területeken lakik a népesség nagyobbik része, a déli részeken kicsi a népsűrűség, mivel ez a terület sokkal szárazabb, és sziklásabb. A folyók völgyeiben virágzik a mezőgazdaság, általában burgonyát és gabonaféléket termesztenek. A délebbi területeken pedig olíva-, szőlő-, és narancsültetvények, valamint az ezer színben pompázó rétek vadvirágai teszik változatossá a tájat. A klímát tekintve, a nyár általában meleg, télen pedig csípős hideg és sok csapadék jellemzik az országot. Hóesés inkább a hegyekre jellemző, különösen a Serre da Estrelára.

Látnivalók:

Lisszabon


A főváros rengeteg érdekességet tartogat a látogatók számára. Itt van például a Mosteiro dos Jerónimos, amelyet 1502-ben építettek, és amely Lisszabon legszebb épülete. A közelben található a Torre de Belém torony, mely a legjobban fényképezhető műemlék és egyben a legérdekesebb egész Portugáliában. Ezeken kívül a fővárosnak egy tucat múzeuma is van, ezek közül érdemes megtekinteni a Nemzeti Múzeumot, az Antik Muvészetek Múzeumát és a Museu Calouste Gulbenkiant, mely a világ összes részéről származó kerámiákat, festményeket, szőnyegeket és szobrokat állít ki. Baixa és az Alfama nevű helyeken találhatjuk a város legrégebbi és legimpozánsabb látnivalóit. Lisszabon éjszakai életéről is igen híres, hiszen megannyi bár, étterem, disco és egyéb szórakozóhely várja a fiatal turistákat. Futballja pedig inkább a férfiak számára jelent vonzótényezőt.

Sintra 


Lisszabontól északnyugati irányban helyezkedik el. Sok palotája és romja közül kiemelkedően szép a Palácio Nacional de Sintra, és a gótikus stílusban Palácio National de Pena. A városon kívül található a híres Monserrate kert és a Convento dos Capuchos.

Évora


Portugália legszebb építészeti emlékeit rejti magában. Központjában található a Pracado és a Sé Katedrális, a festőien szép római katolikus templom és az Igreja de Sao Francisco kápolna.

Lagos


Az ország legnépszerűbb üdülohelye. Itt a napon és a homokon kívül találunk azért múzeumokat is, hogy a tengerparti nyaralásnál sem feledkezzünk meg a kultúráról.

Gasztronómia: 

A turisták nagy megelégedésére a portugál ételek viszonylag olcsók és hatalmas adagokat tálalnak fel a vendéglőkben. Klasszikus ételeik a sardinhas assadas (grillezett szardínia), pastéis de bacalhau (halas tészta) és a caldo verde leves (burgonya és hússzeletek). A tengeri ételek, elsősorban a halak országszerte nagyon kedveltek. A kitűnő falatok jobban csúsznak, ha kortyolunk hozzá néhány pohár jó minoségű portugál bort is.

Ünnepek, rendezvények: 

Rendszeresen megtartják az egyházi ünnepeket, és nagyon szeretik a fesztiválokat is. A Carnival az egyik legnagyobb ünnepük, amelyet Húsvét előtt hat héttel rendeznek meg minden évben. Előadásokkal és színdarabokkal színesítik a Szent Hetek nevű fesztivált. Júliusban ünneplik a Festa de Sao Joaot, Portó tartomány legnagyobb ünnepét, amikor fergeteges utcabálokon vehet részt a vendég.

Magyarország helyi képviselete:

Lisszabon Nagykövetség 
Cím: Calcada de Santo Amara 85. 1
349-042 Lisboa 
Előhívó: (351)(21) 
Telefon: 363-03-95, 364-59-28, 364-59-29 
Ügyelet: 363-03-95
Fax: 363-23-14 
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Magyarországi képviselet:

Budapest Nagykövetség 
Cím: 1024 Budapest, Rómer Flóris u. 58. 
Telefon: 316-2645, 316-2646, konzuli osztály 316-2649 
Fax: 316-2642, konzuli osztály 316-2649 
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.