joomla templates
febr.04

Svédország

 


Államforma: Alkotmányos monarchia
Főváros: Stockholm (kb. 800 000 fő, elővárosokkal 1,8 millió fő)
Lakosság: Kb. 9 millió fő
Terület: 449 964 km²
Pénz: Svédország pénzneme a svéd korona (SEK). Egy SEK = kb. 28 Ft.
Hivatalos nyelv: Svéd. Gyakorlatilag mindenki beszél angolul, és viszonylag sokan tudnak németül is.

Beutazási feltételek:

A felnőttek érvényes útlevél vagy személyi igazolvány, a gyerekek érvényes útlevél birtokában utazhatnak be. Víuzmra nincs szükség.

Biztonság:

A közbiztonság a világon a legjobbak közé tartozik, mindössze a szokásos elővigyázatosságra van szükség.

Egészségügy és orvosi ellátás: 

A magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint a svéd állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai egészségbiztosítási kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt. 

Gyerekek:

A kisgyerekes családok számára egy svédorszégi nyaralás az egyik legjobb választás. Az ország tisztasága és gyerekbarát szemlélete, infrasturktúrája miatt még babával is kényelmesen és biztonságosan utazhatunk. Az üzletekben, szállodákban, múzeumokban, hajókon és vonatokon is van játszószoba és pelenkázó. A városi parkokban izgalmas és biztonságos játszóterek vannak. 6 éves kor alatt majdnem minden belépő ingyenes, sok helyen 10 vagy 14 év az ingyenes korhatár.

Időjárás:

Dél-Svédországban nyáron 20, télen 1 fok, északon nyáron 17, télen -10 fok körül van az átlagos napi csúcshőmérséklet. Csapadék bármikor előfordulhat. Nyáron nagyon hosszúak a nappalok: Stockholmtól északra június végén teljesen be sem sötétedik, fenn Északon pedig le sem megy a Nap.

Költségek:

Svédország hagyományosan drága országként él a köztudatban, ezt azonban a gyakorlati tapasztalatok nem feltétlenül támasztják alá. Az árak az ausztriaihoz hasonlítanak. Az éttermi étkezés drága, az alkohol még inkább. Élelmiszert vásárolni leginkább a piacokon vagy nagy szupermarketekben érdemes. A ruhafélék sokszor olcsóbbak, mint Magyarországon.

Közlekedés:

A széles, jó minőségű utakon kicsi a forgalom, így általában öröm az atóutózás. Érdemes alkalmazkodni a helyi szokásokhoz: a svédek ritkán előznek, talán emiatt is nagyon ritkák a közútin balesetek. Ugyanakkor a legtöbb főút mellett van előzősáv, ahová illik lehúzódni, ha valaki meg akar előzni. Autópályadíj nincs, az úthasználatért Svédország területén nem kell fizetni. Vigyázzunk a gyalogosokra, mert ahhoz vannak szokva, hogy az autósok átengedik őket az úton. A sebességhatárt táblák jelzik. 
A vasút jó minőségű, kényelmes, tiszta, megbízható. Nagyobb távolságra érdemes repülni.

Szállások: 

Szinte valamennyi szálloda tiszta és jó szinvonalú. Az alacsonyabb kategóriájú szálláshelyek száma viszonylag alacsony. A szállodák között sem árban, sem minőségben nincsen nagy különbség. Általánosságban elmondható, hogy egy háromcsillagos szállodai szoba nem sokkal kerül többe egy éjszakára, mint egy ifjúsági szállás kétágyas szobája az ágynemű, a törülköző és a reggeli felárával. A szállodákban bőséges skandináv büféreggelit kínálnak.

Szokások:

Hagyományosan jellemző a korrektség, a törvények és szabályok tiszteletben tartása. A csalás vagy a tisztességtelen üzleti viselkedés ismeretlen. A megbeszélt találkozókra pontosan érkeznek. A hivatalokban, de gyakran egyes áruházakban is jellemző a sorszám szerinti kiszolgálás, ügyintézés. Fontos a környezet védelme. A svédek a tolakodó magatartást elkerülik, nem szólnak bele a másik dolgába, de segítőkészek, barátságosak, közvetlenek. Általános a tegeződés. 
 
Svédországban - Skandinávia más részeihez hasonlóan - nagyon fejlett a demokrácia. Valós a különböző társadalmi csoportok, a férfiak és a nők, a különböző generációk közötti egyenlőség. A gyerekeket, az időseket, a nőket, a mozgássérületeket, a valamely kisebbséghez tartozókat teljesen egyenrangú félként kezelik.

Utazás:

Stockholmba és Malmöbe mehetünk közvetlen repülőjárattal, a többi városba pedig átszállással (előfordulhat, hogy az oda és/vagy a visszaúton Stockholmban kell éjszakázni). Stockholmban több repülőtér van. A Wizz Air járatai a 110 km-re délre található Skavstára érkeznek, ahonnan a minden géphez csatlakozó busszal juthatunk el a központba (kb. 80 perc, egy útra 130, oda-vissza 199 SEK). A Malév és a SAS a központtól 24 km-re északra fekvő Arlanda repülőteret használja. Innen mehetünk a 10-15 percenként induló Flygbussarna busszal (a menetidő 40 perc, a jegy ára egy útra 95, oda-vissza 175 SEK) vagy az ugyanilyen gyakran induló Arlanda Express gyorsvasúttal (20 perc, 200/380 SEK). A malmöi repülőtérről (Sturup) a Flygbussarna busza 95 koronáért visz be a malmöi Főpályaudvarra, 40 perc alatt).
 
A Magyarországnál közel hatszor nagyobb Svédországnak hatalmas a vonzereje. A végtelen kiterjedésű fenyőerdők és a tavak ezrei ideális feltételeket biztosítanak a pihenésre. A különleges fekvésű, látnivalókban gazdag történelmi városok - elsősorban Stockholm, de Uppsala, Göteborg, Malmö, Kalmar és még sokan mások is - megérdemlik, hogy nagyon alaposan felfedezzük őket. Nem elhanyagolható szempont, hogy Budapestről minden eddiginél olcsóbban lehet eljutni Svédországba repülővel - érdemes élni a lehetőséggel.